Tre snabba efter VM: Paraguay
Strafflyckan mot Japan höll inte i sig i kvartsfinalen

Tre snabba efter VM: Paraguay

Målvakten Justo Villar var en av lagets bästa spelare medan Roque Santa Cruz och Óscar Cardozo inte levde upp till förväntningarna, tycker Andreas Eronen följde Paraguay lite extra under sommaren.

1. Hur pass nöjd är du med Paraguays prestation i VM som helhet, och vilka spelare imponerade eller svek?
– Man kan givetvis inte vara annat än nöjd med helhetsinsatsen. Laget nådde en milstolpe genom att ta sig till kvartsfinal, vilket Paraguay aldrig tidigare gjort i VM-sammanhang. Man anpassade taktiken efter motstånd på ett bra sätt och skakade såväl Italien som Spanien.

Spelare som imponerade var många, men jag vill lyfta fram målvakten Justo Villar samt mittbackarna Paulo Da Silva och Antolín Alcaraz. Villars tivelaktiga ingripande som ledde fram till Italiens kvitteringsmål i öppningsmatchen är det enda att anmärka på hos en annars felfri 33-åring. Han tvingades även kapitulera mot Spanien i kvartsfinalen, men skottet - som träffade båda stolparna innan den gick över mållinjen - kan Villar knappast lastas för.

Vidare var Paraguays försvarsspel riktigt bra genom hela turneringen och mittbackslåset Da Silva-Alcaraz spelade en väsentlig roll i de defensiva framgångarna. Båda spelarna var hur säkra som helst i sitt spel och Alcaraz fick dessutom göra ett mål. Det ska bli intressant att följa de bådas framfart i Premier League.

De spelare i Paraguay som jag inte var lika nöjd med är anfallarna. Ingen av de på topp gjorde mål i VM och besvikelsen är främst riktad mot stornamn som Roque Santa Cruz och Óscar Cardozo. Dessa två förväntade jag mig mer av.

2. Vad var betyget på laget från hemmafansen, reaktioner i stort?
– Folket i Paraguay är väldigt glada och stolta över vad landslaget uppnått. Spelarna och tränarstaben anlände till huvudstaden Asunción klockan fyra på morgonen men möttes trots detta av tusentals fans som ville hylla laget. Flygplatsen var full av folk iklätt rött, vitt och blått och den stora festen fortsatte sedan inne i staden.

3. Vad fattades för att komma än längre i turneringen, och hur ser du på framtiden för Paraguay?
– Det som jag känner saknades för att Paraguay skulle nå än längre var lite mer offensivt tryck samt ett bättre tillvaratagande på de chanser som dök upp. Man kunde lika gärna ha slagit ut Spanien om exempelvis Óscar Cardozo gjort mål på sin straff. Men det är ofta så att de stora matcherna avgörs med små marginaler.

Framtiden ser ljus ut. Paraguay var ett av de bästa lagen i det sydamerikanska kvalet till VM och visade även i huvudturneringen att man kan mäta sig mot de på pappret allra bästa. Flera gamla rävar som fanns med i det paraguayanska landslaget för ett par år sedan har lämnat över fanan till de något yngre, och det har börjat riktigt bra. Mitt tips är att hålla ett öga på det här intressanta landslaget i framtiden.

Oscar Lindgren Ortizlindgrenortiz2010-07-16 17:07:00
Author

Fler artiklar om Paraguay