INFÖR STEVENAGE
Får Robin Olsen chansen mellan stolparna när Aston Villa kliver in i FA-cupen?

INFÖR STEVENAGE

Aston Villa kliver in i FA-cupens ”tredje runda”, vilket innebär 32-delsfinal. På Villa Park möter man Stevenage, till vardags i League Two, under söndagseftermiddagen. Hur har motståndarnas FA-cupresa sett ut? Vad kan man förvänta sig av dem? Vilka förhoppningar har man om Aston Villa efter tätt spelschema?

STEVENAGE FC
Klubben bildades 1976 och hette fram till 2010 Stevenage Borough FC, vilket förklarar anledningen till att laget än idag kallas för ”The Boro”. Borttagningen av Borough i sitt lagnamn skedde i samband med att klubben avancerade till Football League och League Two säsongen 2009/10, då i marknadsföringssyfte.

Idag placerar sig klubben på en andraplats i League Two, vilket innebär direktavancemang till League One. En liga som Stevenage FC inte har tillhört sedan säsongen 2013/14, då man slutade på jumboplaceringen. Efter säsongen 2013/14 har det mest handlat om negativa rubriker, bland annat kring oändligt många tränarbyten. Från säsongen 2014/15 så har inte mindre än sju tränare avverkats. Det är faktiskt jämförbart med Aston Villa, som också har bytt tränare sju gånger sedan 2015.

Men i mars förra året så anställdes Steve Evans, en manager från Skottland, vars ”utmärkande” meriter lyder enligt följande;

  • Styrde Rotherham United från 2012 till 2015 och löste två avancemang. Säsongen 2012/13 direktavancemang till League One. Säsongen därefter avancemang via Playoff till Championship. Under sin tredje och sista säsong som manager för Rotherham säkrade han nytt Championshipkontrakt för klubben.
 
  • Manager för Leeds säsongen 2015/16, med åttondelsfinal i FA-cupen som största merit.
 
  • 129 matcher som ansvarig för Gillingham, då i League One.
En hetlevrad och stökig manager enligt källorna. Av det man kan läsa sig till så har den skotske 60-åringen bland annat varit avstängd från fotboll under tidigt 2000-tal på grund av att han har hindrat en utredning av FA om avtalsbrott. Han var även inblandad i stökigheterna kring sitt första manageruppdrag för klubben Boston United då spelarkontrakten som lämnades in till FA innehöll falska löneuppgifter för spelarna. Han var även under 2005 avstängd i ett år efter att ha erkänt att han hade kränkt en matchfunktionär, sannolikt en domare, under en match mot Peterborough United. Året efter blev han handplockad av polis i halvtid efter att ha använt sig av ett vårdslöst och kränkande språk gentemot fjärdedomaren i en match mot Grimsby Town. Han ska även ha fått en avstängning på 6 matcher och böter på 3 000 pund under 2012 då han återigen använde sig av ett nedvärderande och kränkande språkbruk, denna gång mot en kvinnlig ledare i motståndarlaget Bradford City. Händelsen inträffade under hans tid som manager för Crawley Town mellan 2007 och 2012, men han blev bestraffad i efterhand.

Även om karln fortsatt har radat upp avstängningar och böter under sin tränarkarriär så har han gjort ett fint arbete, utifrån sportsliga perspektiv, den här säsongen med sitt Stevenage FC. Evans och klubben klev in i FA-cupens första omgång och mötte då Gateshead och vann med 3-2. I den andra cupomgången väntade King´s Lynn. En match som Stevenage kunde vinna med 3-0 och avancemang till FA-cupens tredje omgång var ett faktum. Nu väntar ett tuffare motstånd i form av Aston Villa. Kommer Evans, med sitt hetlevrade humör, att skaka om Aston Villa på självaste Villa Park?

Bästa målskytt i FA-cupsammanhang för Stevenage är Luke Norris, som står noterad för tre baljor och en assist på två FA-cupmatcher. Född 1993 och inledde sin seniorkarriär i Brentford. Därefter har det blivit spel i Gillingham, Swindon Town, Colchester United och nu Stevenage FC. På 238 matcher i League Two har han gjort 66 mål. Med ett målsnitt på 0,28 mål/match så vore det överdrivet att påstå att det är en målmaskin som Aston Villa ska handskas med under söndagseftermiddagen. Även om 25 mål på 89 ligamatcher för Stevenage FC inte är några katastrofala siffror, så borde Aston Villa kunna hantera detta offensiva kort som managern Evans har att tillgå.

Ifjol åkte Stevenage ut i FA-cupens andra runda mot Yeovil Town, då förlust med uddamålet 1-0. Innan dess hade man besegrat MK Dons. Den här säsongen har man redan överträffat fjolårets prestation. Är det nu det tar stopp, eller får vi se Stevenage skrälldansa vidare till 16-delsfinal? Oddsen på att Stevenage FC, med anfallaren Luke Norris och managern Steve Evans i spetsen, ska besegra Aston Villa och avancera vidare i FA-Cupen ligger i skrivande stund på 17 gånger insatsen på BET365.

ASTON VILLA FC
Unai Emerys
lejon kommer att få agera storfavorit när båda lagen promenerar in på Villa Park strax innan avspark under söndagen. Detta är Aston Villas första framträdande i årets FA-cup efter att ha stått över de två tidigare cupomgångarna/rundorna. Vad har Aston Villa för resultat i FA-cupsammanhang att luta sig tillbaka emot efter finalen mot Arsenal 2015? Uttåg i 16-delsfinal 2015/16, därefter sex raka uttåg i FA-cupens tredje omgång. Även om Aston Villa har vunnit FA-cupen vid sju tillfällen, så är det knappast något imponerande facit man kan skryta med på senare tid.

Ifjol ordnade Manchester United ett snöpligt uttåg tack vare en seger över Claret & Blue med 1-0, detta efter mål av McTominay i den åttonde matchminuten. Då var Gerrard ansvarig och ställde vid den tidpunkten upp med ett lag innehållande följande spelare;

Martinez

Cash Konsa Mings Targett

McGinn Luiz Ramsey

Buendía Ings Watkins


Att Aston Villa ska gå mållösa från matchen mot Stevenage FC anses som osannolikt, enligt dem flesta oddssättarna och fotbollstyckarna. Unai Emery har vid flertalet intervjutillfällen poängterat värdet av att gå långt i den inhemska cupen och kommer naturligtvis inte att sikta lågt den här säsongen. Att det blir en viss rotation i Aston Villas startelva kan vi förmodligen förvänta oss, men bli inte förvånad om den spanska managern väljer att matcha in ordinarie spelare för att på så sätt ”lösa biffen”. På presskonferensen som hölls under fredagen så avslöjade Emery att Jacob Ramsey kan vara aktuell för comeback efter skadebekymmer under VM-uppehållet.

Eftersom Villa spelar mot Leeds United fem dagar senare, så talar mycket för att han roterar på dem flesta positionerna i startelvan. Om man använder sig av den senaste ligamatchen mot Wolves som underlag till laguttagning så är det tänkbart och aktuellt att spelare som Augustinsson, Dendoncker, Coutinho & Ings ingår i startelvan, då dessa fyra fick hoppa in och lämna ett fint avtryck. Även stor chans att Robin Olsen är tillbaka i målet samt att någon av mittbackarna, Konsa eller Mings, vilas för att låta Bednarek eller Chambers få chansen att ingå i mittlåset i försvarslinjen.

Även om det är snudd på omöjligt att gissa startelvan inför morgondagens match, då Emery har avslöjat att det kommer att roteras, men samtidigt att han kommer att ”spänna bågen” så kommer en förväntad startelva baserat på den egna känslan här nedan;

Olsen

Cash Konsa Chambers Augustinsson

Buendía Sanson Kamara Coutinho

Watkins Ings


Jag tror därför på rotation på målvaktsposten, en av två mittbacksplatser, vänsterbackspositionen samt att Sanson och Coutinho får spela från start på mittfältet. Tror även att det finns en stor möjlighet att båda anfallarna, Watkins och Ings, får en chans att visa upp ett potentiellt samarbete.

Emery och Aston Villas högt uppsatta målsättning är att vinna FA-cupen. För att lösa det så måste jobbet göras, oavsett om motståndaren heter Manchester United eller Stevenage FC.

TV
Matchen sänds på Viasat Sport Fotboll och Viaplay med avspark 17:30.
 

Oskar Laurell2023-01-07 10:39:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Manchester United väntar på Villa Park
Matchrapport Ipswich - Aston Villa