London Stadium, 2024-03-17 15:00

West Ham - Aston Villa

INFÖR WEST HAM
Får vi se ett måljubel från Bailey under söndagen?

INFÖR WEST HAM

Aston Villa har ett gyllene läge att öka distansen poängmässigt från femteplacerade Tottenham. West Ham har en möjlighet att minska samma distans till sjätteplacerade Manchester United samt fästa sin position som ligans sjunde bästa lag. Viktiga poäng på spel där formstarka spelare som Jarrod Bowen och Leon Bailey lär spela huvudrollerna.

WEST HAM

Sjundeplacerade West Ham, tillika regerande Conference League-mästare, kommer till spel med en god form. I torsdags avancerade man till kvartsfinal genom att mosa Bundesligalaget Freiburg med 5-0 (totalt 5-1). Ett målglatt gäng som på sina senaste fem genomförda matcher har gjort 14 mål, det vill säga ett målsnitt på nästan tre per match. Således är West Ham ett lag som mår väldigt bra utifrån ovan offensiva perspektiv.

Hemmaspelet i Premier League taktar ungefär mot samma siffror som ifjol. Man har under årets säsong vunnit 6 av 14, men tagit poäng i 11 av 14. Vid sammanfattning av fjolårssäsongen så landade West Hams vinstprocent på London Stadium på 42,1%. Denna säsong ligger vinstprocenten på hemmaplan på 42,8%.

Sedan Aston Villas återkomst till Premier League, säsongen 2019/20, så har West Ham gått segrande 5 gånger av 9 möjliga. Av 9 möten lagen emellan så har man endast förlorat mot Aston Villa en gång, detta gjordes i oktober under årets pågående säsong då man fick resa tillbaka till London från Birmingham och Villa Park med fyra baklängesmål och 0 poäng i bagaget. Trots det enskilda resultatet så råder det inga som helst tvivel om att West Ham har en god känsla när man kliver ut på fotbollsplanen och Aston Villa står som motståndare på den andra planhalvan.

En spelare att se upp med är formstarka Jarrod Bowen. Den nyligen landslagsuttagna engelsmannen är 27 år och har under årets säsong sparkat in 14 mål i ligaspelet och assisterat fram till 3. Senaste ligamålet kom i slutet av februari då han dunkade in ett hattrick mot Brentford. Sedan dess har han gått mållös från möten med Everton (vinst 3-1) och Burnley (oavgjort 2-2). Jarrod anslöt till West Ham vid transferfönstret som hålls öppet i januari säsongen 2019/20. Det skulle visa sig att han var värd investeringen 18.2 miljoner pund då han har levererat 41 mål och 27 assist på 152 framträdanden i Premier League. På dessa 152 ligamatcher i Premier League så har Bowen spelat mot Aston Villa sju gånger och gått segrande fyra gånger. Engelsmannen trivs gott mot söndagens motståndare då han har gjort 3 mål och 1 assist mot Aston Villa sedan säsongen 2019/20.

I dagens fotbollssamhälle så är det intressant att analysera marknadsvärde. Som ovan nämnt rekryterades Bowen till West Ham för en prislapp på 18.2 miljoner pund. Enligt Transfermarkt så värderas han idag till 42,8 miljoner – vilket är en ökning med 135% om man jämför med investeringen som gjordes i januari 2020. Således bör Bowen betraktas som en potentiell ekonomiskt fördelaktig guldklimp. Det finns pengar att tjäna för West Hams del om man väljer att gå den vägen, ur ett transfermässigt perspektiv.



Spelare som inte kommer till spel mot Aston Villa under söndagseftermiddagen är Maxwel Cornet. Ett sent besked kommer att gälla för den italienska ytterbacken Emerson som inte spelade mot vare sig Burnley för en vecka sedan eller mot Freiburg som spelades i torsdags. I övrigt har Moyes en frisk, men möjligtvis lite sliten, spelartrupp att tillgå.

