Football is like a box of chocolate
Vincent Ringkrans pressar Nyköpings lagkapten Enis Ahmetovic och får understöd av vår lagkapten Joacim Corneliusson.

Football is like a box of chocolate

You never know what you will get. I söndagens match på Rosvalla får den fåtaliga publiken (138 personer) både det ena och det andra, en hel del oväntat i en händelserik uppgörelse. Det utmynnar i sedvanlig men oförtjänt seger för Nyköpings BIS, den här gången med 3-2.

Hal och tungsprungen naturgräsplan efter regn som nyligen passerat, traditionell och relativt kraftig Rosvalla-vind i planens längdriktning, gråmulet. En typisk höstmatch, med andra ord.

Nyköping har vid avspark fortfarande en teoretisk möjlighet att nå kvalplatsen. På de två återstående matcherna behöver de ta in 6 poäng och 12 mål på Sylvia. Teoretisk, va’ ordet, sa Bull.

Bissarna inleder som om de verkligen tror på att det är möjligt. Missar ett läge mitt framifrån efter 3.10, tar ledningen efter 3.55. Inlägg från vänster, från en misstänkt sopren spelare, Albin Aljic bredsidar i nät vid bortre stolpen.

Med 6.30 på matchuret får Aljic fortsätta löpa framåt trots att han är klart offside när bollen spelas fram, lobbar över Leo Dahlborn, bollen i stolpen.

Vi får inte låna bollen, glöm våra två avsparkar, mer är så är det knappast. Inte förrän efter drygt åtta minuter, men då förlorar vi den raskt igen.

I 12e missar AD (”linjemannen”) precis framför mina ögon en tredje, kanske fjärde, tydlig offside. Återigen målchans på inlägg från vänster, nick utanför.

Vårt första försök till etablerat spel på hemmalagets planhalva rinner ut i sanden på grund av dålig bollkontroll, Bissarna ställer om, långboll och killen får fortsätta trots odiskutabel offside. Skjuter i ribbans överkant.

Varpå årets tydligaste teaterviskning ekar från läktaren: ”Du måste börja ta offsiden!” Kan även kallas utbildning under resans gång. Och … Det funkar!
I 15e höjer AD sin flagga. Han har ”hittat” en klar offside. Man ser hur han sträcker på sig. Han är så stolt, så stolt.

I 17e kommer Bissarna via sin vänsterkant, Morris Blom fri. Kanske inte offside denna gång eftersom Herman Johansson halkar olyckligt. Morris stormar framåt, placerar in 2-0 förbi en övergiven HIF-målvakt.

Just nu ser det ut som om Nyköping mycket väl kan hämta igen merparten av de tolv mål som krävs. Men i 24e skänker Marten Al Abdulawi de tillresta HIF-angängarna lite hopp när han struntar i alla andra, ger sig av på ett helt eget projekt längs högersidan, tar sig fräckt förbi motståndare och skaffar oss en högerhörna.
Att stå kvar vid hörnflaggan när bollen levererats i stället för att flytta sig till en vettigare position kanske kan vara något att fundera på inför framtiden. Namnet hemlighålls.

I 26e verkar det som om det är dags för nytt mål för hemmalaget. Ett var tionde minut känns inte orimligt. Aljic lyckas för en gångs skull trassla sig förbi Noah Strand, vår mittback som kom att växa ut till matchens jätte. Lågt avslut, Leo levererar en snabb fotparad. Bollen till Huddinge-spelare men det dröjer inte många sekunder förrän hemmalaget har återtagit den i närheten av vårt straffområde. Alexander Alp avlossar stora bössan. Leo viker sig åt höger och boxar undan.

Bissarna vinner ”allt”, förutom när vi tar till ojusta metoder. Som när Samuel Edgren några sekunder senare river ner en motståndare några meter utanför straffområdet, till höger sett från Leos målbur. Alp drar frisparken direkt. Stenhårt. Förbi främre stolpen.

I 29e når ett långt uppspel fram till Marten på högersidan, mittplan. Han stormar fram mot ett nästintill obefintligt hemmaförsvar, Han hittar in till en omarkerad Milo Norrby i mitten som sidsteppar målvakten och barnsligt enkelt rullar in ett reduceringsmål som kommer som en blixt från klar himmel. Det blir knäpptyst på Rosvalla. Huddinge gör mål. Är det verkligen möjligt?
Tydligen.

Fem minuter senare drar Marten upp ett nytt anfall när hemmagrabbarna inte kan slita sig från sina invanda trakter kring vårt straffområde. Bollen till Samme i centrum, han placerar den med precision från 20 meter, förbi siste försvarare, förbi målvakten, tätt intill högra stolpen. 2-2!
You never know what you will get!

Men vad vi inte får är straffspark i 38e när Joacim Corneliusson viker sig runt en motståndare på vänstersidan men manglas till marken av nästa. Domaren tycker inte att det är något att bry sig om. Det sker uppenbarligen inom ”tillåtet område”.

I 40e dräller Elias Ländin för länge med bollen nära eget straffområde. Aljic stjäl den. Noah tar tillbaka den. Vi spelar upp långt, hemmalagets unga målvakt är långt ute, misslyckas med undanrensningen, Huddinge-spelare (ber om ursäkt, men jag är inte säker på vem det är) chansar med en smått akrobatisk halvvolley från 40 meter. Målet är vidöppet men bollen är inte ens nära.
Halvleken avslutas med två gula kort för oss. Jonathan Sener, i sin första start sedan cupmatchen mot Nacka 20/6, och Milo Norrby, båda uppenbarligen som ojustheter.

Till andra halvlek byter vi in rutin i form av Martin Haddad och Omar Laamrani. Vi får dessutom vinden i ryggen.

Det börjar lovande. Milo sveper förbi Román Tello Olivares på vänstersidan, blir upphakad. Gult kort till hemmaspelaren.

Bissarna har ett misslyckat volleyavslut efter en tidig hörna, vi svarar med samma mynt någon minut senare. Omar presenterar sig med en tung rökare från hörnet av straffområdet. Målvakten lyckas stöta undan.

Viktor Widerberg byts in, presenterar sig direkt med en vårdslös tackling. Hans första gula i hans 22:a A-lagsframträdande.

Annars är det mest Huddinge nu. När Bissarna försöker ta sig framåt stupar nästan allt på Noah. Vilken match han gör! I 63e är han dessutom nära att bli målnickare när han lyckas ta sig fram genom ett tättbefolkat straffområde vid vänsterhörna. Trängd får han inte rätt träff, bollen droppar ner utanför stolpen.

I 67e ser det ut som om Aljic är på väg mot ett friläge. Noah tar den villfarelsen ur honom på ett suveränt sätt.

Bissarna genomför ett trippelbyte i 68e. Påverkar inte matchbilden. Huddinge, som inte var med i matchen förrän vi fick fritt fram i 29e, dominerar stort. Jocke vinner den ena duellen efter den andra strax utanför Bissarnas straffområde, avslutar med skott som piper förbi vänstra krysset. Sedan dröjer det inte länge förrän Viktor prövar ur bra läge, missar tyvärr målet med liten marginal.
När Samme ersätts av Leonard Odefjärd i 74e känns det ändå helt okej och vi fortsätter att kampera på Bissarnas planhalva. Hemmalaget utnyttjar dock vår spelarrockad och kommer i ett lite vingligt anfallsförsök, avslutat med ett överraskande skott utifrån. Tätt utanför.

Matchavgörande sekvens på gång. Marten omkull i duell på Bissarnas planhalva, får tydligen mycket ont, ligger kvar, vrider sig och skriker i högan sky. Domaren ignorerar honom. Hemmalaget går till attack. Jocke och domaren har en snabb ordväxling som slutar med avblåsning och rött kort direkt för vår lagkapten.

Frispark för Nyköping några meter utanför vårt straffområde. Lyfts mot bortre, nick som Leo parerar, returen förpassas i nät från nära håll. Om vårt första mål kom som en blixt från en klar himmel så bevisar detta att blixten visst kan slå ner två gånger på samma plats. Inom loppet av mindre än en timme, dessutom.

AD på andra sidan uppmärksammar huvuddomaren på att någon på vår bänk sagt något icke politiskt korrekt. Gult kort.

Med reducerat manskap fortsätter vi att vara spelförande men har svårt att skapa riktigt klara möjligheter. Bästa läget kommer i 86e när Milo drar fram till vänster, spelar inåt, Leonard Odefjärd har en försvarsspelare direkt framför som skymmer sikten och han hinner inte ställa om fötterna, bollen rinner förbi när målet gapar vidöppet.

När Aljic blir liggande efter duell mot Noah och vi går till anfall, då blåser domaren av nästan direkt för att hemmaspelaren ska få tillsyn. Ett par Huddinge-spelare talar med domaren, av gesterna att döma görs jämförelser med Martens skada tidigare och de efterföljande händelserna som ledde till Jockes röda kort. Inte mycket idé att diskutera, det är överspelat och domaren visar att han möjligen lärt sig något från situationen. Otur att vi blir så hårt straffade.

Vi jagar kvittering. På tilläggstid tar hemmalagets Román Tello Olivares till ojusta medel för att få stopp på Viktor, betyder gult kort nummer två, tack och adjö för den här säsongen. För vår del slarvas frisparken bort och det blir inga poäng på Rosvalla den här gången heller.

Matchfakta
13/10                  Nyköpings BIS – Huddinge IF 3-2 (2-2)          
1-0 Albin Aljic (4), 2-0 Morris Blom (17), 2-1 Milo Norrby (29), 2-2 Samuel Edgren (34), 3-2 Ed Verhoeven Reyes (79).

HIF: Leo Dahlborn – Herman Johansson, Filip Baser (46 Omar Laamrani), Noah Strand, Elias Ländin – Samuel Edgren (74 Leonard Odefjärd), Jonathan Sener (46 Martin Haddad), Joacim Corneliusson – Marten Al Abdulawi, Milo Norrby, Vincent Ringkrans (55 Viktor Widerberg).
Varningar: Jonathan Sener (43, ojust spel), Milo Norrby (45, ojust spel), Viktor Widerberg (56, ojust spel), någon på vår bänk (81, snack).
Rött kort: Joacim Corneliusson (78, snack).
 

Robert Lindberg2024-10-13 20:04:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF