VM/Senegal : Senegal vidare efter seger mot Ecuador

Jag tror att jag låter Senegals president Macky Sall summera denna match på bästa sätt. I sitt twitterflöde skrev han
#IMMENSE ! Quel match! Quels joueurs! Vous avez rendu hommage, en ce jour mémorable, à l’illustre Pape Bouba Diop. Allez toucher maintenant les étoiles !
(vilken match, vilka spelare, ni hedrar en dag som tillhör Papa Boupa Fiop(den store stjärnan som dog denna dag 2020). Låt oss röra vid stjärnorna tillsammans).

F
ör vilken match det var av Senegals vita lejon. Aliou Cissé var fast besluten att ta laget till en åttondel precis som när han själv var med och chockade världen 2002, då Senegal överraskade världen och Sverige. Senegal var laddade till tänderna mot Ecuador och spred en enorm intensitet och vilja över planen. Ecuador däremot såg letargiska ut. En form av slöhet och apati, som spred sig över laget, där man trodde att Caicedo, Valencia och andra skulle ta ett övertag. Men Senegal - pådrivna av Kalidou Koulibaly från försvaret- hade full kontroll på spelet och skapade frisparkar, hörnor och farligheter. Men det var inte förrän i halvlekens skälvande minuter som Piero Hincapié tryckte till Ismaila Sarr i straffområdet med straff som påföljd. Sarr tog straffen själv och med en fullkomligt fastfrusen Galindez på linjen så rullade Sarr in 1-0. Jag tror att han hade kunnat strumprullat in den bollen utan att Galindez gjort något.
Fördel Senegal.

In i andra halvleken och en del byten från Ecuador. Friska ben och tankar och bättre tryck. Senegal pressades tillbaka och försvaret hamnade ofta ganska brett då Ecuador kom med sina wingbacks och yttermittfältare. Det blev några halvchanser som Mendy och Koulibaly viftade bort. Men så kom 1-1. Inlägg och vips nådde Moses Caicedo högst och nickade in den i hörnet.
Ecuadors fans jublade rakt in i kameran, glädjen var total medan Senegals fans minskade med dansen något. Men den tilltog bara minuten senare då en frispark efter lite flipperstuds nådde kapten Koulibaly och denne skickade enkelt in 2-1 bakom en stillastående Galindez.
Nu dansades det ordentligt bland spelarna och jag fullkomligt älskar de sju stycken dansande vitmålade Senegalfansen, med varsin bokstav på kroppen. De dansar synkront, de dansar inte överdrivet, de dansar inte våldsamt, men ack så vackert.
2-1 till Senegal som sedan höll emot Ecuadors press och tog sig vidare till åttondelen.

Senegal vidare, Ecuador utslagna. Grattis Teranga Lions.

Bäst på planen. Kalidou Koulibaly. Mycket stark defensivt, en stark ledare som avgjorde matchen.

TV: Kalidou Koulibalys första mål i Chelsea