En närmare titt på Alisson Becker
Liverpools nya målvakt Alisson Becker är det senaste nyförvärvet in i Jürgen Klopps lagbygge. Prislappen på £66.8 miljoner kan förstås mot bakgrund av en fantastisk säsong, det här är en sammanfattning.
Alisson Becker blev ett namn i Europa under föregående säsong när han tidigt fick supportrarna på den röda sidan av Rom att snabbt glömma av försäljningen av Wojciech Szczesny till Juventus. Alltsedan dess har Alisson inte bara cementerat sig själv som nummer ett i Roma, utan likaså i det brasilianska landslaget. När en ensam framgångsrik säsong tillåter en rekordförsäljning på 770 miljoner kronor kan en ställa sig frågan vad som är speciellt med Alisson?
Målvakter blir idag allt mer bekväma med fötterna, vilket tydligt avspeglar sig i det kortare passningsspelet där många tränare förväntar sig att deras målvakter inte blir stressade under press av motståndarens anfallare. Den andra delen av spelet med fötterna är det längre för snabbt omställningsspel genom det som för målvakter klassas som offensiva egenskaper.
I Premier League är det klaraste exemplet på en målvaktstyp som ger utlopp för dessa egenskaper Manchester Citys Ederson, som handplockades av Pep Guardiola av nämnda skäl. Likheten de två målvakterna emellan, samt deras interna konkurrens om rollen som förstamålvakt i landslaget, gör därför det intressant att ställa dem emot varandra, utifrån WhoScored som statistikbas.
Grundläggande passningsspel | Alisson | Ederson |
Antal passningar/match | 27.7 | 25.9 |
Passningsprocent | 79.7 | 85.5 |
Långa passningar/match | 7.2 | 4.2 |
Genomsnittsbetyg | 6.91 | 6.70 |
Baserat på tabellen ovanför kan vi utläsa att Alisson under föregående säsong var mer inblandad i bollinnehavet än Ederson. Passningsprocenten är lägre, men i jämförelse med övriga toppmålvakter i Europa ser även den väldigt lovande ut.
Marc-André ter Stegen: 78.6%
Samir Handanovic: 73.6%
Manuel Neuer: 70.5%
Hugo Lloris: 66.9%
David De Gea 58.8%
Jan Oblak 50.4%
Liverpool spelar en tydligare omställningsorienterad fotboll kontra Manchester City som i större utsträckning äger bollen och bryter ned motståndet. Därför är det för Guardiola viktigare med ett kortare passningsspel hos målvakten när det för Klopp är mer betydelsefullt hur hans målvakt står sig i det längre passningsspelet. Med det sagt mäter målvakterna så gott som samma i passningsprocent för korta passningar och medellånga passningar.
Det är först i den tredje kategorin offensivt passningsspel som en relevant skillnad mellan de två kan identifieras, i det längre passningsspelet så att säga. Där visar Ederson 58.6% mot Alissons 66.3%, vilket en kanske också kan rycka på axlarna åt. Men att ha i åtanke är att Alisson genomfört närmare 50% fler sådana jämfört med Ederson, och trots det visar upp en högre passningsprocent. Något som borde falla väl ut i ett lag med Sadio Mané och Mohamed Salah som så fort målvakten har bollen i händerna är redo att gå i djupled.
En hörna mot Liverpool kan komma att innebära kanske en större fara än vad det är en möjlighet för motståndet, om saker och ting faller på plats. När mittbackarna ofta kliver upp på hörnor kan Alisson, med siffrorna för sig, slå ut åtta spelare och öppna för Salah och Mané.
Alissons spel med fötterna håller riktigt hög klass, men i första hand borde alltid förmågan att stoppa bollar komma vid rekrytering av målvakt, i alla fall med en målvaktsbakgrund som den Liverpool haft de senaste åren. WhoScored rankade honom högst av alla målvakter under föregående säsong och Squawka som näst bäst, bakom Marc-André ter Stegen i Barcelona. Utöver sin bolldistribution är Alisson exceptionell mellan stolparna.
Hans räddningsprocent på 80.1% räknades till högst i Serie A, och bara ett lag - mästarna Juventus - släppte in färre mål än Roma, 28 stycken. Ingen annan målvakt i Italien höll dock fler nollor (17) och antalet räddningar skrevs till 107 stycken, även om räddningarna inte ensamt säger särskilt mycket utan att ställa de i förhållande till xGA, det vill säga expected goals against.
Förväntade mål räknas automatiskt genom att identifiera avslut från positioner varifrån det “borde” bli mål. För att mäta hur en målvakt stod sig i målet kan man titta på insläppta mål i förhållande till förväntat antal insläppta; och över säsongen 17/18 släppte Alisson in 9.46 färre mål än förväntat. Med andra ord räddade han närmare 10 avslut som man inte kan förvänta sig att han ska, och dessa förväntade mål emot Roma hade inneburit så många poäng färre i Serie A för klubben, att en tredjeplats hade bytts mot en sjätteplats.
Sammantaget kan vi slå fast att Alisson Becker, inom ramen för säsongen 17/18, är en målvakt i det absoluta toppskiktet av Europa vare sig vi tittar på det offensiva (i tre kategorier) eller ännu hellre det defensiva. Kvalitet kostar pengar och den här rekordaffären är inte sprungen ur luften. Alisson ansluter till Merseyside med en fantastisk säsong i ryggen och kanske är han den sista pusselbiten i Jürgen Klopps fortsatta lagbygge.