Kommentarer från årsmötet i AIK Fotbollförening

Till antalet 85 röstberättigade medlemmar hade tagit plats på Restaurant Råsunda för att delta i AIK FF:s årsmöte. Skarp kritik riktades mot hur föreningen agerat i egenskap av majoritetsägare i AIK Fotboll AB, både med avseende på aktiebolagets ekonomiska resultat och hur arenafrågan hanterats. -AIK FF skall ta med sig härifrån att de i egenskap av sin röstmajoritet ska verka för ett större inflytande i AIK Fotboll AB, sa en av deltagarna.

Ekonomin i AIK Fotboll AB och AIK Fotbollförenings ansvar
Annela Yderberg, TF VD och finanschef i AIK Fotboll AB presenterade delar ur verksamhetsberättelsen och det ekonomiska resultatet. Webbprojektet och den negativa påverkan detta haft på resultatet väckte intresse och kritik. Åhörarna ifrågasatte bl.a. AIK FF:s agerande i egenskap av huvudägare, vilken insyn man haft och vilka möjligheter som funnits att påverka utfallet. Lars Rekke erkände styrelsens del i ansvaret, dels i form av att inte ifrågasatt rimligheten i projektets budget både i fråga om intäkter och kostnader, dels utifrån att styrelsen heller inte reagerat vare sig tillräckligt snabbt eller kraftfullt på de signaler som kommit från projektet om att allt inte stått rätt till.

Avvecklingskostnader för personal svarade också för en både stor och obudgeterad kostnad för 2008. Mötet ifrågasatte det rimliga i att teckna långa avtal med personer i ledande befattningar givet de kostnader som är förknippade med att eventuellt behöva lösa dem i förtid. Yderberg förklarade att det dels stämde i sak och dels att de avtal som nu är ingångna har kortare löptid.

Kritik riktades även mot förhållandet mellan personalkostnader avseende spelartruppen respektive administrativ personal. Yderberg gav till svar att antalet anställda på kansliet minskats inför 2009, samtidigt som tidigare inhyrda tjänster istället fördelas på befintlig personal på lönelistan. Detta är en del i det program som skall sänka den totala kostnadsmassan med 20%.

Arenafrågan och den föreslagna kommitténs ansvar och sammansättning
Åsikterna var många kring det redan gjorda och kommande arbetet i arenafrågan. Bristande kommunikation från arbetsgruppen samt Swedbank Arenas väl tilltagna publikkapacitet och vilken påverkan det kan på för stämning och inramning var exempel på frågeställningar som berördes i en stundtals mycket hätsk debatt. Vidare efterfrågades dokumentation över vilka alternativ till Swedbank Arena som diskuterats och eventuellt också redan avvisats. Vidare såg mötet en risk i att den företrädare för ”övriga intressenter (exempelvis sponsorer)” som föreslås få en plats i kommittén inte specificerats tydligare i det förslag styrelsen lämnat till beslut. Den tydligaste farhågan var att intressenter med partsintressen skulle tilldelas platsen.

Utkomsterna blev att två tillägg skall göras till förslaget: Dels skall information om kommitténs arbete fortlöpande kommuniceras till medlemmarna. Dels skall det tydliggöras att representanten ”övriga intressenter” inte får ha partsintressen.

Gardering mot ett avskaffande av 51%-regeln
Riksidrottsförbundets eventuella ändring av 51%-regeln föranledde Daniel Perez Wengers motion om ett tillägg till Fotbollföreningens stadgar. Enligt motionen föreslogs att AIK FF, oavsett Riksidrottsförbundets stadgar, garanteras röstmajoritet i AIK Fotboll AB.

Efter en hel del debatterande, både kring ren formalia och huruvida motionen i sig kunde accepteras som underlag för en eventuell stadgeändring, beslutades tillslut att ett tillägg skall göras till det svar styrelsen redan lämnat till motionen. Den exakta formuleringen kommer framgå av protokollet men i korthet var lydelsen att beslutet från årsmötet är att Fotbollsföreningen skall bibehålla röstmajoritet vid bolagsstämma i AIK Fotboll AB.

Övriga motioner
För övriga motioner, bland annat gällande det nuvarande regelverket som ålägger bortalagets supportrar att bekosta egna säkerhetsarrangemang samt användande av pyroteknik på arenorna, var styrelsen enig med motionslämnaren. Det diskussionen under mötet kom att handla om var inte de egentliga sakfrågorna utan med vilken kraft styrelsen förbinder sig att adressera dem. De beslut som fattades var främst i syfte att förtydliga att styrelsen skall verka för att de genomförs, inte bara att frågorna hörsammas.

Styrelsens sammansättning
Mötet accepterade valberedningens förslag till ny styrelse:

Ordförande Nyval ett år (tidigare ledamot)
Jonas Benedictsson
Ledamöter Omval två år
Göran Lööv
  Nyval två år
Emilia Reimer
  Nyval två år
Mats Gustavsson
  Nyval två år
Claes Hansen
  Nyval två år
Johan Segui
     
  Vald 2008 på två år
Roger Bomqvist
  Vald 2008 på två år Bo Gripevall
  Vald 2008 på två år Mikael Hagman
  Vald 2008 på två år Per Hägerö
  Vald 2008 på två år Henrik Sjöberg
 
Förslag till revisorer
  Omval ett år Bo Jonsson
  Omval ett år Olle Ericsson


Utöver detta gavs sittande valberedning förnyat förtroende. Samtidigt avtackades avgående ledamöter i form av Lars Rekke och Lars Åke Lindblom.

Ett avslutande ord från en av deltagarna till den nytillträdde ordföranden Jonas Benedictsson summerade dessutom aftonens diskussioner med önskvärd tydlighet: ”AIK FF skall ta med sig härifrån att de i egenskap av sin röstmajoritet ska verka för ett större inflytande i AIK Fotboll AB”. Benedictsson responderade att så skulle bli fallet. Svaret har vi troligtvis om 12 månader.

Redaktionen vill påpeka att detta vare sig är ett fullständigt referat av mötet eller skall likställas med ett protokoll för detsamma.

Christoffer Roghult2009-03-18 23:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen