SvenskaFans Awards: Säsongens super-sub
Kelechi Iheanacho firar segermålet mot Crystal Palace.

SvenskaFans Awards: Säsongens super-sub

Inspirerat av NBA-utmärkelsen "Sixth man" röstar Premier League-redaktionerna varje säsong fram en spelare som är en utmärkt avbytare och som kommer in och kan förändra en matchbild. Den här säsongen föll valet på en talangfull nigerian.

Vi snackar med Richard Lantto på Cityredaktionen om Kelechi Iheanachos genombrott.

Få visste vem Kelechi Iheanacho var innan säsongen. Var hittade ni den här pärlan?
- Kelechi Promise Iheanacho slog igenom när Nigeria vann U17 VM 2013 (efter att ha slagit Sverige i semin). Kelechi blev där utsedd till turneringens bästa spelare men det ryktas att vi redan hade han på kroken sen året innan. Hur som helst så var han under sommaren 2014 med truppen på USA-turnen och då gjorde han mål både mot Sporting Kansas City och AC Milan även fast han formellt inte var en Cityspelare. Regler i hemlandet Nigeria förbjuder ungdomar att skriva på för utländska lag innan de fyllt 18 vilket inträffade 3 oktober (samma dag som Zlatan) och sen behövdes ett arbetstillstånd. Debuten för U21-laget (och som officiell Cityspelare) skedde därför först i februari förra året och då skadade han sig efter 11 minuter. Denna supertalang som vi väntat och väntat på var borta i några månader och det var först i sista juniormatchen för säsongen (cupfinal mot Chelsea) som han gjorde comeback men vilken comeback. Mål mot Chelsea, och sen två mål i U21 derbyt mot United och ett i finalen av Premier League International Cup mot Porto. U21 derbyt var jag på i Manchester och det ena målet han gjorde var fenomenalt. Publiken stod upp och skrek i kör att honom skall vi ha men som tur är så hade vi han redan. Under sommaren fick han formellt en plats i A-truppen och sen har det bara gått uppåt. Highlights här och här.

Hur har han tagit rollen som super-sub? I höstas sade han att han inte hade något problem med rollen, är det samma nu? Jag minns mot Tottenham att han smällde in kvitteringen men ingen kom och firade med honom. Det kändes väldigt märkligt att se.
- Kelechi framstår som en snäll och försynt ung man som är nöjd med livet och sin plats i truppen men egentigen kan det vara helt fel. Kom ett galet rykte att hans agent ville ordna samma lön som Raheem Sterling men det vore befängt. Ingen aning om varför det inte firades mot Tottenham men jag märkte vid något annat tillfälle att Kelechi sprang och firade utan att tacka framspelaren som gjort det minst lika bra.

Som 19 åring i en av världens bästa klubbar så skall man vara nöjd med en plats på bänken och några minuter här och där. Till Kelechis försvar har han tackat och hyllat Pellegrini för allt förtroende han fått (även om vi supportrar tycker det varit för litet) och den utveckling som skett. Vill han ha regelbundet speltid så kanske en utlåning är att föredra men det beror också på om det kommer in några anfallsförstärkningar. Just nu är han nog nummer 2 i rangordning och kommer därför vara väldigt viktig nästa säsong.


Bony har inte alls lyckats sedan flytten från Swansea.

Vad innebär hans framfart för Wilfried Bonys framtid i klubben?
- Wilfried Bony har bara sig själv (och en släng Malaria) att skylla. Oavsett om Kelechi blir kvar eller utlånad så är nog Bonys dagar räknade pga fel man i fel klubb. Å andra sidan kanske Pep ser något som vi andra inte ser men räkna med att Bony antingen säljs eller knuffas ner ytterligare i rangordning (eller görs om till vänsterback!).

Ni har lockat över Pep till City. Hur passar er trupp Peps fotbollsfilosofi?
- Frågan är vad som är Peps fotbollsfilosofi? Mycket bollinnehav och 1000 mittfältare visst men jag tror han har flera olika filosofier, han är ju trots allt filosofen! Spontant så känns ändå vissa bättre lämpade än andra och förmodligen är förra sommarens värvningar (De Bruyne, Sterling, Otamendi) okejade med Pep. En spelare som Samir Nasri säger själv att han passar Peps filosofi men det ryktas ändå om en försäljning. Vår kosovonorrman Bercant Celina säger att U21 och neråt redan spelar som Pep (och den sportsliga ledningen) vill. Sen känns Bony, Fernando, Navas och några av backarna fel men tydligen skall Fernando och Navas behållas! Detta oroar mig för vad händer med våra unga superlöften när spelare behålls samt nya köps in? Pep vill dessutom ha en förhållandevis liten (kärn)trupp så räkna med många utlåningar.


Kan Pep få ordning på City?

Nästa år blir otroligt intressant med Mourinho hos United, Pep hos er Conte hos Chelsea, Klopp som fått en försäsong med Liverpool. Vad behöver ni göra för att åter bli ett lag som slåss om titeln?
- Vi är redan ett lag som slåss om Premier League titeln. Standarden laget (och klubben) håller innebär att vi varje år framöver är med som en av favoriterna. Förra året var en missräkning men bara tränarbytet i sig gör att vi borde vara favoriter. Lägg till pengarna som finns att handla för och så småningom Englands mest lovande juniorer så är framtiden ljusblå. På kort sikt kan naturligtvis saker gå fel så ingen kan garantera guld men jag törs lova att under Peps sejour i klubben så kommer vi i genomsnitt vara Englands bästa lag. Det innebär minst en titel om året i snitt vilket är samma målsättning som Pellegrini hade och faktiskt levererade.

- Största hotet känns det ändå som att det är Arsenal som är. Bra trupp och pengar att spendera men det är klart att det blir sjukt kul och intressant med så många nya bra tränare i de andra storlagen. Naturligtvis kommer den största grejen vara Guardiola mot Mourinho och jag kommer nog försöka se båda derbyna i år (normalt bara hemmaderbyt). Förhoppningsvis brädar då Kelechi (fast egentligen Kun Agüero) Zlatan med ett mål och jag lovar att de andra spelarna och Pep firar han rejält.

Runner-up
Peter Crouch & Frank Lampard, 3 röster
 
Tidigare vinnare
?2015: Loïc Rémy
2014: Edin Dzeko
2013: Adam Le Fondre
2012: Alex Oxlade-Chamberlain
2011: Javier Hernandez
2010: Carlos Tevez
2009: Federico Macheda
2008: Nicklas Bendtner
2007: Gabriel Agbonlahor  

Henrik Örtenvik2016-06-13 10:00:00
Author

Fler artiklar om England