Lagbanner

Elva förlustfria matcher kanske kan vara något att bygga på

Portsmouth var i slutändan långt från kvalspel trots en åttondeplats. En massa kryss i slutet gjorde att man aldrig kunde komma ikapp. Elva raka matcher utan förlust lovar ändå hyfsat gott inför nästa säsong och om John Mousinho får in de spelare han behöver lär Portsmouth bli mer att räkna med nästa säsong.

Det är på något sätt imponerande att avsluta med elva förlustfria matcher om det inte var för alla kryss. Hoppet om kval hade blivit realistiskt, men allt förstördes nog av den där utvisningen på Joe Morrell vid ledning 0-1 i Milton Keynes. Fyra raka kryss följde och efter trepoängaren mot Accrington blev det ytterligare två kryss. Först passade man på att sabba för Derby innan man såg till att knipa den åtråvärda åttondeplatsen.

Derby 1 - 1 Pompey

Derby (3-4-2-1): Wildsmith; Forsyth (Collins 63), Davies (k), Cashin; Knight, Bird (Smith 76), Hourihane (White 83), Roberts; Sibley (Dobbin 63), Mendez-Laing (Barkhuizen 63); McGoldrick
Mål: Collins 71
Övriga avbytare: McGee, Rooney

Pompey (4-2-3-1): Macey; Rafferty, Bernard, Towler (Robertson 84), Ogilvie; Pack (k), Morrell; Lane, Pigott (Raggett 84), Jacobs (Dale 70); Bishop
Mål: Bishop 24
Gula kort: Towler, Morrell
Övriga avbytare: Oluwayemi, Thompson, Lowery, Scarlett

Domare: Lee Swabey

Publik: 31744 (3120 Pompey-fans)

Vi talar ofta om en match med två olika halvlekar, men här var det fråga om en första halvlek med två olika halvor. Derby var överlägset i en halv halvlek och hade kunnat leda med två eller tre mål. Först träffade David McGoldrick stolpen varpå bollen studsade via Matt Macey ut till hörna. Sedan brände Nathaniel Mendez-Laing ett fint läge innan Jason Knight nickade över. McGoldrick tvingade fram en kvalificerad räddning av Macey och man undrade om Pompey redan hade tagit semester.

Men mål förändrar matchbilder och det var precis vad som hände efter att gästerna fått till lite ordnat spel på offensiv planhalva. Morrell lyfte in en fin boll som nickades in via bortre stolpen av en förvånansvärt omarkerad Colby Bishop. Nottingham-supportern kunde inte låta bli att fira med en referens till just Nottingham.

Matchen dominerades nu av bortalaget som hade två riktigt bra chanser att utöka ledningen. Först ett avslut från Joe Pigott som Joe Wildsmith tippade till hörna och sedan en nick av Connor Ogilvie som Wildsmith lyckades styra undan. 

Portsmouth kontrollerade andra halvlek inledningsvis och hemmapubliken blev hörbart frustrerad. Ett trippelbyte kom dock att ändra på det hela. In kom James Collins, Tom Barkhuizen och Lewis Dobbin. På en aningens billig frispark på mittplan skulle kvitteringen komma. Curtis Davies vann en nickduell som bänkade Sean Raggett aldrig hade förlorat och Collins smällde in 1-1 från nära håll. Sedan var det mycket press från hemmalaget som hade någon chans, men kunde inte få håll på ett väl försvarande bortalag.

Bittra kommentarer om maskande och defensivt spel kom från Derby-fans efter matchen och det var precis sådant som vi kom med efter 0-0 på Fratton Park i höstas. Men det ska också sägas att många Pompey-fans var missnöjda med att man inte försökte vinna matchen i slutet, utan istället nöjde sig med att försvara poängen.

