Georgios Karaiskakis, 2024-05-09 21:00

Olympiakos - Aston Villa

Uppdrag omöjligt i Grekland?

Uppdrag omöjligt i Grekland?

Semifinalretur mot Olympiakos i Pireus inför en fullsatt hemmaarena. Ett Olympiakos som delvis mosade Aston Villa i vår egen högborg. Ska Villa lyckas ta in två mål? Självklart finns den möjligheten!

Det är dags för returmatch och semifinal i Europa Conference League. Det är inte ofta man som Villa-supporter får chansen att skriva inför en semifinal i en europeisk cup, men stunden är inne. Förutsättningarna för vårt kära lag kunde dock varit betydligt bättre.
Vi minns hemmamatchen på Villa Park där det blev hela 2-4.

-Allt som kunde gå emot gick emot, som John McGinn konstaterade efter matchen. På mig imponerade tremålsskytten i Olympiakos, den marockanske forwarden El Kaabi stort.
 
Eftersom Olympiakos sägs ha en fanatisk hemmapublik och att arenan Georgios Karaiskakis Stadium (33 000 åskådare) lär vara en kokande kittel under matcherna, så känns det lite på förhand som ett mission impossible att ta in två mål.

Som den supporter vi alla är så har jag/vi givetvis inte givit upp. 
Är det omöjligt?

Nja. Birmingham Mail listar fyra anledningar till optimism. En är att Olympiakos släppt in 20 mål på de 18 senaste matcherna och att Villa därmed kommer ges chanser. En annan är att de faktiskt förlorade mot israeliska Maccabi med 1-4 hemma (innan de krossade dem på bortaplan). De har släppt in två eller fler mål i 8 av de 21 senaste och Aston Villa gjorde faktiskt två mål senast och bommade t ex en straff.
Bra där, man ska vara optimistisk. Foten i kläm? Jajamän!

Hur ser det då ut i Aston Villa inför resan till hamnstaden Pireus?
I skrivande stund är det oklart med Emi Martinez. Robin Olsen gjorde en riktigt bra match senast mot Brighton, men helt klart vore det en psykologisk fördel att ha världens bästa målvakt på planen. Dessutom, om det skulle gå till straffar så har vi kungen av straffar på mållinjen.
Det är också tveksamt med Tielmans och Rogers, så vilket lag som Emery ställer på torsdag kväll är fyllt av frågetecken. Backlinjen kommer med största sannolikhet att vara starkare än i hemmamötet, där Lenglet spelade från start. I morgon får vi se Pau Torres istället, var så säkra.

-Vi har berg att bestiga, sa nämnde McGinn också senast.

Nu är det dags att börja klättra. Har Unai fäst hakarna och stakat ut färdvägen mot Olympen på bergets topp?

Kanske vi kan likna Unai Emery vid Hefaistos, som är “smidekonstens gud” enligt den grekiska mytologin?
Ja, möjligt, han har i alla fall smidit till sig fyra Europa-titlar och med det är han tredje bäst av alla coacher någonsin. Är det någon som kan lägga en bra taktik inför i morgon, så är det Emery.

Vad vi nu behöver är skadefria spelare, energifyllda spelare, en gnutta tur, mycket skicklighet och såklart: Morfeus…drömmarnas gud! Vi ska tillbaka till Grekland i slutet av maj!

But first. Låt oss ta ledningen i matchen om det ska gå vägen…


 

Benny Johansson, Trollhättan2024-05-08 15:20:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa