Silly Season '12: Ibrahim Moro helt klar
Ibrahim Moro blev idag helt klar för AIK.

Silly Season '12: Ibrahim Moro helt klar

Sommaren är här och en mycket spännande transferperiod väntar för AIK - Silly Season sommaren 2012. Här hoppas vi släcka AIK-törsten så gott det går under EM-uppehållet med att presentera allt som rör eventuella truppförändringar i AIK under sommaren.

Nyuppdaterad text skriven i röd färg.



                           SPELARE KLARA IN                           


Daniel Majstorovic, 35, försvarare - Celtic FC
5 juni - BOOM! En bomb briserade - och Daniel Majstorovic skrev på för AIK! Kontraktet gäller till 2014. "Det är med stor glädje och stolthet som jag sätter på mig AIK-tröjan. Det känns otroligt inspirerande och förmånligt att få vara en del av det spännande projekt AIK står inför."
Mer HÄR.

Kwame Karikari, 20, anfallare - Degerfors IF 
Karikari återvänder från lån. 

Ibrahim Moro, 19, mittfältare - New Edubiase United 
21 juli - I Ghana uppges det att den talangfulle U-20-landslagsmannen, Ibrahim Mora, skall vara klar för AIK. Mora är i första hand en offensiv innermittfältare vilket är en spelartyp som saknats i truppen. Om ryktena stämmer lär mittfältaren, född 1993, presenteras den första augusti då transferfönstret öppnar för Allsvenskan.
6 augusti - Ibrahim Moro presenterades under dagen som AIK-spelare. Kontraktet är skrivet över 3,5 år och Moro blir spelklar så snart han fåt arbetstillstånd.

                          SPELARE KLARA UT                            


Pontus Engblom, 20, anfallare - FK Haugesund
5 juni - I AIK har det inte gått lika bra för Engblom som i Superettan med Sundsvall, och frågan är om AIK fortfarande ser en ljus framtid med Engblom efter ca fyra år i klubben? Sundsvall ska vara intresserade av att sno tillbaka honom och har inlett en dialog med AIK.
9 juli - Norska FK Haugesund har värvat Pontus Engblom som ansluter den 16 juli. Pontus har skrivit på ett 3,5-årskontrakt med den norska klubben som för närvarande ligger på en fjärde plats i Tippeligaen. Anfallaren spelade sammanlagt 33 tävlingsmatcher för AIK, 16 från start, och gjorde tre mål.
- Jag vill tacka alla i AIK och inte minst supportrarna för fina år i klubben och nu ser jag fram emot nya utmaningar i FK Haugesund, säger Pontus Engblom till AIK Fotbolls officiella hemsida.
Engblom lämnar AIK efter sex matcher (ett mål) under innevarande säsong. Förra säsongen var han utlånad till GIF Sundsvall och gjorde 13 mål i Superettan. Haugesunds hemsida välkomnar Pontus och meddelar att man försökta värva honom redan i vintras.

Nicklas Maripuu, 20, mittfältare
Niklas Maripuu lånas ut till Superettanklubben Umeå FC resten av säsongen.


Sal Jobarteh, 19, försvarare
Jobarteh lånas ut till IK Sirius i Division I Norra resten av säsongen. 


                           SPELARE PÅ VÄG IN                          



Uchenna Ike, 21, anfallare - Valsta Syrianska IK
26 juni - Den nigerianska anfallaren Uchenna Ike ska provspela med AIK. "Uche" kom till Valsta Syrianska från en nigeriansk akademi denna säsong och har imponerat. Någon närmare information än så är svår att hitta om den något okända Uche, man får helt enkelt komma och kika på U21-matchen den 10 juli där Ike ska testas. "Han har gjort det bra i Valsta och är en poängspelare. Vi får se hur det här utvecklas och hur han sedan ser ut i vår miljö", säger Björn Wesström till fotbolldirekt.



