Två raka bortasegrar ger visst hopp tillbaka

Utan att imponera lyckades Portsmouth besegra såväl Accrington Stanley som Bristol Rovers på bortaplan. Man hade god hjälp av en klantig motståndarmålvakt i den ena matchen och en felseende linjeman i den andra.

Accrington 1 - 3 Pompey

Accrington (3-4-1-2): Jensen (utvisad 10); Rodgers, Tharme, Sangare (Fernandes 22); Clark, Conneely (k) (Lowe 58), Martin (Savin 12), McConville; Leigh; Whalley, Pressley (Adedoyin 58)
Mål: Adedoyin 88
Röda kort: Jensen
Gula kort: Rodgers, Fernandes, Leigh
Övriga avbytare: Nottingham, Nolan, Butler-Oyedeji

Pompey (4-2-3-1): Macey; Rafferty (Bernard 84), Raggett (k), Towler, Ogilvie; Thompson (Jacobs 84), Morrell (Tunnicliffe 75); Lane (Dale 70), Pigott (utvisad 66), Hackett; Bishop (Scarlett 84)
Mål: Pigott 13, Hackett 57, Bishop 81
Röda kort: Pigott
Gula kort: Morrell, Scarlett
Övriga avbytare: Oluwayemi, Lowery

Domare: David Rock

Publik: 2473 (603 Pompey-fans)

Uppdatering i Sean Raggett-gate: tacklingen är tydligen uppgraderad till “horror tackle”.

Från möte med den största klubben i serien till möte med den minsta. Att lilla Accrington biter sig kvar i division tre är inget annat än fantastiskt och det är alltid lika välförtjänt varje gång de klarar sig över strecket. En fin liten klubb som styrs på ett hållbart sätt med en klok ägare vars morgonrants på Twitter ofta får positiva reaktioner. Gå och följ @AndyhHolt på en gång om du inte redan gör det (om du tillhör minoriteten svenskar som faktiskt använder Twitter).

I ymnigt snöfall startade gästerna med Reeco Hackett och Louis Thompson istället för Owen Dale och Ryan Tunnicliffe. Direkt efter avspark var det ytterst nära 1-0 sedan Shaun Whalley fått en praktträff från 25 meter, men skottet gick utanför en chanslös Matt Maceys högra stolpe.

Chanslös var även målvakten i andra änden av planen tio minuter senare. Lukas Jensen var tillbaka efter avstängning sedan han blev utvisad mot Ipswich och nu var det dags igen. Paddy Lane var fri 30 meter från mål när han fälldes av målvakten och även om det fanns en försvarare i närheten som störde Hackett så till vida att han skickade bollen högt över var det aldrig något snack om att det skulle bli rött kort. Det tog några minuter för Toby Savin att göra sig redo och när han väl var på planen fick han omgående plocka bollen ur nätet.

Joe Pigott slog frisparken ut till höger och sprang in i straffområdet. Lane tog emot bollen och slog ett inåtskruvat inlägg som Pigott skarvade in i bortre gaveln med huvudet. Ledning, en man mer och bara att spela av matchen. Nej, så lätt skulle det inte bli. Accrington försvarade sig väl och hotade framåt. Även om Macey inte behövde göra någon räddning hettade det till mer framför hans mål än Savins.

John Coleman behövde sedan behandling i några minuter sedan han kolliderat med linjemannen. Så går det om man rör sig utanför den tekniska zonen. När spelet väl var igång kom Doug Tharme centimeter från att kvittera med en elegant lobb över Macey som dock träffade översidan av ribban. Ledningen för bortalaget var inte direkt rättvis i paus.

Andra halvlek var bättre från gästernas sida och 0-2 kom på en liknande frisparksvariant som den första. Pigott ut till höger där Joe Rafferty tog emot bollen för att slå inlägg. Bollen hamnade på Raggetts smalben och sedan på Hacketts vänsterfot. En kontrollerad bredsida satt hårt och högt bakom Savin och poängen såg ut att vara bärgade med knappa timmen spelad. Trean hängde sedan i luften innan det numerära överläget försvann som följd av Pigotts tackling på Savin. Lane hade frispelat anfallaren som fick en dålig första touch i straffområdet. I försöket att nå bollen före Savin, vilket han lyckades med, slog de båda ihop med Pigotts utsträckta fot mot målvaktens lår och det var en lite för kraftfull satsning för att anfallaren skulle komma undan med det. Det röda kortet var mer korrekt än inkorrekt utan att vara solklart, och jag tror inte John Mousinho kommer kunna vinna den överklagan han tänkt komma med.

Accrington hade nu en bra period och kom nära reducering vid två tillfällen. Först en lös nick från Tharme som Macey räddade och sedan en hård nick i ribban av Matt Lowe. Strax därefter avgjordes matchen sedan Colby Bishop skjutit in en retur. Han firade inte mål nummer 20 inför sina före detta supportrar och när han klev av planen med fem minuter kvar fick han värmande applåder.

Med minuter kvar att spela reducerade Korede Adedoyin med en lobbnick i krysset, men det var aldrig spännande i slutet. Istället kom Dale nära ett fjärde mål när Savin gjorde skäl för sitt namn med en fin räddning.

