Bekanta er med kroatisk fotbollskultur Del 3

Bekanta er med kroatisk fotbollskultur Del 3

Idag kör vi med sista delen av kroatisk fotbollskultur och presenterar klubben NK Osijek, HNK Rijeka och HNK Hajduk


HNK Rijeka 

Stadion: Rujevica 
Kapacitet: 8.136 
Transfermarkt värde: 24,000 000€ 
Nyckelspelare: Nediljko Labrovic – MV, Darko Velkovski – MB, Prince Ampem - FW 
Staden Rijeka ligger vid kusten och är tredje största staden i Kroatien. En stark HNK Rijeka är vad kroatiska fotbollen behöver. Rijeka vann ligan säsong 2017 men sedan dess var man aldrig i närheten. Dock så är man experter på att vinna cupen: 2017, 2018, 2020! En klubb med ägaren Damir Miskovic som har en vision och kärlek till klubben, som gör att Rijeka vunnit titlar senaste åren. Förra säsongen var Rijeka inblandad i titelstriden men krafterna tog slut i april. Man förlorade även cupfinalen borta mot Hajduk Split (1–3). Jag har svårt att bedöma hur starka Rijeka kommer vara i år med tanke på att man tappade anfallaren Josip Drmic till Dinamo. Klubben har varit aktiv under transferfönstret och det spekuleras att Rijeka är intresserade för Branimir Hrgota, tidigare i Jönköpings Södra. Ni har chansen att se Rijeka gästa på Tele2 arenan i Stockholm den 28 juni när klubben ställs mot Djurgårdens IF i Europa Conference League. Just nu så rankar jag Rijeka på en 4:e placering.



 
Hajduk Split 
Stadion: Poljud 
Kapacitet: 33.000 
Transfermarkt värde: 46,900 000€ 
Nyckelspelare: Marko Livaja – FW, Filip Krovinovic – OM, Dario Melnjak – HB  
Gnällspikarna från Split. En rival som väckt stor uppmärksamhet inom kroatisk fotboll. Ständiga surandet över att inte vunnit ligatiteln på 17 år, har resulterat med cirkus på offentliga platser som deras supportrar ’Torcida’ orsakat. Det här är en klubb som hatar allt som Dinamo Zagreb gör för kroatisk fotboll, och dom hatar alla som samarbetar med Dinamo, vilket ger en kontraeffekt. Allt fler kritiserar Hajduk och inser vilket mentalsjukhus detta har blivit. En hel månad inför den nya säsongen har klubbledningen och dess spelare blåst upp snacket om ligatiteln genom att uttala sig: ”Vrime je”, översatt till ”tiden är inne”. Eftersom spargrisen står tom, så har klubben och dess supportrar bröstat sig och använt slogan ”Vrime je”, för att försöka locka spelare som Perisic och Modric. I svåra stunder är det viktigt att ha förnuft. Hittills har klubben värvat en mittback, men ytterligare förstärkning krävs för att utmana Dinamo. Då kommer Hajduk ligga i hälarna. Trots allt negativt och surande så tycker jag att vi behöver en stark rival! Kommande säsong kommer Dinamo att slåss på flera fronter, liksom Hajduk och det kommer slita på krafterna. Med mindre surande och mer fokus på fotboll så kan det bli ännu en högintressant säsong. 


NK Osijek 
Stadion: Gradski Vrt 
Kapacitet: 18.800 
Transfermark värde: 37,850 000€ 
Nyckelspelare: Mihael Zaper – DM, Ivica Ivusic – MV, Kristijan Lovric - FW 
Osijek staden vid Donau, har aldrig upplevt den där känslan när ligatiteln kommer till staden. Erfarenhet efterfrågas här. Tränaren Bjelica har det men har hittills misslyckats att överföra det till spelarna. Förra säsongen var Osijek stundtals serieledare, men efter uppehållet stagnerade resultaten. Att vinna en ligatitel kändes helt enkelt för mycket för spelarna. Osijek är en ekonomiskt stabil klubb som är inte beroende av spelarförsäljning liksom Dinamo. Motivation och muskler finns med rika ägare från Ungern, så bygger man även en ny fotbollsarena (stadion ”Pampas”) och den beräknas bli spelklar innan året är slut! Jag hoppas för kroatisk fotboll att klubben når gruppspelet i Uefa Conference League. Här finns det potential. Osijek får vi absolut inte räkna bort, men som tidigare nämnt, Rom byggdes inte på en dag och det lär ta några år innan Osijek hittar tillräckligt mod för att vinna ligan. 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-07-18 11:17:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!