2015-09-08 20:45

Slovenien - Estland
1 - 0

Paraguay vinner Grupp F

Paraguay lade händerna på förstaplatsen i Grupp F - trots endast 0-0 mot Nya Zeeland.

Precis som i matchen mot Slovakien var Paraguay till stora delar det spelförande laget i dagens sista gruppspelsmatch mot Nya Zeeland. Däremot var avsaknaden av riktiga målchanser stor och det enda man egentligen fick till i avslutsväg var långskott.

Denis Caniza, som var en av tre förändringar i Paraguays startelva gentemot Slovakien-matchen, provade lyckan flest gånger av de rödvitrandiga spelarna i den första halvleken. Inget av skotten orsakade Mark Paston några bekymmer.

Förutom att Caniza tog Carlos Bonets plats på högerbacken ersatte Julio César Cáceres Antolín Alcaraz och Óscar Cardozo fick chansen från start medan Lucas Barrios förpassades till bänken. Vad gäller Nya Zeeland var deras startelva intakt.

Två spelare i Paraguays lag, Víctor Cáceres och Enrique Vera, riskerade att bli avstängda till nästa match om de drog på sig ett gult kort mot Nya Zeeland. För Cáceres började matchen på så sätt eländigt då han redan efter tio minuter visades det gula kortet av domare Yuichi Nishimura. Det betyder att Paraguay får klara sig utan mittfältaren i lagets åttondelsmatch.

Sydamerikanernas passningsspel kunde ifrågasättas då exempelvis Nelson Váldez kunde ha vållat betydligt mer fara med sitt inlägg än en inspark i matchminut 16 efter att ha tagit sig förbi två motståndare längs vänstra sidlinjen.

Nya Zeeland hade inte mer än ett par uppstick i slutet av halvleken som slutade i inlägg där Justo Villar med enkelhet plockade ner bollen.

Den andra halvleken blev inget annorlunda den första. Paraguay var fortsatt det lag som höll i bollen mest men skapade heller knappt något av värde. Nya Zeeland var istället på väg att chocka sina motståndare med ett skott inte alls långt ifrån att gå i nät av Simon Elliott ett par minuter efter halvtidspausen.

En sömnig tillställning vaknade till i den 61:a minuten – om än bara för en liten stund. Matchen fick nämligen här sin första(!) hörna, och den var Paraguays. Hörnan slogs kort, varpå ett inlägg träffade Cristian Riveros panna och tvingade Mark Paston till att släppa retur. Bollen far likt en flipperkula i straffområdet innan Denis Caniza avslutar på täckande försvarare ut till ny hörna.

Ett dubbelbyte av Paraguay där Lucas Barrios och Edgar Benítez sattes in på anfallet avverkades i den 66:e minuten. Bytena förändrade inte matchbilden, även om spelarna var nära att ge Paraguay ledningen med dryga kvarten kvar att spela. Det började med Benítez som avlossade ett farligt skott Barrios sedan sånär fick ett ordentligt avslut på efter släppt retur av Paston.

Samtidigt som Slovakien hade ledningen mot Italien i gruppens andra match behövdes faktiskt bara ett mål från Nya Zeeland för att ta All Whites vidare i turneringen – på Paraguays bekostnad. Däremot uteblev det där trycket som man kan förvänta sig av ett lag i en sådan här situation, varpå även ett mål uteblev för Nya Zeeländarna.

Grupp F slutar med Paraguay som etta med fem poäng, Slovakien tvåa med fyra och utslagna Nya Zeeland och Italien på tre respektive två poäng. Ett bra gruppspel från Albirroja som nu undviker att möta starka Holland i åttondelsfinalen.