Barcelona är på väg att bli bäst igen!
En ny storhetstid på gång?

Barcelona är på väg att bli bäst igen!

Barcelona som en gång var ett av de mest respekterade och fruktade fotbollslagen i världen har haft en svår period på sistone. Trots att de fortfarande är ett stort namn och har en hel del talangfulla spelare så har de haft en nedåtgående trend de senaste åren. Men nu håller de på att vrida deras nedåtgående spiral upp igen.

onatan Pinheiro Diamant (2022) skriver på hemsidan Sportbladet att Barcelona-spelaren Xavi Hernandez fick rollen som tränare efter en lång diskussion. Men Barcelona kände att det var rätt tillfälle att börja planera för framtiden. En av de första sakerna Xavi gjorde när han återvände till klubben var att införa mycket strängare regler på och utanför planen. Enligt hans mening var kvaliteten på allt inom klubben för dålig. Han ville också skapa en bättre gemenskap bland alla, några exempel är att åka på hemmamatcher med lagbussen, det andra exemplet är att bli bjuden på middag när man fyller år och det sista är att tävla mer på träningen. Xavi gjorde också ändringar i spelet med och utan boll. Förändringarna i spelet är återställandet av identiteten för Barca, det vill säga vinna matcher med sina färdigheter, passa bollen snabbt och vinna tillbaka den så fort man tappat bollen. Diamant skriver i texten att "Marcelo Fernandez ser ett tydligare Barcelona".

Ett annat argument är, att Barcelona har grymma värvningar under det senaste året. Dessa förvärv inkluderar nyckelspelare som gör det bra nu, samt spelare som de tror är för framtiden. Men att få pengarna till klubben för att göra dessa avtal var inte lätt, det krävde mycket arbete och ansträngning från Barcas president Joan Laporta. Enligt Sporten.com var han tvungen att sälja en del av Barcas framtida inkomster, inklusive tv- och bildrättigheter, samt evenemangs och mat rättigheter. Laporta var också tvungen att sälja några spelare för att få sina nya spelare. Några av spelarna som fick lämna var Philippe Coutinho, Memphis Depay och Trincao. Så Barcelona tog in 8 spelare under sommarmarknaden. Det var 4 spelare som Barca lyckades värva gratis och en av dem är Kessie som avgjorde el clasicon i söndags. Laporta lyckades också få Raphina och Kuonde för ett bra pris och båda är nyckelspelare i klubben. Men den mest imponerande värvningen är Robert Lewandowski, han är en av de bästa spelarna i världen och många skulle säga att han är den bästa målskytten de senaste åren. De här spelarna har gjort det bra och tillfört mycket till laget och de är en viktig faktor till att Barca ligger etta i ligan. 

Ett argument mot att Barcelona inte är på väg att bli bra igen är klubbens ekonomiska 
situation. Barcelona har länge varit kända för sina höga skuldnivåer och har också kämpat för att balansera sin budget de senaste åren. Som ett resultat var klubben tvungen att sälja flera av sina bästa spelare för att samla in pengar och minska skulderna. Även om klubben har gjort några imponerande värvningar på spelarsidan och fortsatt att utveckla sin akademi, är det fortfarande oklart om dessa drag kommer att räcka för att återuppliva klubbens dominans. Det är också värt att nämna att Barcelona nu tävlar i en allt mer konkurrenskraftig liga, och flera andra toppklubbar satsar på seger. Detta kan göra det svårt för Barcelona att återgå till sin tidigare dominans, särskilt om klubben inte kan kontrollera sin ekonomiska situation. 

Det sista argumentet är att Barca satsar ännu mer på sin ungdomsakademi, även känd som La Masia. La Masia är en av de mest framstående ungdomsakademierna, de har producerat spelare som Puyol, Xavi och Messi. Barca har arbetat ännu hårdare för att hitta unga talanger till sin ungdomsakademi. Deras filosofi på akademien är att utveckla spelare både som fotbollsspelare och som personer. Deras träningsmetoder är teknisk och taktisk utveckling av spelare. En annan viktig faktor i La Masias återupplivande är att de tror på sina spelare. De lyfter upp spelare till A-laget och ger dem möjligheter där. Några av spelarna som kommit från La Masia de senaste tre säsongerna är Araujo, Pedri, Gavi och Fati. Men det finns också många spelare som är utlånade till andra lag i ligan för att spela där i a-laget och sedan hämta hem dem.

Sammanfattningsvis har Barcelona, som tidigare varit en av de mest respekterade fotbollsklubbarna i världen, haft en svår period på senare tid, men nu håller de på att vända sin nedåtgående trend. En av de första sakerna som den nya tränaren Xavi Hernandez gjorde när han återvände till klubben var att införa strängare regler och förändringar i spelet med och utan boll för att återställa klubbens identitet. Barcelona har också gjort imponerande värvningar, inklusive Robert Lewandowski, och har satsat ännu mer på sin ungdomsakademi, La Masia. Men klubbens ekonomiska situation är fortfarande en utmaning, och konkurrensen i ligan är hög.


Källor:
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/ALMbQj/barcelona-pa-vag-upp-sa-forandrade-xavi-klubben
https://www.besoccer.com/team/transfers/barcelona 
https://www.sporten.com/se/barcelona-maste-fortfarande-betala-fyra-klubbar-stora-pengar-for-fem-olika-varvningar/ 
 

Oscar2023-05-12 11:00:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!