VM/Senegal:  Inför Senegal - Holland

VM/Senegal: Inför Senegal - Holland

Skall vi ta oss an VMs första stormatch?
Japp.
In med Afrikas bästa lag mot ett europeiskt storlag som många ser som en favorit till segern- Holland. Holländarna rankas som nummer tio i världen och har ett Senegal på 18e plats.På Al Thumama Stadion vid flygplatsen i Doha skall matchen spelas och denna fantasifyllda arena som invigdes i oktober 2021 skall fyllas med 40,000 åskådare. Säkerligen finns det en och annan ledig plats då Qatar inte direkt har lockat massor av externa fans, men nog tror jag att både de Orjanje och Teranga Lions har fans på plats för att ge matchen både färg, fart och liv.

Detta är verkligen en match som kan få rejält med fart, Stora starka Senegal har förvisso ingen Sadio Mané med, men kan ändå visa upp bra fart i Ismaila Sarr, Boulaye Dia eller Famara Diedhiou på topp. Holländarna saknar Memphis Depay, som är borta med sträckning i första matchen. 

Men lite mer dataljer om lagen. 

Senegal
Skall vi först titta på Teranga Lions. "Teranga" tror ju många är en skog, berg, djur eller flod. Men det är ju inte så. Teranga härstammar från språket Wolof som talas i Senegal, Gambia och Mauretanien och betyder "Vänlighet, bra stämning, välkomnande, värme" men så lägger man till lejonen för att göra det lite extra komplext. Men Teranga Lions är också ett av de bästa fotbollslagen på mycket länge som kommit från Afrika. Vinnare av afrikanska mästerskapen efter straffar mot Egypten och med många ögon på sig. Tre stycken riktiga världsstjärnor i Mendy, Koulibaly och Mané och med dessa tre skulle Senegal ta sig an världsfotbollen. Men så gick storstjärnan Sadio Mané sönder i en match för Bayern München och satte Aliou Cissé riktigt på pottkanten när det gällde det offensiva spelet i fara. 
 
Trolig uppställning i en 4-3-3 som nedan. Tveksamheter råder kring ytterbackarna kan jag tycka. Abdou Diallo saknas i backlinjen som skadad och som det ser ut så spelar Sabaly och AC Milans Ballo-Touré på ytterkanterna. Snabba och agila men relativt orutinerade och sedda som andrahandsval. Saliou Ciss och Bouna Sarr finns inte med så Alious Cissé har fått plocka runt lite. Notabla mittfältare med den i Leicester rätt bleke Mendy och så Gana Gueye centralt. Möjlig skräll med Monacos lovande Diatta på topp. Eller rutinerade Famara Diedhiou. Men Senegal är starka centraly och släpper inte många bollar med Koulibaly och Mendy som bra säkerhet

E Mendy; Sabaly, Cisse, Koulibaly, Ballo-Toure; PM Sarr, N Mendy, I Gueye; I Sarr, Dia, Diatta el Diedhuou

Holland
2014 gick Holland till VM och slogs ut av Argentina i semifinalen med ett starkt lag. Då leddes laget av den mycket karismatiske Louis van Gaal. 2018 var han borta och då tog sig inte laget till VM. Nu är van Gaal tillbaka och man är tillbaka i finrummet. Laget är kanske inte så fantastiskt namnkunnigt men har inte förlorat under 2022 och har två meriterande segrar mot Belgien i bagaget. 

Laget har skador på de Roon, Depay och troligtvis på de Ligt och Dumfries. Det gör att van Gaal har fått plocka om en del i laget. Väldigt spännande målvaktstrio i Ajax 39årige Remko Pasveer med två landskamper, Justijn Bilow från Feyenoord med två landskamper och så Heerenveens Noppert utan landskamp. Att ställa in en 39åring i målet är vanGaalskt. han tar chanser, bestämmer och oftast blir det rätt. Det har sett ut som Pasveer, men kan bli Noppert. Vi får se.  Laget i övrigt är ju Virgil van Dijks försvar, Fraenkie de Jongs mittfält och Steven Bergwijn och PSCs Cody Gapkos anfall. I truppen finns kontroversielle Noa Lang, som varot väldigt extrovert, den väldigt talangfulle Xavi Simons och de starka Weghorst och Luuk de Jong. Spännande. 

Laget
Pasveer; Timber, Van Dijk, Ake; Frimpong, F. De Jong, Koopmeiners, Blind; Klaassen; Gakpo, Bergwijn

Magnus Falk2022-11-20 20:40:13
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll