1 - 2

Hajduk vann på bisarrt sätt  - Dinamo förlorade vunnen match
Bruno, den där straffsparken...

Hajduk vann på bisarrt sätt - Dinamo förlorade vunnen match

Överraskande högt tempo och vackert spel från båda håll i öppningen. När blått hade bollen hängde målet i luften, men även när vitt kontrade så levde Dinamo farligt! Till slut vinner Hajduk på tilläggstid.

Dinamo – Hajduk = 1-2 (1-0)
Petkovic 35’ 1-0; Livaja 74’ 1-1, Pukstas 90 (+3)’ 1-2.

//

Om vi ska ta upp något negativt från första halvleken så var det dom få tillfällen som Hajduk lyckades flytta högt upp på plan utan att någon satte press på Livaja och Sahiti. Herrarna var för ofta helt fria och hade så pass mycket tid på sig att de kunde välja var dom ville lägga bollen. Dessa läge bjuds endast en gång och det lär inte hända i andra halvleken.

Drar vi en linje så var det återigen Dinamo som dominerade och med 72% bollinnehav efter halvtimmes spel så var det inget snack om saken vem som bestämde på planen. Initiativet skulle krönas efter en snygg brytning av Josip Misic i mitten på planen när gästernas hopp och Dinamos farligaste fiende Livaja fick bollen. En klockren satsning av Misic som lämnade en Livaja helt hopplös på marken.

För en stund kändes som att brytningen inte skulle ha någon effekt, men gästernas mittback Ferro som hade all tid i världen, kommer in i en duell som en P-12 spelare och förlorar duellen mot Spikic. Dinamos ytteranfallare hade inga problem med att hitta Petkovic i straffområdet som placerar bollen enkelt i mål! Stor ledning för Dinamo och vind i ryggen för hemmalaget som var nära nu att utöka ledningen.

Nu kommer en deja vu bomb från Chelsea matchen förra året. Ristovski kommer högt upp på motståndare halvan och testar med ett långdistansskott som hamnar bara några millimeter utanför stolpen! Det ville sig verkligen inte den här kvällen. Men vilket mål det hade varit och Split båten hade definitivt varit sänkt efter 38 minuters spel.

//

Första viktiga händelsen i andra halvleken kom i 65:e minuten när blått tilldelades straffspark! Nu fick vi matchboll nummer 2,e men tyvärr var Petkovic för klen och straffsparken plockades för enkelt av målvakten Lucic. På något sätt blev det här en vändning som ingen såg skulle komma.

Hajduk var nu inte lika farliga som i första halvleken, men efter ett ofarligt inlägg, lyckas Livaja täcka bollen mitt framför ögonen på Livakovic, som helt enkelt reagerade för dåligt! Ett billigt mål av ”bili” som kvitterar från ingenstans och bjuds åter på dans.

Att det otänkbara kunde komma, tänkte jag inte ens på tilläggstid. Dinamo jagade segermålet, istället var det Hajduk som fick hörnan i sista sekunderna. Till slut hoppade Pukstas högst på hörnan och lyckades sätta vinnare målet. Livakovic var hjälplös och Dinamo spelarna får sätta sig ner och tänka om flera gånger vad som gick fel i derbyt.

Summering
Stort firande av gästerna som tog sig för huvudet efter segermålet. Vind i ryggen till rivalerna efter ligapremiären. Men säsongen är för ung och det mesta talar om att titelstriden kommer avgöras sannolikt i april/maj månad. Det här var inget nytt, det visste man redan om, att den här ligasäsongen kommer vara extremt tuff och utmanande. Jag gillade matchen och sättet hur Baturina återigen finner sig i varenda målchans som laget skapade! Inte bara målchanser utan sättet hur han lugnar och gömmer bollen i stressade situationer. En annan som imponerade stort var Marko Bulat, defensive mittfältaren har definitivt köpt sig en plats i startelvan efter den här matchen! Men unge Sucic knackar redan nu på dörren till startelvan och Bulat får höja sig för varenda match. Till slut har man hört spekulationer om att en vänsterback vid namn Mihajlcenko är nära Maksimir klubben och man hoppas att detta verkligen stämmer. Vi behöver förstärka på vänsterbackplatsen! Nu har vi fyra dagar för att återhämta oss inför Champions League kvalet mot Astana.

Spelarbetygen från 1- till 5.
Livakovic 2 - en stabil insats fram tills kvitteringen. Tyvärr gör målvakten felbedömning som leder till en storvändning för Hajduks fördel.
Moharrami 3 – högerbacken får chansen i derbyt och gör en godkänd insats. Sadegh var också spelaren som fixade straffsparken på ett smart sätt.
Ljubicic 2 – att en potentiell vänsterback från Sahkhtar satt på Maksimir läktaren var inte konstigt, Robert duger som back, men vi behöver en naturlig vänsterback
Ristovski 2 – stark tvåa till makedonen som spelar stabilt som mittback
Sutalo 2 – även här en stark tvåa, Sutalo vann varenda duell i första halvleken, synd för resultatet…
Misic 3 – stabil insats i andra raka derbyt.
Bulat 2 – storspelade i första halvleken, försvann efter en timmes spel i andra halvleken
Baturina 3 – trots förlust, såg han bra på planen och anledningen till förlust är att han inte blev matchens lirare. Det säger mycket om Martin och hur viktig han är för laget
Ivanusec 1 – stundtals såg vi honom i bra situationer i första halvleken, men jag förväntar mig mycket mer ut av en spelare som Luka
Spikic 2 – fick 90 minuter och lyckades med en assist. Svag tvåa på grund av assist, förväntas även här mycket mer av Spikic.
Petkovic 2 – syndabock? Det kan man säga, hade Bruno utökat till 2-0 i 65:e minut, hade vi förmodligen vunnit med 3-0…
Sucic 2 – nittonåringen för ett starkt inhopp i 79:e minuten. Trots sin unga ålder vågade han slå krossbollar och ha kyla i benen när det behövdes