Bristol Rovers 0 - 2 Pompey

Bristol Rovers (4-4-2): Belshaw; Hoole, Quansah (utvisad 88), Gibson (k), Gordon (Macdonald 46); Evans (Loft 73), Bogarde, Ward (Finley 73), Collins; Marquis (Sinclair 46), Coburn
Röda kort: Quansah
Gula kort: Whelan, Ward, Macdonald
Övriga avbytare: Balcombe, Connolly, Whelan

Pompey (4-3-3): Macey; Rafferty, Raggett (k), Towler, Ogilvie; Tunnicliffe, Thompson (Jacobs 66), Morrell; Lane (Robertson 87), Bishop, Hackett (Dale 59)
Mål: Bishop 18, 69 (straff)
Gula kort: Tunnicliffe, Morrell
Övriga avbytare: Oluwayemi, Bernard, Lowery, Scarlett

Domare: James Bell

Publik: 9448 (1275 Pompey-fans)

Portsmouth fortsätter gripa efter halmstrån i kampen om en sjätteplats och kunde äta in ytterligare två poäng på Bolton, samt tre på Derby med en klassisk smash and grab-seger i Bristol. Mousinho hade valt att inte överklaga avstängningen på Pigott och valde att spela med ett tremannamittfält med spetsen nedåt. Huruvida det bidrog till hemmalagets dominans är svårt att säga. På en svårspelad plan kunde ett taggat hemmalag skapa ett par lägen medan Pompey inte hade någonting. Första chansen fick Lewis Gibson som efter att han tryckt ner Raggett nickade en frispark rakt på Macey.

Ironiskt nog spelade Joey Barton med 4-4-2, ett system som han menade inte vinner framgång i längden efter att Danny Cowleys 4-4-2 hade besegrat hans 3-3-3-1-nånting i höstas. Det var ändå ett system som skapade problem för Pompey som bjöd på löpvägar mellan mittback och ytterback. Aaron Collins var den förste att exploatera detta och hans skott var inte långt från att gå in när Macey tippade bollen till hörna.

Portsmouth tog oväntat ledningen efter en fin sekvens där Raggett elegant dribblade sig loss på egen planhalva och spelade bollen fram till Tunnicliffe. Mittfältaren vinklade direkt bollen vidare till Bishop som såg ut att vara klart offside utan att flaggan kom upp. Skottet gick in via båda stolparna och en upprörd hemmabänk protesterade. Det är klart att Barton och Glenn Whelan såg det hela perfekt från mittplan, men det är inte alltid domare uppskattar att bli uppläxade och följaktligen fick de båda gult kort.

Linjemannen hade menat att högerbacken, som befann sig utanför bild, spelade Bishop onside. En jämförelse med spelarnas skuggor och linjen i planen var det bästa jag kunde göra och den gav knappast linjemannen rätt. En avvinkning hade ingen protesterat mot, men 0-1 skulle stå sig. Förklaringar till domslutet kan vara att gräset klipptes snett (osannolikt), att linjemannen placerat sig fel (han var nog för nära kortlinjen) och att solen bländade honom.

Portsmouth lyfte sig efter detta och hemmalaget körde fast, men det skulle dyka upp en stor chans för John Marquis. Fri vid straffområdeslinjen sköt han dock bollen högt över och utanför arenan. Under den halvlek han fick spela gjorde han allt det där som han dessvärre brukade göra i Portsmouth. Kantig i sina rörelser, dykarskor på, och målsinnet bortblåst.

Andra halvlek blev ingen bekväm historia. Hemmalaget gick över till 3-4-3 och kom i flera bra lägen utan att komma till bra avslut. Collins inlägg nickades utanför av Grant Ward som jag tycker borde gjort mål i det läget och den missen skulle bli kostsam.

Efter att ha bitit sig fast på offensiv planhalva kom Pompey loss genom Connor Ogilvie som tog sig runt på kanten och slog ett lågt inlägg som James Belshaw inte kunde hålla. Lane såg ut att komma först på returen, men drogs omkull av Calum Macdonald och domaren kunde inte göra annat än att blåsa straff och dela ut ett gult kort, men visst borde det blivit rött då Macdonald inte gjorde någon ansats att spela på bollen.

Morrell, som är fostrad i Bristol City, tog tag i bollen och ställde sig på straffpunkten för att förhindra att Bishop skulle störas och straffpunkten trampas sönder av hemmaspelare. Han är listig, den lille walesaren. Efter att domaren rensat straffområdet på obehöriga spelare gav Morrell bollen till Bishop som fintade ett skott i högra hörnet och skickade in bollen i det vänstra till 0-2. Alltjämt hundraprocentig från straffpunkten.

Segern var långt från klar då hemmalaget fortsatte imponera med allt förutom avsluten. Luca Hooles hårda språngnick på ett härligt yttersidesinlägg av Macdonald räddades av Macey som sedan tippade Scott Sinclairs frispark till hörna. Det var en svettig andra halva av halvleken, men när Jarell Quansah blev utvisad gick det att andas lättare. Efter att tre Pompey-spelare spelat kvadraten på offensiv planhalva fick Quansah nog och sparkade ner Morrell bakifrån. Morrell blev vansinnig och konfronterade försvararen som svarade med att stånga Morrell som gjorde lite mer av det hela än vad det var. Det spelar egentligen mindre roll för tacklingen i sig var värt ett rött kort, men Barton tyckte att det inte var så farligt för det var ju en ung spelare som gjorde det. I förra mötet lät det annorlunda, då det inte var en farlig tackling av Whelan som bröt benet på Louis Thompson eftersom Whelan spelat hundra landskamper.

Vad pågår i det där kepsbeklädda huvudet egentligen?

När krutröken lagt sig stod Portsmouth som vinnare utan att ha imponerat. Hemmalaget förtjänade poängen mer och hade otur med domslutet vid första målet. Jämnar det ut sig? Oklart, för jag vet med mig att vi supportrar har en tendens att komma ihåg fler domslut som gått emot än som gått med och vi kommer nog alltid att känna oss orättvist behandlade.

Men låt oss ändå komma ihåg att den här segern kom av allt att döma till efter ett domarmisstag.