ASTON VILLA

Även Aston Villa spelade under torsdagskvällen och på samma vis som West Ham så avancerade man tämligen komfortabelt. Medan West Ham avancerade till kvartsfinal i Europa League så gjorde Aston Villa detsamma fast i Europa Conference League. Fyra mål signerade av fyra olika målskyttar hemma på Villa Park mot Ajax gör att Aston Villa tar med sig en god känsla inför söndagens resa till London.

Orosmoln och frågetecken finns i Villalägret och det är tyvärr av den större sorten. Ollie Watkins klev av efter en halvtimme i torsdagens seger och villasupportrarna håller andan i hopp om att den engelska målkungen kommer till spel. Än så länge är det oklart och Emery har inte givit några klara besked på sin presskonferens huruvida Ollie är i tillräcklig fysisk form för att genomföra söndagens viktiga match mot West Ham.

Apropå god känsla; bortsett från att Villa också segrade under torsdagen så har man också visat upp ett spel på bortaplan som är imponerande. Unai Emery och hans Aston Villa är i skrivande stund det fjärde bäst presterande laget på bortaplan med en vinstprocent på 50% samt med ett målsnitt på 1,71 mål/bortamatch. Man reser till London med tre raka bortasegrar i bagaget. Först var det Sheffield United som avverkades med 5-0, därefter Fulham med uddamålet 2-1 och senast Luton med 3-2 efter ett sent avgörande av vänsterbacken Lucas Digne. Senaste bortaförlusten var på Boxing Day mot Manchester United då man tappade en ledning med två bollar på 45 jobbiga minuter.

En formstark spelare att hålla utkik efter i West Ham nämndes tidigare i texten. Det ska även nämnas att Aston Villa har en formstark spelare som levererat oerhört fina siffror under årets säsong. Den 26 år gamla jamaicanen Leon Bailey har i ligaspelet gjort åtta mål och lika många assist, personbästa under hans tid i klubben. Sedan han anslöt till Villa under sommarfönstret 2021 för 27,4 miljoner pund så har han gjort 13 mål och 14 assist på 77 ligaframträdanden. I likhet med Bowen så utgår även han från högerkanten med sin kreativitet och fina vänsterfot.

En ytterligare likhet med Jarrod Bowen är att marknadsvärdet på Bailey har ökat. Dock oerhört långt från samma brutala ökning som högeryttern i West Ham. Enligt Transfermarkt har Leon Bailey ett marknadsvärde på 30 miljoner pund idag, vilket indikerar att hans värde har ökat med 9,5% sedan sommaren 2021. Gissningsvis kommer värdet att öka ytterligare om Baileys form håller sig stadig och inte innehåller alltför många toppar och dalar.



Men hur har Bailey presterat mot West Ham sedan han anslöt säsongen 2021/22? På fem möten med ”The Hammers” har han vunnit endast en gång och gjort ett enda mål, detta mål gjordes tidigare i höstas när Aston Villa vann med 4-1 på Villa Park. Även om West Ham kanske inte är någon favoritmotståndare för Bailey så talar trots allt hans form till hans fördel. Ytterbacken Cresswell lär ha fullt upp att hålla reda på denna offensiva kreatör med tröjnummer 31 på ryggen under söndagseftermiddagen.

På skadefronten är sedan tidigare Tyrone Mings, Emi Buendía och Boubacar Kamara borta resten av säsongen. Den egna produkten Jacob Ramsey kom inte till spel i torsdags och lite talar för att han gör det under söndagen. Under torsdagsmatchen vid avancemanget i Conference League så utgick utöver Ollie Watkins även det brasilianska muskelpaketet Diego Carlos. Således finns det osäkerheter kring Watkins och Carlos, men där det åtminstone finns ett större hopp för spel till Watkins än vad det gör för Carlos.

TV

Matchen sänds på Viaplay med avspark 15:00 på London Stadium.

 

Oskar Laurell2024-03-16 22:38:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa