Är amerikansk fotboll en sport för alla?
Den i Sverige ganska ovanliga sporten innebär både smällar och gemenskap.

Är amerikansk fotboll en sport för alla?

Amerikansk fotboll är en sport omgärdad och rykten och okunskap. Frågetecknen rätas ut och saker ställs på plats när Vendela tar oss med på match.

Det var en lördag förmiddag, solen sken, läktarna var fulla, gräset på planen var helt grönt och perfekt för en match som snart skulle komma. Jag försökte hitta en plats på läktaren och satte mig ner. Jag ska se på amerikansk fotboll, när mitt eget lag som jag själv körde i förut, ska nu spela, det kändes konstigt att jag inte stod där själv på planen med den stora utrustningen, den tunga hjälmen och grabbarna vid mig. Jag var lite nervös men det skulle såklart bli kul att kolla på när dom spelade. Efter att jag slutade i laget var det många som fort blivit mycket duktiga och till och med fick spela i landslaget, jag blev mycket stolt när jag fick höra det och förstod att dom har tränat mycket hårt för att komma dit dom är idag. Därför tänkte jag att det var ett bra tillfälle att fråga en från mitt lag några frågor. Men det skulle såklart blir efter matchen. 

Matchdags
Matchen hade börjat och planen var från början tom men efter någon minut började trummor spelas och båda lagen om ut på planen på ett led mitt emot varandra, dom var stora och robusta med sin stora utrustning. Publiken var mycket spända på hur matchen skulle gå. Matchen började och det var många tacklingar så man nästan fick ont själv bara av att kolla på det, men det slutade med att mitt lag vann så jag var tvungen att springa till dom på planen och gratta dom och säga hej till alla för oj vad jag hade saknat dom. Efter en stund när matchen var slut och killarna hade bytt om så kollade jag med en av mina vänner som spelade ifall jag kunde ställa honom några frågor för att sprida lite lärdom till dom som kanske vill spela amerikansk fotboll eller till folk som inte visste att de fanns och kanske ville veta mer om de hur det är i averige att spela det. 

Jag tog min vän Elias åt sidan och han berättade mycket intressanta saker om att han hade spelat amerikansk fotboll i 7 år vilket jag tyckte var länge och var mycket imponerad, men han berättade också att det är ganska svårt att lära sig alla regler och taktiker men när man lärt sig det är det relativt enkelt att kunna bli okej på sporten. Jag frågade Elias också om han tänker på något speciellt innan en match och ifall tränarna gör något för att peppa dom. Elias svarade då att han brukar tänka på olika händelser som gjort honom arg så han kan gå ut på planen och ge killen framför honom så mycket stryk han bara kan fast inom reglerna såklart. En sak visste jag redan men han berättade att Kaptenerna för laget brukar ha ett peppande snack med alla i laget innan varje match. Därefter fortsatte Elias berätta mycket fler saker bland annat om säkerhet och hur han har kommit så långt som han har gjort och då berättade han att om man går ut på planen och spelar en match utan att veta vad man gör så är det en stor risk att bli skadad och därför är det viktigt att kunna spelen och reglerna innan man går ut för match. Elias berättade också att han har en bror som har spelat i landslaget som har lärt honom mycket med teknik men att Elias också går i NIU uppsala där dom tränar amerikansk fotboll och att man tränar varje morgon för att kunna bli så bra som möjligt. 

Inget för den svaga
Tiden hade gått och Elias hade berättat mycket intressanta saker för att få ett toppenreportage, efter allt han hade berättat var jag så imponerad och att många kommer förstå att amerikansk fotboll inte är en mesig sport utan en mycket tuff sport som inte passar alla.  

Jag hoppas på att jag kan uppmana fler tjejer att spela denna sport för att bevisa för killar att tjejer också kan men att det också är en mycket  rolig och cool sport att spela, med mina egna erfarenheter så skulle jag säga att fler tjejer borde spela den här sporten. 

Är amerikansk fotboll för alla? 
Tack för att just du har läst min text om amerikansk fotboll och jag hoppas att du har fått mer lärdom och att det finns någon tanke att börja med sporten. 
 

Vendela2023-03-27 09:00:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!