Liverpools "nya" offensiv

Liverpools "nya" offensiv

Sedan Klopp tog över har vi vant oss vid ett offensivt Liverpool som allt som oftas sprutat in mål. Men i år känns något annorlunda. Vi är “bara” i oktober och Liverpool har redan gjort 40+ mål ifall man räknar över alla turneringar. Den brittiska tidningen The Athletic kikade idag på några av anledningarna till att offensiva briljerar. Några av dessa kommer tas upp nedan, men även lite annat som jag anser varit positivt så här långt in på säsongen.

Den första och kanske tydligaste skillnaden från förra året är det faktum att backlinjen så här långt varit intakt och även om Virgil van Dijk inte hittat nätet ännu denna säsong, gör han stor skillnad för offensiv. Detta syns tydligt i hur Andrew Robertson och framför allt Trent Alexander-Arnold hittat tillbaka i sina extremt offensiva roller. Nu när stabiliteten är tillbaka i mittlåset får våra “wingmen” återigen möjlighet att producera offensivt, något vi nu vet är lönsamt.

The Athletic tar upp det faktum att alla i Liverpools primära anfallskvartett i år varit snabbare på att avsluta inne i boxen. Självklart behöver inte snabbare avslut och färre touch per avslut vara mer effektivt, men uppenbarligen har det inneburit en positiv skillnad för Liverpool. Så här många touch färre tar kvartetten i motståndarnas straffområde jämfört med förra året:

Mohamed Salah 15,3 - 13,6

Diogo Jota 14,8 - 13,1

Sadio Mane 18,5 - 13

Roberto Firmino 30,6 - 21,7 

Kopplat till detta har det även gått att se Liverpool knappt överpresterar sina expected goals, vilket man bortsett från förra året, allt som oftast gjort under Klopp. Slutsatserna för detta kan vara både positiva och negativa. Argumentet för detta skulle kunna vara så att vi inte skapar lika mycket chanser längre, men jag ser det snarare som att vi är effektivare och utnyttjar de lägen vi skapar.

Sist men inte minst har mittfältet verkligen steppat upp i poäng produktionen i år. Liverpools mittfältare har hittills stått för 19 mål eller assist, lika många som de mäktade med hela förra säsongen. 
Personligen ser jag denna utveckling väldigt positivt även om vissa vill hävda att vi blivit slarvigare defensivt (exempel Brentford matchen). Faktumet är  att statistiken visar att Liverpool släppt in färre mål än vad man “borde” ha gjort än så länge i Premier League. Så jag tror att när väl försvaret med Van Dijk i spetsen är till 100% tillbaka till det vi är vana vid, har vi både ett spel och en säsong att njuta av.

Rasmus Hjortling Olofsson2021-10-25 22:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool