Lagbanner
Att kombinera allsvenskan, landslaget och skolan
Det är dubbla träningspass som gäller på försäsongen. Hur ska det kombineras med gymnasiestudier?

Att kombinera allsvenskan, landslaget och skolan

Att kombinera skolgång med drömmen om landslaget och spel i Allsvenskan inom räckhåll är inte enkelt. Julia berättar om svårigheter och glädjeämnen när vardagen som elitidrottare och gymnasieelev inte riktigt räcker till.

Hjärtat dunkar, nervositeten byggs upp ju närmare vi kommer till samlingen. Den samlingen som skulle bli viktigaste jag gjort hittills. Allt jag kämpat för gick nu i uppfyllelse och det var dags för mig att ta chansen. 

Det har gått nu en vecka sen jag kom hem från Spanien med A-laget. Att lämna värmen och komma tillbaka till kalla Sverige var jag inte mentalt redo för. Det var 10 dagar i Spanien med Hammarbys A-lag. Att blir förfrågad är stort. Jag kände enorm glädje, väldigt likt till när jag gjorde debut i a-laget sommaren 2021, alltså var jag 15 år gammal. 

Träningsläger i Spanien
Jag hade missat väldigt mycket i skolan dessa veckor jag varit borta. Precis innan Spanien var jag borta två veckor också p.g.a mitt andra landslagsläger och en hel vecka att träna med A-laget som tränar dubbelpass varje dag under försäsongen. 

Under dessa veckor jag var borta hade jag aldrig tillräckligt mycket tid att kunna sätta mig ner och plugga. Det jag gjorde var att skumläsa lite då och då. Att elitsatsa på en sport och samtidigt klara av skolan kan bli stressigt. Man prioriterar bort mycket socialt och med familj. Det blir allt fler sena kvällar fyllda av studier. Ibland kan jag ha mer behov av tid än vad de andra i klassen behöver när det kommer till inlämningar eller prov. Vissa kan säga detta blir orättvist. Att jag som “väljer” bort studierna för att spela fotboll men det är inte så jag ser det.
För när man älskar en sport gör man vad som helst för att sina drömmar ska gå i uppfyllelse och det gör jag vid 17-års ålder. 

Jag behöver kombinera gymnasiestudier med elitspel inom fotboll. Det blir mycket frånvaro ibland. Som jag sagt, prioriteringar krävs och när det gäller studierna så krävs det att varje gång jag är ledig så studerar jag. Försöka alltid ligga i fas med det som krävs. Plugga så fort jag får chansen. Därför går det åt mycket tid till skola och fotboll och därmed mindre tid till det sociala vilket också är viktigt för att må bra. 

Det mentala spelet
För mig kan det här livet bli jobbigt. Rent mentalt. Att orka med och vara fokuserad och göra allt till 100% hela tiden. När det kommer till skolan så kan jag lätt bli besviken över mina resultat. För mig känner jag mig bara misslyckad. Jag kan tänka mig att det blir så när man vill något väldigt mycket. 

Vissa förstår inte vad som krävs. Ibland säger folk att “men skippa bara den här gången det gör inget”. Det fungerar inte så. Jag älskar min sport. Därför är fotboll inte bara en sport utan det är min identitet, när man bestämt sig för något försöker man uppfylla det till det yttersta. 
Mina föräldrar lägger ner mycket tid på min fotboll. Det blir sena kvällar, sen middag, inte mycket tid att tillbringa tillsammans. Detta kan börja tära på en familj också. Människor som satsar lika mycket som jag vet att man inte bara gör det för sig själv, vi gör det för våra familjer också. Jag har bestämt mig för en sak och tills den viljan försvinner kommer jag kämpa för att ta mig dit. 

De efterlängtade orden
Och det var då jag fick mailet. Att jag kommit med i landslagsläger truppen november 2022. Mitt första landslagsläger. Den känslan är obeskrivlig. Att känna sig sedd, hörd, bara att förbundskaptenen hade tänkt tanken på mig var obeskrivlig. Jag fick äntligen chansen att få visa upp mig, vilket jag gjorde. Ungefär 2 månader senare kom ytterligare en kallelse till nästa läger. Det var den bästa upplevelsen i mitt liv hittills. Den milstolpen att komma med i landslaget var för mig självklar och att jag hade äntligen fått uppnå den. Bästa känslan som finns. Efter dessa två händelser har jag förstått att inget är omöjligt eller kört så länge du kämpar och tror på det. 
 

Julia2023-03-23 08:32:28
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!