2020-03-02 20:45

Portsmouth - Arsenal
0 - 2

Portsmouth 0-2 Arsenal (FA-cupen)

Ett ungt Arsenal blev en för tuff uppgift för ett reservbetonat Portsmouth. Hemmalaget oroade gästerna under inledningen av matchen, men ju längre matchen led desto mer tog Arsenal över. Eddie Nketiahs 0-2-mål i inledningen av den andra halvleken såg till att det lilla hopp som fanns på Fratton Park släcktes.

När jag fick se Arsenals startelva så hann jag nästan med att börja tänka att en Pompeyvinst inte var helt omöjlig. Mikael Arteta hade bytt ut hela startelvan så när som på David Luiz och Bukayo Saka från Olympiakosmatchen. När jag sedan nåddes av den elva som Kenny Jackett valde att formera så var jag tillbaka på ruta ett.

Jackett valde att göra sex förändringar från Rochdalematchen. Tongivande spelare som Ronan Curtis, Tom Naylor, Andy Cannon, John Marquis och Sean Raggett fick alla infinna sig på bänken medans Lee Brown inte ens fick en plats i truppen.

Gareth Evans som under stora delar av säsongen inte fått vara med i matchtruppen fick till denna match dra på sig kaptensbindeln och agera i nummertio-rollen. Ben Close ersatte lagkapten Naylor på det centrala mittfältet. Ellis Harrison ersatte Marquis som spjutspets och Marcus Harness tog Curtis plats till vänster på det offensiva mittfältet.

Den största överraskningen var nog att James Bolton som i normala fall spelar högerback fick ta ett kliv in och agera mittback. Det var lite svårt att förstå då två stycken naturliga mittbackar i Jack Whatmough och Raggett återfanns på bänken.
Matchen var jämn och kanske inte så välspelad under inledningen. Portsmouth pressade gästerna med gott resultat och hade några halvlägen att öppna målskyttet även om den där riktigt stora chansen inte dök upp.

Arsenal tvingades till ett byte efter en kvart och det var Lucas Torreira som var tvungen att bäras ut på bår efter en tackling från Bolton. Mittbacken för dagen kom in med hög fart och var tydligt på bollen först men träffade Torreira med det eftersläpande benet. Domaren ansåg att tacklingen var sjyst och därav blev det endast inkast för gästerna.

Harness var nog den hemmaspelare som var piggast och han hade ett avslut som smet strax utanför efter ha tagit på ett försvarande ben. Ytteranfallaren satte även igång en snabb frispark som resulterade i att Evans fick till ett halvdant nickförsök som studsade ut över kortlinjen.

Gabriel Martinelli fick gästernas första chans när Reiss Nelson hittade brassen i straffområdet, inlägget hamnade dock bakom Martinelli vilket medförda att han nickförsök från nära håll hamnade högt över ribban.

Många på Fratton Park trodde nog att vi skulle få gå till halvtidsvilan mållöst, men Arsenal skulle hitta ett ledningsmål på tilläggstid. Det var Sokratis som dröjde sig kvar i straffområdet efter en fast situation. Bollen letade sig ut till Nelson på högerkanten som med ett välriktat inlägg träffade Sokratis högerfot och bollen letade sig in vid den närmsta stolpen.

Målet förlamade hemmalaget som aldrig riktigt hittade in i matchen i den andra halvleken. Arsenal kunde spela mer avslappnat och hålla bollen inom laget utan några större problem. Spiken i kistan kom i den 51:a minuten när Eddie Nketiah hittade nätmaskorna efter att lite turligt fått med sig bollen efter Nelsons inspel från högerkanten.

Jackett gör ett dubbelbyte i den 67:e minuten när  lagets två bästa poänggörare Marquis och Curtis ersätter Harrison och Harness. Curtis fick iväg ett skott på mål i sin första aktion när han bröt in från vänsterkanten, men skottet ställde inte till några som helst problem för Martinez i gästernas bur.

Saka fick på ett pressat skott som tvingade fram en någorlunda avancerad räddning från Alex Bass. Portsmouth gör sitt sista byte med kvarten kvar då Evans ersätts av Cannon. Arsenal spelade av de resterande minuterna av matchen utan några större problem och tyvärr kändes det som att den andra halvleken bara blev någon form av transportsträcka.

Gästerna verkade inte så intresserade av att utöka sin ledning och hemmalaget såg nästan lite nöjda ut med att enbart ligga under med två mål. Sen är det svårt för Portsmouth att skapa något när man knappt får låna bollen då gästerna kunde spela runt och inte behövde chansa i positionsspelet.

Jackett var efter matchen nöjd med sina spelares arbetsinsats och med tanke på vilka spelare som vilades så måste nog 0-2 klassas som godkänt. Det är tydligt att Portsmouths fokus numera ligger på att säkra ett avancemang till Championship och jag ser inga som helst problem med att åka ur mot Arsenal i den femte rundan av FA-cupen.

Höjdpunkter från matchen

Pompey (4-2-3-1): Bass; McCrorie, Bolton, Burgess, Seddon; McGeehan, Close; Williams, Evans, Harness; Harrison

Arsenal (4-2-3-1): Martinez; Sokratis, Luiz, Mari, Saka; Guendouzi, Torreira; Nelson, Willock, Martinelli; Nketiah

Domare: Mike Dean

Publik: 18 839 (2 206 bortasupportrar)