Lagbanner

Pompey-bloggen: Captain Pack

Försäsongen är igång på allvar, Marlon Pack har blivit kapten och första träningsmatchen är avklarad.

Med nio nyförvärv reste John Mousinho med stab och trupp till södra Spanien för fem dagars träning. Truppen är i det närmaste klar redan och varenda spelare är permanent kontrakterad. Sportchefen Richard Hughes säger att man söker fyra spelare till. En målvakt som ska göra det möjligt för både Josh Oluwayemi och Toby Steward att gå ut på lån, en högerfotad mittback som helst heter Di'shon Bernard, en ytter och en tia. Denver Hume förväntas säljas då han har både Connor Ogilvie och Jack Sparkes framför sig på vänsterbacken, samtidigt som klubben gärna satsar på Liam Vincent som framtidsman på positionen. Att man söker en ytter är ett tydligt tecken på att man inte räknar med att Ronan Curtis blir kvar i klubben efter hans rehab, och man har också delat ut hans gamla tröjnummer till Gavin Whyte.

Marlon Pack är uppväxt nära Fratton Park och har varit Pompey-supporter så länge som han kan minnas. Debuten för a-laget skedde i andradivisionen för mer än ett decennium sedan. Därefter fick karriären fortsätta på annat håll fram tills att han kom tillbaka förra sommaren. Med både förstekapten och vicekapten skadade inför mötet med Exeter i våras fick han för första gången bära kaptensbindeln. Han gjorde det med den äran och visade vägen med ett snyggt volleyskott till 1-0 och han var tydligt rörd i intervjun efter matchen. Det finns mycket positivt att säga om Pack och hade jag varit 25 år yngre hade jag haft en poster i sovrummet (för 25 år sedan var det inte lätt att komma över en Pompey-poster, men det hade väl varit Mathias Svensson i så fall). Hans första säsong sedan återkomsten var på det hela mycket bra. Fem mål från sin position som ankare på mittfältet, varav tre riktiga pärlor, och ett antal assist är ett bra facit, men det var främst hur han dikterade matcherna som imponerade. På minuskontot noterar vi två onödiga utvisningar mot Charlton, och ett par situationer där han själv ställt till det för att sedan klaga på medspelare. Vi hoppas att kapten Pack undviker det andra gula kortet och håller upp handen när han fattat fel beslut.

Klubben har under dagarna i Spanien släppt några videoklipp som visar det ena och det andra. Bland annat att Mousinho snurrar runt med bandet till visselpipan på pekfingret nästan hela tiden och att Joe Morrell inte kunde låta bli att sjunga på Tom Lowery-sången när han gick runt den ännu kortare mittfältaren på gymmet. Vi har också fått följa Joe Rafferty på löprunda och om man tyckte det var svårt att förstå vad scouserirländaren säger normalt sett var det betydligt svårare när han var andfådd. Det är förstås tänkt att dessa videor ska visa upp en avslappnad stämning och god sammanhållning och det kan man säga att man lyckas med.

Första träningsmatchen spelades mot Gibraltar-klubben Europa FC. Europa FC spelar i en liga där Liam Walker gör mål i var och varannan match. När Portsmouth 2012 spelade mot Gibraltars landslag och förlorade med 0-4 var Walker en av stjärnorna, och han skrev kort därefter på för klubben för att göra två mål i League 1 den kommande säsongen. Jag tänker att dessa meningar ringar in kvaliteten på motståndet, även om man inte ska dra några växlar på resultat och matchbild. Fyra av spelarna var inte med i matchen. Kusini Yengi, Whyte, Morrell och Paddy Lane ligger efter i försäsongsträningen med någon vecka, de tre sistnämnda som följd av landslagsuppdrag.

Första halvlek: Norris; Rafferty (Vincent 13), Raggett, Shaughnessy, Sparkes; Lowery, Stevenson, Jewitt-White; Dockerill, Bishop, Scully (Hume 36)

Josh Dockerill är normalt sett försvarare, men fick agera högerytter i brist på andra alternativ. I första halvlek användes inte mindre än tre vänsterbackar, varav Sparkes från start, Vincent som tidig ersättare för Rafferty och Hume som ersättare för Anthony Scully, som båda två klev av med lättare skador. Harry Hewitt-White snappade upp en dålig passning, rundade målvakten och fälldes, varpå Colby Bishop slog in straffen för matchens enda mål.

Andra halvlek: Oluwayemi; Swanson, Mnoga, Towler, Ogilvie; Jewitt-White, Pack, Devlin; Vincent, Saydee, Hume

Det mest byttes till andra halvlek förutom Jewitt-White, Vincent och Hume. De två vänsterbackarna fick spela på varsin ytterforwardsposition bredvid Christian Saydee, och det var just dessa två som imponerade mest under matchen. Vincent lär gå ut på lån igen medan Hume som nämnts kommer att säljas. Man ska inte gå på en försäsongsmatch förstås, men båda två har offensiva kvaliteter som kanske skulle komma till nytta om inte yttersökandet bär frukt. Det ska förstås mycket till om klubben inte ska kunna hitta en ytter innan säsongen drar igång.

Kommande matcher:

11/7: Bognor Regis (B)
14/7: Gosport Borough (B)
15/7: Havant and Waterlooville (B)
25/7: AFC Wimbledon (B)
29/7: Bristol City (H)

David Gunnarsson Lorentzen2023-07-07 10:52:40
Author

Fler artiklar om Portsmouth