American Express Community Stadium, 2024-05-05 15:00

Brighton - Aston Villa
1 - 0

Tomt i tanken - men Olsen briljerade
Robin Olsen, klart bäst i ett energifattigt Villa.

Tomt i tanken - men Olsen briljerade

Tomt i tanken! Tyvärr är det så för Aston Villa just nu. Alltför många matcher med alltför många spelare på skadelistan. Därför blev det en ytterst slätstruken insats borta mot Brighton och förlust med uddamålet. Men Robin Olsen fick upprättelse!

Förhoppningen fanns förstås att Villa skulle komma in med revanschlust och energi efter förlusten mot Olympiakos, men det var mer en önskedröm än realism. Villa försökte spela energisnålt inledningsvis med mycket stillastående bollande i backlinjen, men allt eftersom Brighton lyfte upp och satte press så blev det en belastning. Trycket mot Villa-målet blev allt större, vilket gav Robin Olsen möjlighet till välförtjänta hyllningar bland fansen. Svensken radade upp praktfulla insatser och var utan tvekan Villas mest framstående under första 45, ja för övrigt under hela matchen.
För Villa är det ständiga bakslag på skadefronten. De spelare som har bäst och mest energi hamnar - enligt Murphys något feltolkade lag om alltings jävlighet - oundvikligen på skadelistan. Youri Tielemans upplevde ett av sin karriärs största lyft för några veckor sedan, en spelare som då höll Villa uppe innan skadeförbannelsen slog till. Den här gången var det Morgan Rogers (o)tur. Nyförvärvet från Middlesbrough har anpassat sig rekordsnabbt och blivit en nyckelspelare, till och med varit den som har drivit Villa under en matchtung period. Det är säkert fler än jag som har undrat hur länge han ska orka hålla den nivån. 26 minuter blev svaret. Till synes en bristning i baksidan låret och därmed var det färdigspelat på ett tag för råbegåvningen Rogers. 
En torftig första halvlek, där Brighton hade mest av chanserna, följdes av en nästan lika torftig andra. Villa lyckades visserligen lyfta spelet en aning stundtals, men utan att bekymra Verbruggen nämnvärt. Villa hade bara två avslut under hela matchen, vilket enligt statistikerna på BBC är det sämsta man har presterat sedan en 0-0-match mot Newcastle i maj 2016! Det var mest en fråga om Villa skulle lyckas hålla tätt för att åtminstone stjäla en poäng. Lite hjälp av VAR fick de vinröda när Pascal Gross stötte in 1-0 från nära håll, men hans knä visade sig stå offside.
VAR kontrade genom att helt korrekt även döma bort John McGinns nätkänning. 
VAR hade däremot inget att invända när en segfotad Ezri Konsa petade till hälen på Simon Adingra. Visst, i dagens moderna fotboll kan man hävda att det var ett korrekt beslut av Rob Jones. Kontakt i straffområdet och lite förstärkning på det så är domslutet ofta givet. Men, då ska man ställa det mot kapningen av Morgan Rogers i matchinledningen, en avsevärt tydligare fällning, men lämnad helt utan åtgärd av såväl Jones som VAR, en av ett antal märkliga bedömningar. Straff för Brighton blev det och ännu ett mål för Joao Pedro, men inte utan problem. En lysande räddning av Robin Olsen, men Pedro kunde därefter själv nicka in returen. Matchens enda mål. 
Någon anstormning under stopptiden blev det inte från Villas sida. Bytena som gjordes säger det mesta om läget i truppen. In med ytterbacken Alex Moreno och sistavalet bland mittbackar, Callum Chambers, i ett läge när man ska gå framåt för en kvittering. Ja, det finns inte mycket mer att plocka av… 
För att inte helgen skulle bli miserabel krävdes så lite hjälp av Liverpool i sena eftermiddagsmatchen mot Spurs. Där kan vi nu konstatera att det är ‘status quo’ i kampen om Champions League-platsen, förutom att det nu är en match mindre för Spurs att plocka in sju poäng. Det finns klara likheter mellan de båda CL-konkurrenterna. Både Villa och Spurs har problem med sitt tidigare effektiva grundspel, läcker bakåt och ser allmänt utmattade ut. Det ser ut som sista ronden i en tungviktsfight där båda boxarna står och hänger på varandra, utan slagväxling. Måtte Villa stå upp tills gongongen ljuder. 
Nu väntar mycket massage, liniment och återhämtning inför resan till Piraeus och den avgörande matchen i Conference League på torsdag. Hur ska Unai Emery kunna hitta ny energi åt Villa-spelarna för att rädda finalplatsen? Det är en gåta som söker sitt svar. 

 

Morgan Carlsson2024-05-05 19:47:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa