Domarutbildningen måste förbättras, NU!
Det är dags att höja nivån på ungdomsdomarna, menar skribenten.

Domarutbildningen måste förbättras, NU!

Slashing 2 min, hooking 2 min, tripping 2 min, bentackling 2 min. Jag tycker att de tre domarna som kliver ut på isen samtidigt som oss spelare håller inte måttet. De är för snälla, de tar knappast utvisningar, de behöver glasögon! De är slarviga och gör inte det extra jobbet, de är bara där för pengar. De domare som kommer ner till hallen måste vara engagerade till sporten. Varför jag tycker att detta är så viktigt är för att hockey är en sport där man sätter sig själv i en stor skaderisk varje

För det första så tycker jag att kraven på en utbildad domare bör bli hårdare. Själv är jag utbildad domare och vet hur utbildningen går till, man behöver inte ens göra ett test som när man tar körkort. Det är en skandal! De första de borde införskaffa är någon form utav krav eller test på de som gått utbildningskursen för att döma ishockey. Ifall man ställer högre krav på de domare som kliver ut på isen varje match så kommer även de ta åt sig av den kritiken dem får av ledare samt spelare. Det kan gälla positiv som negativ kritik spelar ingen roll all kritik är lika värdefull. Dessa domare behöver bli tillsagda om deras uppenbara misstag. Nu säger jag inte att alla är perfekta förutom domare, alla gör misstag i livet, men deras är för många och kan leda till förödande konsekvenser för oss ishockeyspelare.    

För det andra så tycker jag att domarna inom svenskhockey måste vara hårdare för att vi spelare och ledare ska få mer respekt för dem. Just nu så känner jag att ingen är rädd eller respekterar en domare just för att de inte ser vad som sker på isen. Ifall de bli hårdare och vågar argumentera emot tränare och spelare på ett mer aggressivt sätt som kommer tränare och spelare inte våga ta en sådan diskussion igen. Vi skulle få mer respekt och detta skulle leda till att fler spelare och ledare sköter sig på isen samt båset.

Absolut det är brist på domare så kraven på domare bör sänkas för att fler ska vilja komma ner till hallen och döma era matcher. Självklart är jag medveten om att det är brist på domare i Hockeysverige men detta förändrar inget kraven borde höjas ändå för att Svenskahockeyförbundet inte ska få massa klagomål på grund av att någon har fått en crosschecking i ryggen två meter från sargen och nu ligger på sjukhus för att domarna inte såg eller kunde ta ett beslut direkt på plats. De domare som just nu kommer ner till hallen för att döma våra matcher känns som om de är där för pengarna och inte för att det är kul. Domarna ska vara lika taggade på att kliva ut på isen som oss spelare och ge 100% i 60 minuter. Ni på Svenskahockeyförbundet ska leta efter hockeyintresserade domare som vill ge järnet. 

För det tredje så är skaderisken inom denna sport så pass hög att kraven på domarna måste vara högre. Ifall kraven inte höjs så kommer det ske fler och fler fula tacklingar som sedan rapporteras in till Svenskahockeyförbundet. Dessa domare gör sig då skyldiga till att någon eller några har skadat sig ordentligt och troligtvis kommer vara borta från sporten man älskar och lever för, i flera månader. Folk kommer inte få spela hockey för sina vårdnadshavare på grund av att de tycker att skaderisken är för hög för att domarna suger! Eftersom skaderisken är så pass hög redan nu så bör inte kraven på utbildad domare inom sporten sänkas för då ökar bara risken att nån hamnar på sjukhus med brutet ben eller behöver operera sig för att menisken har gått av. 

Shams, Dalbudak och Enhörning är bara några få personer som jag tänker på när jag skriver till er. Avslutningsvis vill ja bara påpeka att domare inom Svensk ishockey inte håller måttet de är slarviga och ser ingenting på isen. De domare som finns idag håller ej måttet och har haft en för lam utbildning och inga krav på sig själva. De måste vara hårdare för att folk ska få respekt för dem. De domarna som kommer ner måste vara engagerade till sporten precis som oss. De tre domarna som kliver ut på isen samtidigt som oss måste steppa upp. De måste bli hårdare och våga ta utvisningar

William2023-11-06 08:58:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!