Villa Park, 2021-11-20 16:00

Aston Villa - Brighton
2 - 0

Aston Villa - Brighton 2-0
Gerrard var aktiv vid sidlinjen och tog en seger i sin debut som tränare i Premier League!

Första matchen med ny manager och många som ville visa upp sig samt ta revansch för den senaste tidens resultat. Och det slutade med en efterlängtad seger och glädjescener hos hemmalaget!

Äntligen dags för match. Det kändes som att det var längesedan när man några dagar innan matchen började höra surret på sociala medier och när man fyllde på sin kaffekopp på jobbet om att det återigen var dags. Nu hade man längtat, samt att man var spänd av förväntan på hur första matchen under Gerrard skulle bli.

Hur blev det då?

Brighton började sin vana trogen med sitt spel där man har mycket boll och passningar inom laget. Vi svarade på detta på ett bra sätt och stod trygga i våra positioner och de riktiga farligheterna uteblev från båda lagens del under första halvlek. Närmst i mitt tycke var Cash, efter inlägg från Targett. Steele i bortalagets mål stod bra placerad och kunde utan större problem avvärja chansen. Brightons bästa chans kommer efter inspel från vänstersidan som gick igenom hela straffområdet till Lamptey. Martinez läste dock spelet ypperligt och kom ut snabbt och gjorde sig stor och räddade skickligt.

Rent chansmässigt hände inte så mycket under första halvlek och undertecknad tyckte att det var en högre samt bättre press, lite mer precisa och hårda pass, samt en inställning som var lite bättre från hemmalaget. Nu brukar ju det i och för sig vara så ganska ofta vid byte av tränare. Så vi får se hur spelet och spelidén utvecklar sig den närmsta tiden och jag drar inte så stora växlar av det ännu. Men värt att nämnas.

Brighton fortsätter med mycket bollinnehav och tar över matchen mer utan att skapa de stora chanserna. Vi börjar slarva i spelet med boll och slår ofta ifrån oss bollen utan någon direkt adress på bollarna. Gerrard vill ändra på detta och gör en rad offensiva byten. Bailey in för Ings i den 66 minuten, samt att Buendia blir utbytt till förmån för den rutinerade Ashley Young i den 74 minuten. Matchen står nu och väger och El Ghazi kommer in istället för Jacob Ramsey. Det två sistnämnda bytena skulle visa sig vara matchavgörande. I den 84 minuten driver Young upp med bollen i högt tempo och hittar med en fin pass till Watkins som skaffat sig en bra yta på vänsterkanten. I nästkommande situation ser vi två fina och smarta aktioner. El Ghazi drar med sig en försvarare genom en fin djupledslöpning samtidigt som Watkins driver in i banan och distinkt sätter ett hårt vristskott i det bortre hörnet. Väldigt snyggt mål och helt utom räckhåll för Steele i bortalagets mål. 1-0 och  glädjen samt lättnaden går att ta på. Istället för att backa hem fortsätter vi att anfalla. I den 89 minuten krigar Mings kvar bollen i spel långt ute vid sidlinjen och på den efterföljande situationen kan Mings behärskat raka in bollen i mål då han påpassligt dök upp på den bortre stolpen. 2-0 och matchen är avgjord. De sista minuterna spelar vi av på ett kontrollerat sätt och ett reduceringsmål är aldrig riktigt nära.

Kort sammanfattning

Fina och matchavgörande inhopp av både El Ghazi samt Young. Mings visade de som ifrågasatt honom att han både är en naturlig ledare samt visade försvarsspel av hög Premier Leagueklass. Planens gigant!
McGinn var mittfältsmotor, pådrivare, ledare. Mycket fin insats. I övrigt ett stabilt kollektivt försvarsspel där det inte alltid såg så snyggt ut men inställningen var mycket bra och poängen är alltid det som räknas.

Sist men inte minst måste kan ju bara älska Gerrards glädje och frenesi vid sidlinjen när vi gör mål. Mer av den varan tack. UTV!