Rubrik saknas

Forumskribenten Jürgen Hingsen skrev ett långt inlägg på forumet som redaktionen tyckte var värd en större spridning. Därför lägger vi upp hans läsvärdhet som en artikel. Håll till godo:

Nu när FCK visar musklerna i Skandinavisk fotboll kan det vara intressant att se hur/var/varför just de har lyckats så bra med att skapa ett storlag med en klar potential att nå in i Champions League (även om de inte ser ut att klara det i år). Är det bara så att det är ägandet av Parken som har gjort att man är där man är, eller är det även andra parametrar som spelar in? Här en ganska lång överblick:

FCK bildades 1992, genom en sammanslagning av "det rika" B1903 och det populära KB (Kjöbenhavns Boldklub). Bägge lag var Köpenhamnslag från innerstan och de norra förorterna, medan Bröndby har sitt upptagningsområde på Vestegnen, vilket ligger sydväst om Köpenhamn. Både B1903 och KB var (eller är, ungomssektionerna finns fortfarande) väldigt traditionstyngda klubbar med massor av mästerskap, MEN de hade inte möjlighet att konkurrera med klubbar som Bröndby, OB och Silkeborg, vilka var de som hade lyckats bygga bra organisationer, hade mycket publik och dessutom stark ekonomi i slutet av 80talet och början av 90 talet.

1992 var Parken nybyggd - stadion som i Köpenhamn ligger placerad ungefär som Stockholms Stadion gör i Stockholm. KB - med en trofast publik men usel ekonomi och lika usla resultat de senaste åren, var aktuella som hyresgäster. B1903 hade starkare ekonomi, men dåliga publiksiffror. Båda behövde en nystart. Lösningen blev att slå ihop de två "riktiga" Köpenhamnsklubbarna för att på allvar kunna konkurrera med "förortsjätten" Bröndby (som redan då var börsnoterat).

Ganska snabbt fick man ihop både en bra trupp och ett brett folkligt stöd från de tidigare KB/B1903 fansen. Det var som att innerstan verkligen hade saknat ett riktigt bra fotbollslag att heja på, eftersom Bröndby inte var aktuellt för de allra flesta som inte bodde på Vestegnen.

Nåväl - redan första året blev det guld för FCK, och året efter silver. Med de snabba sportsliga framgångarna kom naturligtvis också en popularitet som var få andra lag förunnat. Tack vare detta byggdes ganska snabbt en förnuftig ekonomi upp i klubben - MEN, det var fortfarande Bröndby som var den stora danska giganten! Av denna anledning börsintroducerades FCK 1997, vilket gav klubben ett kapital att bygga på inför framtiden - ett kapital som nog inte skall underskattas i historien.

1998 kom så det år som på allvar blev avgörande för den danska toppfotbollen, och som har satt igång den rullning som gör att FCK idag är en koloss på nordiskt plan. Både FCK och Bröndby fick här möjlighet att köpa loss sina arenor för ganska små pengar. FCK betalade bara 138 miljoner dkk för en arena som hade kostat mer än det dubbla att bygga. Den mest moderna arenan i hela Norden. Bröndby köpte Bröndby Stadion för en mindre summa, men fick också en hopplöst omodern (men otroligt bra fotbollsmässigt) arena med alldeles för liten kapacitet på halsen. För de två klubbarna blev detta starten på en kapprustning som FCK idag har den klara ledartröjan i. FCK kunde börja fokusera på att utveckla sina affärer genom köpet av Parken, medan Bröndby var tvungna att börja med att projektera en om- och tillbyggnad av sin arena. Detta gav FCK ett försprång på nästan 3 år, eftersom det först var 2001 som Bröndby Stadion stod helt klar med en kapacitet på 35.000 pers och alla faciliteter som behövs för att driva en toppklubb. Det skall tilläggas att Bröndby Stadion är en klart bättre fotbollsarena än Parken, medan Parken är större, mäktigare och bättre placerad.

