St. Mary's Stadium, 2023-01-21 16:00

Southampton - Aston Villa

Inför: Southampton FC – Aston Villa FC
Aston Villa tar sig an Southampton under lördagseftermiddagen.

Inför: Southampton FC – Aston Villa FC

Om vi som följer Aston Villa fick reda på i augusti att med halva säsongen tillryggalagd finns en chans att klättra upp på samma poäng som Chelsea eller Liverpool hade vi nog varit många som firat. Det borde väll räcka till europaspel... eller?

I en Premier League-omgång full av stormöten finns plats för lag underifrån att minska på avståndet upp till ligans allra bästa. Med 25 inspelade poäng hittills denna säsong tar sig Villa till de södra delarna av Storbritannien. Där väntar Southampton, som med sina blyga 15 poäng ser ut att vara på god väg ner i det engelska seriesystemet. 

Aston Villa har under veckan fått se sin trupp försvagas en aning. Deras rutinerade, tillika tidigare Southamptonspelande, spjutspets Danny Ings kommer i framtiden att spela sina hemmamatcher på London Stadium. Dessutom har Guilbert rört på sig men huruvida det resulterar i en försvagad trupp låts här vara osagt. 

Sett till den generella känslan kring klubben finns positivitet och en tro på framtiden. Man kommer närmast från en stark vinst mot Leeds där framförallt Boubacar Kamara drog många blickar åt sig när han visade klass mot de vitklädda. Dessutom har Buendia sett bra ut i sin roll och lyckats näta i 2 av hans 3 senaste kamper. 

Förlusten mot Stevenage ligger fortfarande i relativ närtid och vi är nog många som fortfarande känner att den matchen gjorde något med oss. Det kan trots allt se bra ut mot storlagen, en bra period mot Liverpool och en vinst mot Spurs är ingenting att bortse ifrån. Däremot blåser det upp till storm i Villa-lägret när motståndet på förhand tycks vara underlägset. Southampton ligger inför matchen sist i hela Premier League, Aston Villa kan eventuellt ligga 1 vinst ifrån övre halvan av tabellen. Det ser ut att krävas bra ledarskap och organisation för att Emery ska ro den här skutan upp till de finare vattendragen, men det har han ju visat prov på innan.

Manskapet som tar sig an denna utmaning blir troligtvis likt det som slog Leeds i förra omgången. Däremot finns en ändring på vänsterbacken där Moreno antagligen kommer att få kliva in då Digne går skadad. Watkins sägs kunna spela trots oro i rapporteringen inför matchen kring Engelsmannens fysiska tillstånd och Cash ser ut att komma tillbaka från sin skada. Trolig laguppställning:

                 Martinez
Cash   Konsa    Mings     Moreno

Bailey   Luiz    Kamara    Ramsey

          Buendia     Watkins        

                                         
På andra sidan står Southampton, som denna säsong varit helt underlägsna de allra flesta lagen i ligan. Däremot har man på senare tid haft ett facit som vilket storlag som helst hade varit nöjda med. Man har i tur och ordning slagit Crystal Palace, Manchester City och Everton – där de två förstnämnda skedde i cupspel. 

Tränare Nathan Jones tycks ha fått sina spelare att tro igen, men inte på några mirakel eller något hårt slit. Man lägger all sin tro på att Ward-Prowse ska vara sådär bra som få andra i ligan kan vara på det han gör. I matchen mot Everton gick Saintskaptenen av med dubbla mål, varav ett såklart var på direkt frispark. Han är helt klart lagets absoluta mittpunkt och är ett kugghjul för Aston Villa att få stopp på för att besegra det rödvita maskineriet.

Något som kanske blir förbisett av många är Southamptons bredd i truppen. På bänken satt i den senaste matchen en kroatisk landslagsman i Miroslav Orsic och den engelske landslagsmannen Maitland-Niles. Därav finns lite oklarheter kring hur startelvan ser ut men något i stil med följande vore en rimlig uppställning:

                       Bazuno
Lyanco   Caleta-Car   Salisu   Walker-Peters

               Diallo      Lavia
  Elyounoussi   Ward-Prowse   Edozie

                       Adams


En förlust vore i Southamptonled helt förödande då momentumet de byggt upp skulle gå förlorat. Däremot skulle en vinst för Aston Villa, i samband med att Liverpool-Chelsea inte slutar lika, resultera i att man hamnar på samma poäng som en av världsfotbollens absoluta jättar. Det finns nog de som menar att detta snarare indikerar svaga säsonger från de båda än att Villa gjort det så ofantligt bra. Jag väljer däremot att se det som att det finns chans att avancera i tabellen på sikt och 3 pinnar i morgon skulle sannerligen vara ett steg i den riktningen.

Up the Villa!

Lukas Eriksson Melander2023-01-21 01:58:09
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Manchester United väntar på Villa Park
Matchrapport Ipswich - Aston Villa