Lagbanner
Är det dags för Napoli att vinna scudetton i år?
Det är dags att börja drömma för klubben i ljusblått.

Är det dags för Napoli att vinna scudetton i år?

Det drar ihop sig till avslutning i Serie A och Napoli ser ut att få höja ligatrofén för första gången sedan Maradonas dagar.

Med 14 matcher kvar leder Napoli ligan med 18 poäng till tvåan Inter Milano och 17 poäng till fjolårets vinnare AC Milan.

Sist Napoli vann Serie A var det år 1989. Det året hade de storstjärnan Diego Maradona som även vann skytteligan med 18 mål. Deras fotbollsarena är döpt efter legenden, Diego Armando Maradona. Arenan har en kapacitet med 55 000 sittplatser och den är ofta fylld varje match. Speciellt i år är det storkalas med publik då snacket går om Scudetton och Champions League-titeln vilket, även poängen visar. Napoli fansens huliganer är en av de galnaste fans i Italien. 

Trettonårig ökenvandring
Den italienska ligatiteln 1989/90 är viktig för staden Neapel. Dock har de senaste 13 åren varit bedrövliga. Redan efter ligatiteln 1990 stängdes Maradona av för dopning och spelade inte mer för klubben tills de föll ur Serie A 1996/97. De återvände till Serie A men hann bara spela en säsong och år 2004 gick klubben i konkurs. Efter det bytte laget namn till Napoli Soccer och man började samtidigt även göra en vändning tillbaka. Filmproducenten Aurelio De Laurentiis köpte klubben för trettiotre miljoner euro och man kunde i och med det börja bygga klubben och laget igen. Det behövdes bara duktiga fotbollsspelare utan även hela ledningen behövdes förnyas. Inför Serie B 2006 storsatsade man i truppen med namn som Paolo Cannavaro, Samuel Dalla Bona, Roberto De Zerbi och Christian Bucchi. Detta resulterade i en stark säsong och en plats i Serie A. Från säsongen 2010/11 spelar Napoli i Europa varje säsong med åttondelsfinal i Uefa Champions League 2011/12, 2016/17 och man nådde även en semifinalplats 2014/15.

Det finns många förklaringar till Napolis framgång hittills i år i ligan varav anfallsduon Victor Osimhen och Kvhicha Kvarasteliska är en av dem. Tillsammans har de pangat in 29 mål. Victor leder skytteligan med 19 mål och därmed slagit Maradonas rekord hos Napoli. Kvicha har flest målpassningar i ligan med 9 assist. Dessutom har tränaren Luciano Spalletti lyckats med sina nya nyförvärv Kvicha och backen Kim Min Jae.
Tränaren Spalletti är själv en gammal fotbollsspelare och har tränat lag som Udinese, Roma och Inter.  Spalletti är väldigt tacksam med lagets insatser  samt värvningar. Anfallsduon Kvarateliska och Oshmien har underlättad för laget ganska mycket. Spalletti sa under sitt senaste reportage att han tycker att mittbacken Kim Min Jae är världens bästa back just nu.

Förklaring till framgånge
En annan förklaring till framgången ligger utanför Napolis handlingsutrymme, nämligen på motståndarnas mindre framgång i år. Tvåan Inter har stora skulder vilket gör att de inte kan värva duktiga spelare och nuvarande spelare är inte motiverade i en klubb som har svårt att betala deras löner. Hos trean Milan är storstjärnan och satsningen Zlatan Ibrahimovic varit skadad en längre period. Ersättaren Oliver Giroud har inte varit i toppform, endast 7 mål på 22 spelade matcher. 

Med endast två matcher förlorade och 14 matcher kvar kan staden Neapel förbereda sig för en stor fest samt en stark comeback. Den italienska ligan kan räkna med en stark kandidat i framtida säsonger.
 

Mats Åberg2023-03-28 09:00:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!