Nabil Bahoui, 21, anfallare - IF Brommapojkarna
26 juni - Den talangfulle anfallaren Bahoui bevakas av AIK. Bahoui har länge varit en talang i BP men fått ett större genombrott i år med imponerande spel och hittills fem mål och assist. Fler inom AIK än Jens och Björn ska vara intresserade då även Milosevic uttryckte sin önskan om Bahoui till AIK på Twitter. Återigen ska Malmö vara AIK:s största konkurrent om en signatur, men Bahoui själv verkar sugen på AIK "Det skulle inte vara fel, om man säger så", säger han till Sportbladet.
31 juli - Enligt ett flertal källor till diverse bloggare och webbsidor ska anfallaren Nabil Bahoui nu vara nära att skriva på för den Allsvenska serietrean AIK. 
– Nu har han kontrakt med BP, men det är klart att AIK är en intressant klubb. De har bevisat att man kan utveckla unga talanger, säger agenten Nenad Lukic till fotbollskanalen.se.
Björn Wesström, scoutingchef i AIK, sågs på Grimsta IP vid Brommapojkarnas senaste hemmamatch vilket späder på ryktena. 

David Accam, 21, yttermittfältare - Östersunds FK
5 juni - AIK ska ha varit en av de många klubbarna på plats för att studera Accam när Östersund spelade match nyligen. Ghananen har gjort några Maradona-mål i Division 1 och sägs intressera många Allsvenska klubbar. Visst känns det givet att AIK studerar en lovande afrikansk Division 1-spelare.


Nahir Besara, 21, mittfältare - Assyriska FF
5 juni - Innermittfältaren Nahir Besara imponerade när Assyriska mötte AIK på försäsongen och har under lång tid varit en av Superettans bästa spelare. Nu ska han bland andra ha AIK och Malmö FF efter sig.


Norlla Amiri, 20, mittfältare - Lunds BK
5 juni - FotbollXtra skriver att AIK vill köpa loss Amiri och väntas göra det i sommarfönstret. AIK har varit intresserade av Amiri sedan 2011. Flera andra klubbar sägs vara intresserade av den 20-årige Division 1-talangen.
26 juni - Amiri har nyligen kommit hem från en veckas långt provspel med norska klubbens SK Brann där bl.a. Markus Jonsson spelar och ska snart få besked av klubben om de vill ha över honom.


Kennedy Igboananike, 23, anfallare - Djurgården
5 juni - Kennedy har blivit utfryst av Djurgården och får endast spela matcher med juniorlaget och letar ny klubb. AIK är intresserade och Kennedy själv uttalar en önskan att lämna Djurgården och spela för AIK. Djurgården verkar o andra sidan måttligt intresserade av att se Kennedy bli en succé i värsta rivalens färger.
26 juni - Djurgården har kovänt i Kennedy-fallet och nu ska anfallaren återigen få börja träna och spela matcher med laget och det verkar mer osannolikt att Djurgårdarna vill släppa honom i sommarfönstret. Kennedy ser nu ut att spela klart kontraktstiden med Djurgården som går ut i september.


Labinot Harbuzi, 26, mittfältare - Kontraktslös
5 juni - Harbuzi har sedan ett tag varit kontraktslös då kontraktet med turkiska Manisaspor gick ut och vill nu ha en ny klubb till hösten, AIK uppges ha kontaktat Harbuzi som kan tänka sig Allsvenskan. Efter att ha nobbat det första budet väntas AIK enligt fotbollskanalen komma med ett nytt bud till Harbuzi inom kort.
11 juni - Enligt Sportbladet har AIK nu lagt ett andra bud på Harbuzi som även det blivit nobbat. Harbuzi ska inte ha varit nöjd med AIK:s första bud och kommit med ett motbud som AIK tyckte var för högt, men AIK ger inte upp där och väntas komma med ett nytt bud. Harbuzi har tidigare, bl.a. i Malmö, visat sig vara en riktig kontraktsförhandlare. "Magkänslan finns där gällande vissa saker, men inte allt", säger han till Sportbladet. Flera klubbar är ute efter 26-åringen men det är ingen tvivlan om att Harbuzi i dagsläget är mycket aktuell för AIK.
26 juni - Harbuzi-soppan rullar vidare. AIK och Harbuzi ser nu ut att ligga allt längre ifrån varandra. Enligt Sportbladet ska det motbud som Harbuzi kommit med legat på smått osannolika 8 miljoner i sign on-bonus och 200 000 i månadslön. "Det min rådgivare tyckte att vi skulle skicka till dem för att se vad vi kunde få ut av dem verkade de inte ha gillat" säger han och tillägger sedan "jag har inte hört något mer från den rådgivaren som hade hand om det eller från AIK". Med det uttalandet kan man anta att AIK börjar backa från Harbuzi.


Henok Goitom, 27, anfallare - UD Almería
5 juni - Henok har, från att ha varit relativt tyst, börjat "flörta" väldigt mycket med AIK främst på Twitter på senare tid. Almería gick inte upp till La Liga i år och AIK är säkerligen intresserade. Med ett år kvar på kontraktet kan det dock bli en dyr affär för AIK att köpa loss Henok redan till sommaren.


                           SPELARE PÅ VÄG UT                        


Alexander Milosevic, 20, försvarare
5 juni - Svensk fotbolls mest talangfulla försvarare är givetvis het på marknaden i Europa och flera europeiska toppklubbar har med all säkerhet ögonen på Milosevic. Enligt vissa uppgifter har AIK satt en prislapp på uppemot 20 miljoner. Milosevics fotskada öppnar för att han stannar i AIK.


Niklas Backman, 23, försvarare
5 juni - Trots att Backman varit en av Allsvenskans bästa spelare både 2011 och 2012 så har ryktena inte gått lika heta om Backman, men han har med all säkerhet flera klubbars ögon på sig ändå. De som har scoutat honom lär inte vara missnöjda då han har varit fenomenalt bra i år.



                           AVSKRIVNA RYKTEN                        


Branimir Hrgota, 19, anfallare - Jönköpings Södra
5 juni - Ryktenas man i svensk fotboll ryktades givetvis även till AIK, där även ett supporterinitiativ togs på GF att ge Hrgota en AIK-tröja i studenpresent. Det var givet att AIK alltid skulle få tuff konkurrens om Hrgotas signatur och idag blev det klart att han skrev på för Bundesliga-klubben Borussia Mönchengladbach.

Erik Midtgarden, 24, försvarare - Lilleström
23 juli - Erik Midtgarden skall provspela med AIK under denna vecka och ska även spela med U-21-laget ikväll. Den 24-årige norrmannen beskrivs som en all-round försvare och kan även användas i både innermittfältet och yttermittfältet.  Midtgarden, som tidigare spelat i bland annat holländska Vitesse, har kontrakt tills 2013 och återvänder till Norge på onsdag.
24 juli - Det blev ingen succé för Midtgarden i gårdagens U-21-match och inte heller något kontrakt med AIK. Nu testar norrmannen lyckan i den betydligt sämre Superettanklubben Hammarby där han ska spela U-21-match ikväll.


     DAGSLÄGETS TRUPP + KONTRAKTSLÄNGD     
* = Nypåskrivet kontrakt.     (!) = Utgående kontrakt.


Ivan Turina 2013
Kenny Stamatopoulos 2013
   
Niklas Backman 2014
Per Karlsson 2014
Nils-Eric Johansson 2013
Alexander Milosevic 2014
Martin Lorentzson 2014
Edward Owusu ?
Daniel Majstorovic 2014*
   
Robert Åhman Persson 2013
Helgi Daníelsson 2013
Daniel Tjernström 2012(!)
Martin Kayongo-Mutumba                                2013
Lalawélé Atakora 2014
Robin Quaison 2014
Sal Jobarteh 2014
Nicklas Maripuu 2015
Daniel Gustavsson 2014
Gabriel Özkan 2013
   
Celso Borges                                           2015
Christian Kouakou 2013
"Crespo" Kamara 2015
Pontus Engblom 2013
Viktor Lundberg 2014
 

GnagarForum2012-07-31 12:30:00

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen