Från toppen till botten - vad hände med Marseille?
Marseille vann Champions League men tvångsflyttades ned i franska andradivisionen. Vad hände?

Från toppen till botten - vad hände med Marseille?

Didier Deschamps håller i Champions League-trofén och hör de galna fansen som skriker och gråter av glädje. Lukten av öl och svett är det enda Marseille-spelarna kan lukta, men det spelar ingen roll för att de vann nyss Champions League. År 1993 vann det franska topplaget Olympique Marseille Champions League, en av världens största cuper, men degraderades ned till den franska andraligan samma år. Vad hände egentligen?

Efter Champions league-vinsten 1993 så har det nästan bara gått sämre för laget. Marseille vann den franska ligan det året, men på grund av en skandal så gavs titeln vidare till de som låg andra plats i ligan vilket var Paris Saint Germain. Paris ville dock inte ha ligatiteln så det finns fortfarande ingen vinnare år 1992-1993 i den franska förstaligan. Skandalen var att Jean-Jacques Eydelie hade mutat Valenciennes-spelarna Jorge Burruchaga, Christophe Robert och Jacques Glassman. Burruchaga och Robert accepterade mutan men Jacques Glassman vägrade ta emot och var den som sedan offentligt avslöjade skandalen. Konsekvensen av skandalen var att Olympique Marseille blev nedflyttade från Ligue 1 i två år och fick spela i ligan under, Ligue 2. Efter två år kom de direkt upp till Ligue 1, men det var inte längre samma lag då Marseille-legendarer som Rudi Völler, Abedi Pelé och Marcel Desailly lämnat.

Tränarkarusell
Det diskuteras även om att Marseille även kunde ha mutat till sig Champions League-vinsten men det är fortfarande en obesvarad fråga. Efter Champions league vinsten byttes tränaren ut och sedan när laget blev relegerade så byttes tränaren igen och när Marseille kom upp till Ligue 1 så hade de bytt tränare fyra gånger och det kan vara en anledning till varför de bara kom 11 plats när de väl kom upp till Ligue 1. Spelarna hade tappat kemi och hade inte hittat en tränare som kunde få ihop laget. Dessutom så hade många spelare sålts eller lämnat vilket ledde till att laget bestod av massa fotbollsspelare som aldrig kört med varandra tidigare och som inte heller hade kemi tillsammans.

År 1999 hade Marseille en ny chans att vinna Ligue 1 öppet och ärligt då det var tränarens andra år med ett lag som inte varit i samma form som 92/93 säsongen men ändå i bra form för att ta hem Ligue 1-titeln. Ligatiteln gick istället till  FC Girondins de Bordeaux som vann ligan med bara en poäng mer än Marseille. Detta var en besvikelse för alla Marseille fans men också för tränaren som lämnade efter ligaförlusten. Säsongen efter kom en ny tränare, Bernard Casoni som bestämde sig för att göra om laget och sålde och köpte spelare men det visade sig inte att vara till någon nytta då de kom femtonde plats i ligan. Från att ena säsongen ligga på andra plats med en poäng skillnad mellan första plats så ligger de nu på 15 plats vid slutet av säsongen.

Uppvaknandet?
År 2002-2008 såg det ljusare ut för Marseille då de iallafall alltid låg femte till andra plats i ligan och anledningen till varför det gick bra för dem är otydlig, de fortsatte sälja spelare och byta tränare men nu verkade det funka. År 2009 byttes tränaren ut och laget värvade den nya spelare som den 28-åriga Lucho González från Porto eller Stéphane Mbia från Rennes. De två värvningarna kostade drygt 31 miljoner euro. Med deras nya tränare och nya värvningar vann de ligan och tog hem en ligacupvinst den säsongen. Öppet och ärligt denna gång. Sedan ligavinsten så har de legat på topp nästan varje år förutom säsong 11/12 och 15/16. Nu ligger de mot en uppgång då de kommit tvåa i ligan två år i rad och har chans att komma förbi PSG och vinna ligan igen och komma till Champions League snabbare och starkare än någonsin. 

Marseille har även haft det svårt i finaler, de har varit med i fyra finaler efter Champions League-vinsten. De har varit med i två UEFA cup, en Europa league och en UEFA Intertoto cup. Av alla de finalerna har de bara vunnit en enda och det var UEFA Intertoto cupen som är den minsta av de alla. Nu när Marseille är på väg mot sin topp, kan de bryta förbannelsen? 
 

Gabriel2023-03-22 08:45:31
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!