Vänersborg - Sirius
9 - 2

IFK Vänersborg – IK Sirius: 9-2
Det var ett uppgivet Sirius som denna kväll släppte in tre hörnmål.

Efter den lysande säsongsinledningen var det dags att komma ned på jorden för Sirius. Till skillnad från tidigare den här säsongen var första halvlek en historia fullständigt i motståndarlagets favör. Den åttonde raka förlusten i Arena Vänersborg blev ett surt faktum.

Sirius åkte till väst utan vare sig Teemu Määttä eller Jerker Ortman tillgängliga. I denna duos frånvaro tillkom Edward Sigfridsson från Unik, som inför-artikeln spekulerade i, och mycket oväntat fick även 17-årige Marcus Mårtensson från egna leden chansen, som av allt att döma gjorde senior-debut. Tvivelsmål fanns kring uttagningen varför supertalangen Arvid Tapper lämnades i juniorlaget, som dagen till ära gjorde fem mål och två assist mot Sandvikens juniorer och som tidigare visat upp ett minst sagt imponerande spel i säsongsupptakten av elitserien.

Hur som helst, matchen startades i högt tempo från de blåvita och chanser skapades omedelbart.  Erik Persson fick förnyat troende mellan stolparna och gjorde ett par svettiga räddningar inledningsvis. Efter sju minuter spräckte dock Emil Viklund målnollan efter en tilltrasslad situation där det såg ut som att det var målvaktens boll. Därefter stod Blåsvart upp bra, bland annat hade Erik Persson en grym frilägesräddning och även hjälp från ribban samt smart spel i 9-mot-11 gjorde att målen uteblev fram tills den 28:e minuten då ledningen till slut utökades.

Någonstans i denna veva kändes det som att soppan tog slut i bortalaget, samtidigt som hemmalaget ångade på. När så kamratgänget fick två hörnor i minut 41 och 42 svarade först skarpskytten Joakim Hedquist med att mörsa upp bollen i mål sin vana trogen på hörnor, efter att tidigare på hörna träffat målvaktens hjälm och även jokern Emil Viklund fick presentera sig som hörnskytt. Till saken hör att första hörnan var felaktigt fastställd. Kapten Victor Lundberg fick i slutet av halvleken lagets andra utvisning för ”olämpligt uppträdande” då han ansåg att även den hörnan var felaktig. Som om inte det vore nog fastställde Robin Öhrlund 5-0 i halvlekens sista aktion. Frustrationen var påtaglig. Spelarna brydde sig för mycket av domarinsatsen, lite som i slutet av förra matchen.

Andra halvlek blev, givet resultatet, lite avslagen. Bortalaget höjde sig samtidigt och vaskade fram lite fler chanser, däribland brände Jimi Heinonen ett par klockrena lägen. I den 57:e minuten fick Sirius en straff efter att Kalle Mårtensson fått ett våldsamt slag utdelat mot sig. Jimi Heinonen klev fram och gjorde inga misstag här, vilket är en sak att ta med sig då Heinonen är fortsatt 100-procentig från tolv meter. Direkt efter Sirius straffmål kallade Vänersborg till tajm-out och tog åter tag i taktpinnen och sedan dröjde det inte länge förrän ”Boom-Boom” bombade in sitt andra hörnmål för kvällen.

Sista tredjedelen av matchen blev bara en transportsträcka i väntan på slutsignalen. ”Väners” drygade ut sin ledning till 7-1 i 70:e minuten och Joakim Hedquist kostade på sig att missa (!) en straff i 74:e minuten. I slutminuterna skulle det dock bli nätrassel gånger tre. Först i den 88:e minuten var det Heinonens tur att återigen reducera på pass från ingen mindre än – Edward Sigfridsson. Avslutningsvis gjorde sedan Vänersborg två mål av bara farten och fastställde slutresultatet till 9-2.

Sammanfattningsvis en match som IKS gör bäst i att glömma, samtidigt som IFK-laget övertygade på nytt. De hade bra skytte, bra fart och ett målvaktsspel i absoluta världsklass. I bortalaget var det inte mycket att ta med sig hem till Uppsala från den här matchen. För åttonde gången i rad åkte man på en förlust i mardrömsarenan, inte sällan heller med stora siffror. Om man ska ta med sig någonting positivt från den nästan fulla omgången i sig kan man ju dock glädjas åt Åbys historiska första elitserie-poäng genom en kvittering mot Motala i den absoluta slutminuten. Å andra sidan tog Hammarby, som målats upp som en tänkbar tabellkonkurrent till Blåsvart denna säsong, en skrällpoäng mot klasslaget Edsbyn. Även VBK slog VSK, vilket också bör räknas in på minuskontot i en tänkbar sluttabell. IKS får nu ta och ladda om batterierna till på lördag då Sandviken gästar Uppsala.