Supportervåld och sportslig misär – Vilken är fotbollsstaden?
I de centrala delarna av England finner du landets näst största stad, Birmingham. För fyra år sedan spelade de fyra stora klubbarna som ligger intill staden i Premier League. Sedan dess har det gått tyngre för samtliga. Varför har det blivit så? Och vad är värt att veta om denna klassiska fotbollsstad? Svaren finns här. Hämtad med tillstånd av fotbolldirekt.se. Se länken längst ner.
Minnena många har ifrån Birmingham Citys nedflyttning säsongen 2010/11 är en deppande Sebastian Larsson på White Hart Lanes gräsmatta. Frågar du fansen, skyller många nedflyttningen på cupframgångarna under säsongen. Energin existerade inte under våren, och det blev bara en poäng på de sex sista omgångarna. Det hade krävts en vinst mot Tottenham i slutomgången, men Birmingham räckte inte hela vägen.
Tongångarna var desto gladare om du reste nordväst om staden. Där hade Wolverhampton klarat kontraktet trots förlust mot Blackburn. Glädjescenerna efteråt var stora, inte minst för det var Birmingham som ramlade ur serien istället. I mittenskiktet av tabellen vilade säkert West Bromwich och Aston Villa tryggt. West Brom hade tagit sig dit efter en mäktig vår med Roy Hodgson vid rodret, och Aston Villa för att truppen var rustat för en övre halvan-placering.
******
Säsongen därpå blev det nedflyttning för Wolverhampton, men eländet hade dock inte sitt slut där. Wolves ramlade även ur The Championship säsongen därefter och krisen i klubben var ett faktum. Och någon större medkänsla visade knappast rivalernas fans, sångerna om Wolves misslyckande ekade jämt och ständigt på West Bromwichs hemmaarena, The Hawthorns. Rivaliteten lagen emellan har ställt till problem under matcherna för inte alls speciellt länge sedan, vilket får betraktas som en ovanliga syn i Premier League numera. Först i ligacup-matchen strax före årsskiftet 2010, där Aston Villa och Birmingham möttes. En mängd fans tog sig in på planen och matchen fick brytas, polisen var förmodligen inte alltför överraskad med tanke på Aston Villas hulliganfirma är välkända i landet. Två månader senare var det dags igen, den här gången i Black Country-derbyt mellan West Bromwich och Wolverhampton. På stopptid kvitterade West Brom, vilket ledde till att bortafansen slängde in en rökbomb på hemmasektionen. West Brom-fansen svarade med att kasta tillbaka stolar och det blev en blodig tillställning.
Det var ingen slump att det var dessa två derbyn som brakade samman. Dessa möten är de hetaste i staden (även om det ska tilläggas att både West Bromwich och Wolverhampton är egna små städer intill staden). Wolves-fansen tog sig dessutom in på planen i den näst sista omgången av Championship och skanderade: ”Älska klubben, hata styrelsen”. Under de senaste åren, i och med Wolves och Birminghams motgångar, har Aston Villa och West Bromwichs rivalitets ökat. Det finns självklart en god sida med det också. När klubbarna möttes på The Hawthorns denna säsong var ljudvolymen högre än nästan alla matcher denna säsong. Något som definitivt gynnar den engelska fotbollen.
Vilket lag som är storebror historiskt sätt är det inte mycket snack om. West Bromwich må ha fem FA-cup-titlar och Wolverhampton tre ligatitlar, men det går inte att mäta med Aston Villas sju ligatitlar och sju FA-cup-titlar. Birmingham har aldrig kammat hem något annat än ligacupen två gånger. En annan faktor till varför West Brom och Wolves utvecklat en större rivalitet till Aston Villa än Birmingham. I dagens West Brom-trupp finner vi till exempel tre före detta Birmingham-spelare: Boaz Myhill, Ben Foster och Craig Gardner, de två sistnämnda kan även betraktas som högst omtyckta spelare hos WBA-fansen.
*****
Det har som sagt varit ett fall sedan fyra år tillbaka då alla klubbar befann sig i Premier League. Det är dock de två Premier League-klubbarna som kanske mår sämst för tillfället. Aston Villas amerikanske ägare Randy Lerner har försökt att sälja klubben i nästan två års tid men inte hittat någon ny ägare. Ett problem som är stort. Ambitionerna att värva kvalitetsspelare har varit små, och managern Paul Lambert borde logiskt sätt sitta löst. Han lär dock bli kvar på posten ett tag till – med tanke på att Lerner är mer eller mindre emot allt som kostar pengar. Hans enda mål just nu verkar vara att hänga kvar i serien. Det har genererat i protester och bojkotter från fansens sida. En bitter utveckling för en anrik klubb.
West Bromwich har visserligen börjat bra de två första matcherna med den nye managern Tony Pulis. Men långsiktigheten och det oväntade som charmade många i England är som bortblåst. Förtroendet för ägaren Jeremy Peace är väldigt lågt. På ett drygt år har ”The Baggies” sparkat tre managers och med jämna mellanrum har det skanderats ”Peace out” från publiken. Ett enormt snurrande på spelare har det dessutom varit de två senaste åren, enligt många för att Peace inte varit villig att öppna plånboken och istället gått på kvantitet före kvalité. Få känner harmonin i West Bromwich just nu – även om de med största sannolikhet kommer hänga kvar med Pulis i Premier League.
Wolves reste sig från nedgraderingen till League One direkt, och ligger nu åtta i The Championship med häng på playoff-platserna. Även Birmingham är inne i en positiv trend med endast en förlust på de sex senaste matcherna. För ett knappt år sedan lämnade Birminghams ägare Carson Yeung sin post till många supportrars lycka. Något maktskifte där de för närvarande Premier League-klubbarna skulle åka ur, och Wolves och Birmingham skulle gå åt andra hållet, är inte troligt. Men oavsett tabellplaceringar är tongångarna inte sämre hos de sistnämnda klubbarna.
Fotbollen i staden skulle må bra av ett lyft. London, Manchester och Liverpool har topplag i Premier League, det saknar Birmingham. Det är givetvis svårt för något av de fyra lagen att slå sig in i den riktiga toppen, men att inget lag är ovanför bottenstriden är ett dåligt facit. För att Birmingham inte ska glömmas bort som en stor fotbollsstad krävs en satsning i någon av klubbarna. Intresset bland fansen finns i alla fall definitivt.
Jag vill tacka Ola Gustavsson för att jag fick saxa artikeln och för ett gott samarbete!
Publicerat 23 januari med tillstånd av Ola Gustavsson - Chefredaktör på fotbolldirekt.se
Skrivet av Marcus Lindén på http://www.fotbolldirekt.se
Up the Villa!