2017-01-14 18:30

Wolves - Aston Villa

Inför Wolverhampton Wanderers-Aston Villa
Idag minns vi den store managern Graham Taylor. RIP.

Inför Wolverhampton Wanderers-Aston Villa

Tack 1967 års mul-och klövsjukeutbrott och Lars-Gunnar Björklunds oplanerade besök på White Hart Lane för att jag sitter framför TV:n varje lördag klockan 16.00 med en kall öl och noggrant ifyllda tipslappar med hopp om påfyllning på kontot. Den uteblivna rävjakten resulterade i ett möte på Molineux Ground där Hugh Curran knoppade in segermålet för Woverhampton Wanderers mot Björn Hellbergs älskade Sunderland…

Wolves bildades som St Luke´s redan 1877 av två elever från St Luke´s Church School efter att de hade blivit introducerade till sporten av en lärare på skolan. 1879 slog man ihop sina påsar med The Wanderers, en klubb som självklart hade cricket på agendan, och sedan dess är det Wolverhampton Wanderers som gäller. Till en början spelade man i randiga tröjor med den ovan nämnda skolans färger, vitt och rött, men den största delen av sin historia har en guldfärgad tröja med svarta byxor varit starkt förknippade med vargarna.

Med bland annat tre ligatitlar, alla vunna på 1950-talet, och fyra FA-cuptriumfer har Wolves ett ganska välfyllt prisskåp och liksom Aston Villa väntar man på titlar i ”modern” tid. Det var inte längesedan hemmalaget var nere i League One och vände och även på Molineux ställs hoppet till kinesiska pengar för en ljusare framtid.

Bland de spelare som dragit på sig ”The old gold” märks Kenny Hibbit, Steve Bull, Andy Mutch, Derek Dougan, Andy Gray och en byxtwittrare… En annan person med Villa-anknytning är den nyligen bortgångne managern Graham Taylor. Räkna med en minuts applåder innan dagens match och en manifestation i den 72:a. Det pratas också om en blomsterceremoni med Rob Edwards, Mark Delaney och Tony Daley. RIP Graham Taylor.

Det finns matcher med lång historia och det finns matcher med lång historia. När den allra första omgången av Football League spelades den 8:e september 1888 möttes dagens kombattanter Wolverhampton Wanderers och Aston Villa i en match som slutade 1-1. Redan året därpå flyttade Wolves till sin nuvarande Molineux Ground.

Självklart är ett derby mot en lokalkonkurrent, även om jag är inne på ”lyxskinkans” funderingar om en svävande gräns för Black Country och allt det där, oerhört kittlande. Det blir inte mindre spännande när Paul Lambert, en manager som delat åsikterna på forum och facebookgrupper för att uttrycka det diplomatiskt, återfinns i vargarnas dugout… Av rapporterna att döma har Lambert på ganska kort tid lyckats vända både resultat och spel till det positiva, något som också Wolves införrapport antyder. Det är bara att hoppas att den påbörjade renässansen tar ett kliv tillbaka till ”the dark ages” den här helgen och att det är Aston Villa som fortsätter sin pånyttfödelse.

Wolverhampton får tillbaka Ivan Cavaleiro från skada och Paul Lambert verkar kunna botanisera fritt i truppen när han spikar sin startelva. Villa saknar sedan tidigare Ritchie DeLaet på grund av skada och Jonathan Kodjia och Jordan Ayew som är upptagna av spel i Afrikanska mästerskapen. Dessutom har Pierluigi Gollini lämnat för spel i Atalanta och ersatts av Sam Johnstone från Manchester United. Rudy Gestede har, av en för denne skribent outgrundlig anledning, sålts till Middlesbrough.

Man kan inte säga annat än att Steve Bruce har varit en frisk fläkt på Villa Park och vi har definitivt blivit ett mer svårslaget lag, även om det gått lite trögare på sistone än Bosse Bintjes första period när han nästan sågs gå på vatten… Det är bara att inse att resan mot en ny storhetstid kommer att ta tid och att gps:en får uppdateras flera gånger under vägen. Doktor Tony har sagt sig villig att skjuta till slantar till ombyggnaden av truppen men än så länge är det bara viskningar från Göran och hans gelikar som hörs, inte mycket konkret alls.

Jag tänker mig att den gode Steve ställer upp laget enligt följande:

                      Johnstone
Hutton   Chester     Baker     Amavi
           Gardner        Jedinak
Adomah                                Grealish
                         McCormack
                        Agbonlahor     

Skulle också tro att Keinan Davis kommer att få chansen att hoppa in och visa vad han kan, han har haft en grym utveckling det senaste.

Wolverhampton är ett icke alltför starkt hemmalag och Villa skrämmer inte många ”on the road”. Slutsatsen blir då att ett kryss ligger närmast till hands, kanske 1-1 precis som 1888? Nä, idag blir det vinst. Mitt tips är seger med 3-1 och Nathan Baker, Gary Gardner och RossMcCormack är den lyckliga trion som nätar.

Klockan 18.30 börjar matchen på Viaplay och TV3 Sport så då sitter undertecknad med matchtröjan på i TV-soffan.

Pär "Coreopsis" Johansson2017-01-14 13:31:51
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Manchester United väntar på Villa Park
Matchrapport Ipswich - Aston Villa