Finbesök från Österrike på ”Nya Söderstadion”
Julie Blakstad var en av serieorganisatörerna i dubbelmötet mot Benfica, med två suveräna avslut med vänstern. Får vi se henne näta ikväll också? På bilden syns även Jonna Andersson.

Finbesök från Österrike på ”Nya Söderstadion”

Sätt dig bekvämt i soffan och slut ögonen. Låt nu tankarna snurra runt det faktum att Hammarby nu skall spela gruppspel i Champions League, något som för bara ett par år sedan var en svårfångad dröm snarare än ett realistiskt mål. Visst hissnar det och faktum är att mina ögon tåras när jag själv utför övningen

Det är dock ingen tillfällighet att Hammarbys damer nu har nått Champions League. I stället är det frukten av ett stenhårt jobb och en inställning från vår klubbledning att Hammarby nu skulle satsa ordentligt och seriöst även på damfotbollen.

Jag vill hylla hela styrelsen, med VD Richard Von Yxkull i spetsen, den suveräna sportchefen Johan Lager, våra tränare Pablo Pinones-Arce och Martin Sjögren samt de spelare, som exempelvis Madelene Janogy och Alice Carlsson, som vågat komma till Hammarby och trott på satsningen fullt ut. Jag vill även hylla de eldsjälar, med Simon "Simpa" Sandström i spetsen, som har jobbat hårt för att bidra till det intresse som finns runt Hammarbys damlag. 

Det är er, och många andras, förtjänst att vi idag skall spela gruppspel i Champions League, på ”Nya Söderstadion”, mot SKN St. Pölten från Österrike. Det är hur stort som helst att den välbekanta hymnen ikväll skall höras på VÅR arena.

Som ni redan vet så har vi lottats in i en svår grupp, med två klara favoriter i form av Barcelona och Manchester City, två klubbar med helt andra resurser än vad vi, än så länge, har i Hammarby.

SK St. Pölten

Det fjärde laget i gruppen är då, förstås dagens motståndare, SK St. Pölten, som kommer från den lilla staden Sankt Pölten några mil utanför Wien. Våra motståndare är, till skillnad från oss, inga duvungar när det gäller Europaspel, och har faktiskt tagit sig till sextondelsfinal så sent som 2020/21, där Rosengård blev för svåra.

Dessutom har laget tagit sig till gruppspel de två senaste säsongerna, precis som denna. Det har dock blivit en tredjeplats i gruppspelet som bäst, 2022/23, medan man slutade sist i gruppen 2023/24.

SK St. Pölten har haft en bekväm väg in i gruppspelet, trots att man gick in redan i kvalomgång 1, till skillnad från Hammarby som gick in kvalomgång 2. I den första kvalificeringsronden, där man i damernas CL får möta två motståndare, blev det segrar mot FK Neftchi från Azerbadjan (5-0) och KF Vllaznia från Albanien (1-0), och i kvalomgång 2 besegrade man enkelt ZNK Mura från Slovenien (8-0 totalt i dubbelmötet).

I nuläget leder laget den Österrikiska ”Womens Bundesliga”.

Hammarby

Hammarby kommer till denna match fyllda av självförtroende efter att ha slagit ut Benfica i kvalet. Det är inte varje dag som ett lag förlorar sin inledande match på hemmaplan för att sedan åka bort och vända på steken, men det var ju exakt det som Hammarby gjorde. Jag vill till och med gå så långt som att jag tycker att man var värda det och var det klart bättre laget över 180 minuter.

Det är inga stora bortfall i laget, om man undantar den efterhängsna skadan på Anna Jösendal, vilket är tråkigt, både för laget och henne själv, då det är en spelare som vi verkligen skulle behöva nu, speciellt då Anna har den där unika förmågan att göra det där oväntade. Laget har dock klarat sig bra utan Anna i kvalet och bör även kunna göra det i kvällens match, då motståndet känns som ett passande sådant för att ha chansen att vinna den första matchen i gruppspelet.

Det blev ett litet bakslag senast i damallsvenskan, med endast oavgjort på bortaplan mot ett svagt Linköping. Nu kommer det att bli svårt att komma före Häcken i kampen om andraplatsen, medan tredjeplatsen är så gott som säkrad. Gissar att det var en del spelare som redan hade tankarna på kvällens match.

Hur Hammarby kommer att starta ikväll är svårt att veta, då man har roterat en del på sistone. Anna Tamminen lär dock stå i mål, Alice Carlsson kommer att leda backlinjen, Jonna Andersson kommer att äga vänstersidan, Joremo kommer att vara en dynamo på mitten och med Cathinka Tandberg på topp får vi den tyngd och målfarlighet som behövs. Det är hårdare konkurrens om övriga platser, så där får vi se.

Glädjande nog ser jag även Simone Boye i truppen till Champions Leauge. Hon kommer inte att vara aktuell till kvällens match, och jag vet inte hur lång väg hon har tillbaka efter att, glädjande nog, ha blivit mamma i slutet av juni. En sak är dock säker och det är att hon är en klasspelare som, liksom Anna Jösendal, behövs om vi skall vara med på allvar i kampen om andraplatsen i gruppen.

Vad krävs för vinst

När vi nu ställs inför mer kvalificerat motstånd så måste också misstagen minimeras. Det lyckades Hammarby inte med i hemmamatchen mot Benfica, där man i stort set gav bort framförallt 1–1, och det i ett läge när man kontrollerade skeendena på banan totalt. Det vände den matchen. Misstag kommer alltid att ske, men på denna nivå så får de inte vara så grova så att man ger motståndare mål. Det kommer att vara svårt nog ändå.

Det märktes dock att man lärt sig läxan till bortamatchen mot Benfica, där de stora misstagen lös med sin frånvaro.

För att vinna så behöver vi spela vårt eget spel. Vi skall pressa högt och anfalla med fart, både på kanterna och centralt. Med det enorma stödet från publiken skall laget dominera matchen och få spelarna i SK St. Pölten att undra vart de har hamnat. De är absolut inte vana vid det draget i sin inhemska liga, och knappast heller i de matcher de spelat i Europa. Vi i publiken skall bära fram spelarna till tre poäng helt enkelt.

Vi har dessutom ett stort ess i rockärmen i form av Cathinka, som levererar mål när det som bäst behövs. Se till att ge henne bollar att jobba på så kommer det att rassla bakom motståndarnas målvakt. Det är en sak som är säker. Det är ett enormt nyförvärv som Johan Lager sett till att vi fått in, och det var ingen tillfällighet att det var just hon som avgjorde nere i Portugal, med målet som tog Hammarby till detta gruppspel.

Det som, däremot, kan förbättras lite, enligt min mening är tyngden på mitten. Jag har lite svårt för Japanskan Asato Miayagawa då jag tycker att hon är lite för långsam och inte vinner tillräckligt med dueller på mitten. Hon är dock bra med bollen. Jag kommer att fortsätta att tjata om att stoppa in Emma Westin där istället, då Emma både har den tyngd och snabbhet som behövs internationellt. Dessutom oerhört laglojal och med ett stort Hammarbyhjärta.

Jaja. Det är bara mina egna tankar och jag är säker på att Martin har full kontroll över detta. Nu fyller vi ”Nya Söderstadion” och lyfter fram våra grön-vita bönor till sin första seger i Champions Leagues gruppspel.

Hammarby är bäst, må det bästa laget vinna!
 

Göran Öberg2024-10-09 11:07:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK