Borde Sverige arrangera OS 2030?
Det har diskuterats mycket i media huruvida Sverige borde anordna vinter-OS 2030. Det har bland annat diskuterats kring alla pengar Sverige skulle behöva lägga på det här. Sverige gjorde ett försök att få ordna vinter-OS 2026 men fick avslag. Nu kan Sverige göra om ansökan om att få ordna OS 2030. Alla verkar inte se det här på samma sätt och det är väldigt spridda åsikter om ämnet.
Sist Sverige anordnade vinter-OS var 1926. Det finns de som tycker att Sverige åtminstone kan få anordna OS vart 100 år. Om Sverige skulle få godkänt att anordna vinter-OS skulle det ta plats i Åre. En fördel med att det skulle få anordnas vinter-OS i Sverige är att det oftast finns snö naturligt. Det skulle ge de tävlande en bättre upplevelse av vintern än när det ligger konstsnö i en bana endast för att kunna genomföra diverse tävlingar. Ett antal undersökningar har gjorts för att ta reda på vad svenska folket tycker. SVT sport skriver (21/2/23) efter en intervju med Torbjörn Sjöström vd Novus att i den yngre åldersgruppen är det fler för än emot och i den äldre åldersgruppen är majoriteten emot.
Kostnader
En annan fråga som är omdiskuterad är kostnadsfrågan. Att anordna en sådan stor global tävling är allt annat än billigt. Ansökan om vinter-OS 2026 kostade Sverige över 10 miljoner kronor och budgeten de hade för att arrangera OS låg på 14 miljarder kronor. Med tanke på hur mycket dyrare allting har blivit så lär det landa på ungefär samma summa om inte mer om Sverige väljer att planera för att hålla i vinter-OS 2030. Man kan tycka att Sveriges satsning med en kampanj på över 10 miljoner kronor var onödigt. Enligt SOK:s (Sveriges Olympiska Kommitté) verksamhetschef Peter Reinebo var det allt annat än förgäves. När Sportbladet frågar Peter Reinebo om allt var förgäves (24/6/19) säger han “Absolut inte. Det här har redan gett oss många nya möjligheter vad gäller olympiska och paralympiska satsningar och det kommer vi få se kommande månader. Vi har också byggt nya koalitioner som vi tror att vi kan använda på olika sätt, både för utveckling av idrotten men också för utveckling av folkhälsan.”
Mycket pengar hade gått åt men det hade också kommit en hel del pengar in. Många turister hade kommit till Åre för att titta på olympiska samt paralympiska spelen. Det är något som Sverige hade tjänat bra på. Frågan är bara om dessa inkomster hade kunna täcka de utgifter som hade blivit. Det gäller att ingående väga för- och nackdelar vid dessa stora beslut för att komma fram till vad som är bäst.
Opinionen
I en Novus-undersökning med frågan “Tycker du att Sverige ska arrangera vinter-OS 2030?” Har 48% svarat “nej”, 37% “ja” och 16% “vet ej”. När SVT sport frågar Angelika Bengtsson (SD), idrottspolitisk talesperson om dessa siffror är hon inte förvånad. “Vi går in i en ekonomisk lågkonjunktur med inflation, vi har många som inte har råd att betala sina elräkningar, vi har dyra bränslepriser. Jag är ganska säker på att mina väljare vill prioritera det här framför ett OS-arrangemang.”
Frågan är, ska Sverige få anordna vinter-OS eller ej? Om majoriteten av svenska folket fick välja skulle svaret på den frågan bli “Nej”. Sist vinter-OS arrangerades av Sverige var 1926 och visst hade det varit roligt att få se det igen och i nuläget verkar det vara så att SOK gör vad de kan för att få in en ny ansökan om vinter-OS 2030. Trots att det kommer att kosta Sverige mycket pengar så kommer det också komma in en hel del pengar med alla som kommer att besöka Åre endast för att titta på OS.