SvenskaFans Awards: Säsongens nyförvärv
Wilfried Bony värvades med stora förhoppningar om mål, och med 25 mål totalt får man säga att han var en klockren värvning för Swansea.

SvenskaFans Awards: Säsongens nyförvärv

I denna kategori fick vi tio olika förslag, men en spelare stack ut med en femtedel av rösterna. Och det är en bjässe vi kommer att få följa i VM.

"You have to adapt to a different culture on and off the pitch when you are a foreign player coming to a new country. And when you have a big price tag on your shoulders, sometimes people have less patience with you. I am happy for him. He has a cool head, he is playing with confidence."

/Michael Laudrup hyllar Wilfried Bony .

För andra säsongen på rad är det en Swanseaspelare som kammar hem titeln "Säsongens nyförvärv". Vi snackar med Pelle Nilsson om Wilfried Bonys imponerande debutsäsong.

Med sina 16 ligamål och 24 mål totalt var Bony verkligen en life saver för er den här säsongen, och en av få positiva saker med er säsong. Varför har han lyckats så bra, precis som Michu gjorde i sin första säsong i klubben?
- Svaret är nog ganska enkelt här. Han levererade på hög nivå redan innan han värvades och verkar mentalt inte ha några problem att ställa om sig i nya situationer. Efter en lite trög start med bristfällig fysik, anpassning och en del kritik började målen trilla in och han har egentligen inte öst in mål, utan det har varit frågan om något här och där. Nästan så man inte tänkt på det. Sedan i slutet av säsongen kom gemene man på att: "oj, det blev rätt många ändå.


Bony, Shelvey och Michu, tre av Swanseas stora profiler.

Wilfried Bony verkar ha en skön självkänsla. När han värvades läste jag att han hoppades göra lika bra, eller bättre, i från sig än landsmannen Didier Drogba. Hur har han uppträtt i Swansea och hur har han tagits emot?
- Ja, som jag skrev ovan har nog den mentala biten inte varit något problem, vilket det där uttalandet rörande Drogba visar prov på. Lite humor var säkert inblandat där också. Han ifrågasattes i början och uttalanden som "14 miljoner pund för ännu en medioker striker" haglade tätt. Kritiken pågick ganska länge, som jag nämnde "smög" han in mål med jämna mellanrum efter en småtrög start. Nu är han uppskattad och kritiker har tystnat. Han har vid sidan av fotbollsplanen gjort väldigt lite väsen av sig. Inga divalater, inga kaxiga uttalanden. Han verkar lugn och har säkert en plan i huvudet om att bli köpt av någon storklubb i framtiden.

I samma intervju sa han dock att han hade hört att han skulle komma till ett lag som spelade bra och unik fotboll. Nu gick den här säsongen inte särskilt bra för er. Vad har du för känsla inför VM i sommar. Blir det skyltfönstret som gör att större drakar kommer med sedelbuntarna?
- Jag tycker redan det ryktas mycket om klubbar som Arsenal och Liverpool. Det pratas om utköpsklausuler och bud på 25 miljoner pund. Jag tror han kommer vara en doldis i VM och turneringen ändrar därmed inte situationen för honom. Vi får se om alla rykten stämmer. 


Brittisk prägel väntar på Swansea, tror Pelle Nilsson.

Er tolfteplats förra säsongen var den sämsta säsongen sen ni kom upp i Premier League. Hur är känslan nu då Garry Monk fick kontrakt som manager? Michael Laudrup lyckades fånga upp spännande namn från kontinenten, vad blir Garry Monks strategi tror du? Jag läste att han vill emulera Southampton och bli duktigare på att slussa upp talanger underifrån.
- Jag tror det blir mer brittisk prägel på värvningarna nu. Fabianski har ju redan anslutit från Arsenal. Han är förvisso från Polen men han är en spelare från Premier League vars kontrakt gick ut. Jag tror det blir mer av sådant samt unga talangköp för under 5 miljoner pund från Championshipklubbar. Det har i klubben hela tiden släppts fram talanger från de egna leden men det har inte funnits särskilt många som varit tillräckligt bra. Joe Allen är det mest lysande exemplet och just nu är vänsterback Ben Davies den spelare det pratas mest om. Jag hoppas Garry Monk menar allvar när han säger att han vill släppa fram ännu fler underifrån men självklart är det svårt och riskfyllt om klubben vill bibehålla Premier League-status. 

Avslutningsvis: vilka silly-drag vill du att klubben gör för att förbättra fjolårets resultat?
- Förra sommaren sa jag för första gången att jag var helt nöjd med truppen. Det stämmer inte längre sett till säsongen. Till viss del går det att skylla på Laudrup och hans lite slappa attityd till träning, vilket föranledde att Swanseaspelarna var sämst i fystester. Michus skada förklarar en del också men det är inte bra att säsongen hänger på hur enstaka spelare levererar. Därför hoppas jag vi tar in en fantastisk spelfördelare samt en lika fantastisk offensiv mittfältare som också kan agera winger. Självklart behöver nyckelspelare ersättas om någon sticker, exempelvis kapten Ashley Williams eller Wilfried Bony.

Runner-up
Dejan Lovren, 3 röster


Tidigare vinnare:
2013: Michu
2012: Papiss Cissé
2011: Javier Hernandez
2010: Thomas Vermaelen
2009: Mark Schwarzer
2008: Fernando Torres

 

Henrik Örtenvik2014-06-05 08:00:00
Author

Fler artiklar om England