Lagbanner
Elitidrottens koppling till psykisk ohälsa
Simon Thern är en av många idrottare som brottats med psykisk ohälsa

Elitidrottens koppling till psykisk ohälsa

Ny forskning säger att 30% av svenska elitidrottare har lidit av psykisk ohälsa genom deras karriärer. Detta gör de oftast i tystnad, det finns ett visst tankesätt när det kommer till begreppet psykisk ohälsa och det är att man inte pratar om det, utan att man bara härdar ut det. 

Detta faktum är inte själva idrottarnas fel, det är sportförbundens prioriteringar när det kommer till hälsa inom idrotten. Den fysiska hälsan har alltid kommit först, vilket inte är helt fel, men den psykiska hälsan har inte kommit i andra hand utan den har kommit i skuggan av fysiska hälsan och nästan uteslutits helt. Frågor som har haft med psykisk ohälsa att göra har mer eller mindre varit otänkbart att ta ställning i inom elitidrotten. Grundantagandet från åskådare men även folk inblandade i idrottsvärlden har varit att elitidrottare är mentalt osårbara, starka och tuffa vinnarskallar. Ett sådant tankesätt är det som gör att psykiska ohälsan inte riktigt kan ta sig in som en oroande faktor i idrottsvärlden. 

Ett exempel på land som har kommit långt i utvecklingen angående just detta är Frankrike. I samband med deras årliga hälsobedömningar görs inte bara fysiska utan även psykiatriska bedömningar. Detta tycker många som arbetar med psykisk hälsa är ett värdigt stort framsteg för idrotten och de hoppas på att andra länder vågar gå i Frankrikes spår. 
Psykisk ohälsa är vanligt
Vi vet att andelen personer som drabbas av psykisk ohälsa i samhället har vuxit under de senaste åren. Andelen elitidrottare som drabbas av psykisk ohälsa har växt i jämna steg med normalbefolkningen. Skillnaden är bara att samhället inte uppmärksammar den statistik som handlar om idrotten lika mycket som den normala befolkningens statistik. De studier som gjorts angående elitidrottare tyder på att det till och med är något vanligare med psykisk ohälsa hos dem än hos normalbefolkningen. 

Enligt en undersökning som gjordes i Australien hade 47% av 224 undersökta elitidrottare någon form av symptom på psykisk ohälsa. Trots att medelvärdet i världen inte tyder på lika extrema siffror är det ändå oroväckande och säger oss att det är dags att ta tag i problemet. Runt om i världen ligger medelvärdet på 30%, vilket är samma siffror som i Sverige

Det är flertalet världsstjärnor som efter sin karriär har vågat uttala sig om sin psykiska ohälsa och situationer de känt sig påfrestande. 

Några exempel är:

Simone Biles är en gymnast som tävlat i olika stora mästerskap och det har skrivits många rubriker om henne i media. Simone valde att hoppa av flera finaler under sin karriär just för att hon inte orkade med det psykiska trycket och pressen som sattes på henne. 

Jenny Rissveds är svensk kvinna som tävlar i mountainbike. Hon sa att hon var glad över att ha missat medaljplats för att hon skulle kunna få vara sig själv och ha det lugnare framöver. 

Simon Thern är en fotbollsspelare som drabbades av panikångest vilket gjorde att han inte kunde sa sig ur sängen. 
Tips på tekniker som stärker den mentala förmågan
Att lära sig och träna den mentala styrkan och förmågan är oerhört viktigt, inte bara för elitidrottare utan det gynnar alla i vardagen. Att träna mentala förmågan kommer göra att man klarar av större påfrestningar, otrygga och ovana situationer. 

Tre olika metoder som kan träna sinnet är följande:

1. Lära sig andas korrekt. Detta kan verka onödigt och fånigt men det är i själva fallet otroligt viktigt eftersom det fungerar som ett sätt att förena kropp och sinne. 

2. Säga rätt/bra saker till sig själv i jobbiga eller motiga stunder. Om man lär sig säga rätt saker till sig själv kommer man betydligt lättare kunna ta sig igenom tuffa stunder. När man gör detta hjälper man hjärnan att fokusera på andra saker än negativiteten. Vad som är rätt saker att säga är en svår fråga, men i de allra flesta fallen är det att söka positiva saker i dimman av negativitet. 

3. Bli överdrivet positiv under en period. Söker man efter de positiva sakerna under exempelvis en hel dag kommer man hjälpa hjärnan att skicka ut glada och bra signaler till kroppen. Om man då har en tuff dag kan denna träning komma till stor hjälp då man redan lärt hjärnan att fokusera på bra och positiva saker istället för negativa saker. Till slut kommer hjärnan att kunna göra detta utan att man ens tänker på det, vilket då gör att man mår allmänt bättre. 

För att vi ska kunna kämpa emot den psykiska ohälsan som finns runt om i världen måste vi börja någonstans. Det kommer krävas att flera olika parter kommer samman och jobbar för elitens välmående. Självklart kommer det inte gå på en vecka men om man börjar idag kommer det göra skillnad imorgon. Målbilden ska vara att nå noll fall av psykisk ohälsa inom elitidrotten. 
 

Leo2023-12-01 09:47:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!