Missarnas match i Lincoln

Det saknades inte chanser för något av lagen när båda målen blev utan påhälsning. Lincoln kryssade för tolfte gången på hemmaplan och Portsmouth tappade ytterligare två poäng gentemot sexan Barnsley.

Lincoln 0 - 0 Pompey

Lincoln (3-4-3): Rushworth; Eyoma, Jackson (Mandroiu 21), O’Connor; Poole (k), Bishop (Sørensen 72), Erhahon, Roughan (Boyes 76); Diamond, Plange (Vernam 72), Shodipo
Gula kort: Mandroiu, Eyoma
Övriga avbytare: Wright

Pompey (4-3-3): Macey; Rafferty (Bernard 82), Raggett (k), Towler, Ogilvie; Lane (Curtis 59), Morrell, Tunnicliffe; Dale (Pigott 59), Bishop, Hackett (Scarlett 73)
Gula kort: Morrell, Rafferty, Hackett, Pigott
Subs not used: Oluwayemi, Thompson, Jacobs

Domare: Ross Joyce

Publik: 9906 (1313 Pompey-fans)

Lincoln kom till matchen med den ovanliga resultatraden 3-11-0 på hemmaplan. En inte helt enkelt uppgift för Portsmouth således, men kanske enklare än Plymouth och Peterborough, där laget kammade noll. Marlon Pack var åter frånvarande och efter matchen fick vi veta att han skulle missa 4-6 veckor på grund av en skadad menisk. Det fick bli Joe Morrell och Ryan Tunnicliffe bakom Paddy Lane på innermittfältet. Matt Macey var tillbaka mellan stolparna efter sjukdom.

Hemmalaget inledde bäst och en lite tursam studs räddade Ryley Towlers ansikte när Jack Diamond rann igenom. Han tappade momentum på grund av studsen och avslutet blev stressat och hamnade en bra bit utanför. Diamond fick bättre träff några minuter senare, men skottet smet utanför bortre stolpen från en svår vinkel.

Portsmouth åt sig så småningom in i matchen och Reeco Hackett kunde skjuta tätt utanför från högra hörnet av straffområdet. Tunnicliffes volley efter en svag undannick var också nära, men där såg det ut som att försvararen hade täckning. Första halvlek kunde annars sammanfattas av bra lägen och svaga avslut. 0-0 hade varit 2-2 med lite mer skärpa. Det var ändå talande att ingen målvakt behövde göra något ingripande under första halvlek.

Andra halvlek var bättre än den första, även om det tog en kvart för matchen att ta fart på allvar. Danny Mandroiu var ytterst nära att ge hemmalaget ledningen med ett överraskande skott i ribban. John Mousinho svarade med ett par byten som skulle svänga matchen till gästernas fördel. Owen Dale hade haft det svårt på högerkanten och bytt position med Hackett, men till vänster gick det inte bättre. In med Ronan Curtis istället. Lane klev av för Joe Pigott som tog plats som tia.

Curtis fick snart en bra chans efter att Joe Rafferty hade väggat sig fram på högerkanten. Hans låga inspel nådde till vänsteryttern som avslutade, men Poole räddade sitt lag med en fin täckning.

Det såg sedan ut som att Curtis hade orsakat en straff när han kom fel i en duell med Lasse Sørensen som gick omkull. Reprisen var inte supertydlig och det var svårt att avgöra om det var kontakt. Curtis gjorde vad han kunde för att undvika motståndaren och kom undan med det.

Det var inte en match av hög kvalitet, vilket kanske kan förklaras av en sliten plan. I den 77:e minuten sprang Colby Bishop offside på en inspark. Carl Rushworth skickade frisparken rakt ut till inkast. “Varför tittar jag på det här?” undrade jag.

Med tio minuter kvar kom matchens första räddning efter att Bishop skjutit från straffområdeslinjen. Rushworth hade inga problem med det avslutet från ett inte helt lätt läge. Betydligt bättre läge fick anfallaren strax därefter när han helt fri med Rushworth försökte styra in bollen i mål på uppstuds, men bollen gick klart över ribban och alla undrade vad John Marquis gjorde i Bishops tröja.

Macey fick också till slut göra en räddning på ett ganska ofarligt distansskott från Charles Vernam innan Rushworth räddade sin nolla med en perfekt utrusning på Curtis läge i straffområdet. Lincoln kontrade och Vernam sköt på nytt, men återigen var det en bekväm räddning för Macey och matchen slutade 0-0. Antagligen rättvist, men Portsmouth hade de bästa chanserna och borde ha avgjort matchen i slutskedet.

Nu är det 14 poäng upp till Barnsley som allt mer ser ut som en klar uppflyttningskandidat. Alla topp sex-lagen har fler dimensioner än Portsmouth, eller så är man bara tyngre. Inget av de lagen har haft i närheten av de skadebekymmer som Portsmouth haft dock, och det mesta av den långa formsvackan i höstas kan förklaras med det. Positivt är att Mousinho har förenklat det för spelarna och visat en förmåga att kunna göra bra byten. Curtis gav laget extra fart mot Exeter, Pigott satte viktiga 0-2 i Fleetwood, Hackett höll på att rädda en poäng mot Peterborough och mot Plymouth lyfte sig laget klart i samband med bytena. Mot Burton var det en inhoppare som spelade fram en annan till det avgörande målet.

Förmågan att se problemet och åtgärda det under matchen är något vi saknat ganska länge.