2017-09-09 16:00

Rotherham - Bury
3 - 2

Paraguay nära fälla Spanien

Paraguay var på gång att sätta käppar i hjulet för Spaniens drömmar om en plats i semifinalen, men ett sent mål från David Villa sänkte de rödvita i en stundtals händelserik kvartsfinal.

Gerardo Martino bjöd på flera överraskningar i sin startelva till den här drabbningen. Darío Verón tog plats som högerback i Paraguay och Edgar Barreto och Jonathan Santana spelade på mittfältet som för dagen bestod av fyra spelare. Dessutom fick Óscar Cardozo spela från start tillsammans med Nelson Váldez på topp.

En annan stor överraskning som Martino bjöd på var Paraguays taktik. Laget tog Spanien på sängen riktigt ordentligt med en hög press högt upp i planen och faktum är att spanjorerna inte fick igång sitt spel och noterades för – hör och häpna – noll avslut på mål i den första halvleken. Det första och enda avslutet på mål kom med bara dryga minuten spelad efter att Jonathan Santana avlossat ett överkomligt skott för Iker Casillas.

Det närmsta Spanien kom var ett långskott från Xavi som letade sig inte speciellt högt över ribban.

Med mindre än fem minuter kvar av matchens första halva gör Paraguay faktiskt mål. Nelson Váldez får bollen efter ett fint inlägg från högerkanten och avslutar sedan i målvaktens högra hörn. Målet blir däremot bortdömt för offside, men Váldez står inte felplacerad. Det är istället Óscar Cardozo som befinner sig i offside-position när bollen slås, och i och med att han hoppar upp emot bollen innan den dimper ner hos Váldez räknas han som en påverkan på spelet och därav flaggningen för offside. Otur för Paraguay.

Fernando Torres fick lämna planen för Spanien i den 56:e minuten. Torres var även i kvällens match en besvikelse och fick stiga åt sidan för Cesc Fàbregas.

Alldeles efter bytet skulle det hända grejer. På Paraguays första hörna i matchen dras Óscar Cardozo ner av Gerard Piqué i Spaniens straffområde, och domaren signalerar för straffspark. Piqué varnas och Cardozo stegar själv fram mot straffpunkten. Benfica-anfallaren väljer det vänstra hörnet, liksom Casillas – och Spanien undgår ett baklängesmål.

Som svar på detta går David Villa omkull i motståndarnas straffområde efter att ha haft Antolín Alcaraz bakom sig. Straff! Xabi Alonso tar till skillnad från Óscar Cardozo till vara på straffen och gör mål för Spanien – men… domare Carlos Batres blåser vilt i sin pipa – straffsparken skall slås om. En spansk spelare har enligt Batres sprungit fram för långt innan Alonso lagt straffen. Alonsos andra försök räddas av Justo Villar som släpper retur till inhoppande Cesc Fàbregas. Villar kommer ut hårt mot Fàbregas och även här luktade det straffspark. Däremot blir det ingen tredje straff. Vilken intensiv period!

För en kortare stund undgick nu tillställningen den där lite tillknäppta, chansfattiga matchbilden och fler ytor fanns att spela på. Därefter återgick spelet likt hur det såg ut i den första halvleken igen.

Det såg ut att Paraguay skulle få spela övertid - och kanske till och med utsättas för ett nytt straffläggningsdrama – även mot Spanien, men då small det till. Andrés Iniesta spelade fram Pedro, som kom in i matchens 75:e minut, som hamnade i ett jättebra läge – och prickade stolpen. Returen går ut till David Villa, som också skjuter i stolpen – två gånger om. Först tar bollen i Villars vänstra stolpen för att sedan dansa längs mållinjen och ta i motsatt stolpe… och in i mål. Spanien är satt i extas.

Paraguay var nu tvunget att storma framåt och fick till i alla fall en glödhet möjlighet att kvittera matchen. Lucas Barrios tar emot en djupledsboll och väljer att gå på avslut. Iker Casillas ser ut att ha kontroll på bollen, men den smiter istället ut ur Real Madrid-målvaktens famn och rakt ut till en fristående Roque Santa Cruz – ny räddning av Casillas som tack vare detta avgör matchen till Spaniens fördel. Inte många minuter därefter blåser nämligen Carlos Batres i pipan och förkunnar att Paraguay var nära men inte räckte ända fram. Grattis Spanien till seminfinalplatsen!

Andreas Eronen2010-07-03 22:51:00
Author

Fler artiklar om Paraguay