Pompey 2 - 2 Wycombe

Pompey (4-3-3): Oluwayemi (Macey 64); Rafferty, Bernard, Towler, Ogilvie; Lowery, Pack (k), Morrell; Lane, Bishop, Jacobs (Pigott 64)
Mål: Pack 44, Lane 72
Gula kort: Pack
Övriga avbytare: Raggett, Robertson, Thompson, Dale, Scarlett

Wycombe (4-2-3-1): Stryjek; McCarthy, Forino, Tafazolli, Jacobson (k) (Obita 73); Wing, Scowen; Wheeler, De Barr (Campbell 60), McCleary (Freeman 60); Vokes (Hanlan 89)
Mål: McCleary 31, Wing 54
Gula kort: Wing
Övriga avbytare: Cartwright, Willis, Gape

Domare: Sunny Singh Gill

Publik: 18286 (951 gästande)

Det var grym stämning från start i denna sista match och spelarna levererade underhållning som lovar gott inför fortsättningen. Bishop hade fått ta emot 13 olika årets spelare-utmärkelser, precis som Brett Pitman fick göra när undertecknad och Anton befann oss på Fratton Park för sista matchen 2018. Det var senaste gången som en spelare hade gjort minst 20 ligamål för klubben. Till skillnad från nu hade Pitman konkurrens i form av Matt Clarke, som fick med sig en sopsäck med utmärkelser.

Josh Oluwayemi fick chansen att visa varför han ska få ett nytt kontrakt och dessvärre får man säga att han inte tog den. “Oluwayemi har en så kallad tuff dag på jobbet.” skrev Anton om det hela och det räcker så. 

Men det var mycket Portsmouth i den här matchen och Tom Lowery var den förste att testa Max Stryjek. Ett mönsteranfall var nära att resultera när Ogilvie avslutade, men Stryjek var med på det skottet. Wycombe hade stuckit upp med en chans när Oluwayemi slog en svag passning rakt i gapet på Garath McCleary som tog emot, avancerade och klippte till under målvaktens armhåla.

Paddy Lane var nära att kvittera efter en smart kroppsfint och ett lågt skott som målvakten tippade till hörna. Utdelningen kom på en annan hörna som Michael Jacobs servade till Marlon Pack som nickade in 1-1, vilket stod sig till paus.

Portsmouth siktade på att ta ledningen men åkte på ett klassmål istället. Lewis Wing såg att Oluwayemi var långt ute och skickade in bollen i nät från 40 meter. Sedan kolliderade Oluwayemi med Sam Vokes och fick bytas ut, till synes helt groggy. En tuff dag på jobbet var det ja.

Portsmouth hade mängder med chanser och fick till slut in 2-2 när Pigotts inlägg nådde Lanes panna vid bortre stolpen. Ogilvie hade någon chans, Pigotts skott tippades över och Ogilvie nickade över från nära håll. Ogilvie hade sex vassa chanser i den här matchen utan att näta, och en xG strax under 2. 

Oklar framtid för många

Inom de närmaste dagarna vet vi mer om hur truppen kommer se ut. Det verkar som att Clark Robertson kommer lämna efter två skadefyllda säsonger med totalt 40 starter i League 1. Förutom Robertson sitter tio spelare på utgående kontrakt, Harry Jewitt-White inkluderad. Vi vet att John Mousinho vill utnyttja optionen på Ogilvie, men i övrigt är det osäkert.

Macey, Pigott, Di'Shon Bernard, Owen Dale och Dane Scarlett återvänder efter lån. Av dessa är det känt att Portsmouth vill ha Macey och Bernard, och man har visst hopp om att det också kan vara möjligt. Pigott kanske också kan tänka sig återvända sedan han satts upp på transferlistan av Ipswich.

Kontrakt går också ut för Oluwayemi, Jacobs, Kieron Freeman, Ryan Tunnicliffe, Jay Mingi och Louis Thompson liksom korsbandsskadade Ronan Curtis och Jayden Reid. Det är högst oklart vilka som kan tänkas bli erbjudna nytt kontrakt och särskilt Jacobs, Freeman, Mingi och Thompson har missat mycket på grund av skador. Reid har inte spelat någon match under sina två säsonger i klubben. Jacobs har åtminstone spelat en del på slutet, men han har varit för ojämn för att kunna vara en del av ett lag som vill flyttas upp.

Det är inte förrän tionde juni som övergångar kan annonseras officiellt, och eftersom klubben varit fenomenal på att lägga locket på lär det inte heller gå mycket rykten. Inom några dagar lär vi i varje fall veta vilka som inte får nytt kontrakt.

David Gunnarsson Lorentzen2023-05-09 22:55:51
Author

Fler artiklar om Portsmouth