Arenafrågan var alltså central och var med och skapade grogrunden för dessa klubbars växt. Men det är intressant att se hur det har sett ut efter det. Både Bröndby och FCK sitter idag med mycket bra arenor, en väldigt stark supportbas, bra publiksiffror och höga sponsorintäkter. Men det skiljer sig mycket mellan de ekonomiska resurserna! Och utvecklingen är tydlig! År 2000 omsatte Bröndby runt 80 miljoner danska kronor, medan FCK omsatte runt 110 miljoner. Det är redan där en skillnad, men klubbarna ligger ändå "sida vid sida" när det gäller vem som är störst, bäst och vackrast i Danmark. 2006 är skillnaden klart större. FCK omsätter över 500 miljoner danska kronor, medan Bröndby stannar på (i och för sig väldigt respektabla) 160 miljoner.

Trots att bägge lag har ökat sina intäkter markant genom ägandet av den egna arenan (Bröndby har trots allt fördubblat sin omsättning), har FCK alltså blivit en klubb som plötsligt är mer än 3 gånger så stor som den närmaste konkurrenten. Varför? Varför har inte Bröndby lyckats lika bra? De äger ju trots allt en av nordens absolut bästa (och idag en av de mest moderna) arenor och har ett publiksnitt på över 20.000?

Skillnaden ligger mycket i det vägval som de två klubbarna valde EFTER man fick köpa sina arenor. FCKs ledning insåg/ansåg att den kommersiella sidan av fotbollen är absolut avgörande för att kunna skapa ett lag som kan skörda stora framgångar. Man valde därför att vara helt osentimentala när det gäller uppbyggnaden av den egna organisationen. Det kommersiella sattes i högsätet. Konferenser, konserter, festivaler och andra arrangemang blev det som skulle driva företaget framåt, och det positiva ekonomiska resultatet skulle både investeras i nya affärsmöjligheter och fotbollsdelen. FCK som fotbollsklubb, blev bara en "avdelning" i företaget Parken, och ganska snart stod fotbollen för mindre än 50% av företagets totala omsättning. Med köpet av Cirkusbygningen (en klassisk konsert- och cirkuslokal i mitten av stan) flyttade man ut ambitionerna från att "bara" handla om en fotbollsarena. Man har sedemera sålt av just Cirkusbygningen (för en god profit), men i gengäld köpte man 2004 det gigantiska fritidskomplexet Lalandia. Lalandia är ett "sport-, upplevelse- och fritidscenter" som är otroligt populärt i Danmark. Lite av ett Skara Sommarland, fast större och fokuserat på idrottsaktiviteter. Dessutom äger man största delen av E-Billetter, vilket är den danska motsvarigheten till Ticnet.

Bröndby, däremot, har valt den mer traditionella vägen. Man bygger klubben kring sin stadion, och det är fotbollen som står i centrum. Man arbetar naturligtvis också mycket starkt med kommersiell utveckling, men Bröndby är en arbetarklubb med rötterna i Vestegnen - och så vill man förbli. Man har haft förutsättningar för att följa med FCK på tåget, men har valt att inte göra det, på gott och ont.

Idag är situationen sådan att FCK har resurser att lägga 30 miljoner på en spelarrekrytering. Förmodligen skulle de kunna lägga ända upp till 50-60 miljoner eller kanske ännu mer för rätt spelare. Bröndbys smärtgräns går någonstans kring 20-25 miljoner.

Vad kan vi då dra för slutsatser av våra grannar i söder? Jo, kanske att vi inte bara skall tro att "med en ny arena så löser sig allt". Det finns många vägval för vår klubb framöver, och när vi väl har en arena på plats kommer det att behövas ta många väl avvägda beslut - beslut som både kan avgöra våra framtida framgångar OCH vad som händer med vår själ som klubb.

Jürgen Hingsen2006-08-18 21:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö