Lagbanner
Hockeyförbundet stänger landets högsta serier
Stockholmsklubbarna harvar numer i Hockeyallsvenskan men derbyn på Globen kan fortfarande locka storpublik.

Hockeyförbundet stänger landets högsta serier

Oliver upprörs över hur förbundet hanterar serierna under SHL. De ekonomiska skillnaderna måste minska och serierna vara öppna för avancemang och degradering.

Det är dags för slutspel i Hockeyallsvenskan och lag som Björklöven, Modo och Mora ser fram emot att försöka ta steget upp till SHL. Men hur kommer det sig att vi ska ha ett slutspel i den andra divisionen? Det är ju inte riktigt en titel som det ska tävlas om utan avancemang till en högre serie. Att bara ett lag går upp utan att få möta motstånd från SHL känns fel för många, mig inkluderat, framför allt om man minns kvalseriens spännande matcher och avgörande moment. Men förbundet verkar inte vilja ha det så, i flera år har vi sett en förändring bort från passion och spänning och istället ett försök transformera den Svenska elithockeyn till något som efterliknar NHL med så mycket slutspel och matcher som möjligt och så lite förändringar bland lagen i serierna som möjligt. Detta gynnar ingen annan än lagen i SHL som tjänar stora TV och sponsorpengar medan lagen i HA och Allettan alltmer halkar efter och står inför ekonomiska problem.

För oss som stödjer lag i Hockeyallsvenskan och även de som hejar på sina lag i Hockeyettan känns det allt mer som att förbundet försöker hålla våra klubbar tillbaka med att försöka låsa SHL och tjäna så mycket pengar som möjligt. Om det stämmer vet bara förbundet men det är verkligen så det känns. Några av hockeyns starkaste publiklag spelar idag i Hockeyallsvenskan vilket för mig är helt fel, supportrar borde föda framgång inte sponsorer eller kommunens investeringar. Det vi kan se som konsekvens av detta är att intresset för hockeyn minskat stort i landet framför allt i Stockholm där AIK halkat enormt efter Djurgården efter år av misslyckade försök att gå tillbaka upp till SHL men vi kan också se att det går att väcka intresse vilket vi kan efter att Dif åkt ur SHL vilket ledde till fyra slutsålda derbyn på Globen. Men de hockeyallsvenska lagen är inte de som lider mest, för ett lag i Hockeyettan är det nästan inte ens lönt att storsatsa för att gå upp till Hockeyallsvenskan längre eftersom att nålsögat för avancemang är så smalt, trettionio klubbar varav ett går upp. Detta får också degradering till Hockeyettan att se ut som en dödsdom för klubben som går ned och stora nedskärningar kan behövas för att få klubbens ekonomi att gå runt och inte gå i konkurs som vi har sett bli ett allt större hot för klubbarna i de två näst högsta serierna. Jag tänker framför allt på IK Pantern som gick i konkurs för några säsonger sedan och Hammarby IF som gick i konkurs 2008. Hockeyförbundet borde ändå ha någon form av mål och reglering för att klubbar inte ska gå i konkurs och jag tror att öppnare serier kan vara lösningen, med tanke på att en öppnare serie kan få med sig ett ökat publiktryck och öka intäkter för lagen i HA och HE.

Att en högre serie får mer pengar är inte särskilt konstigt men den ekonomiska skillnaden på HA och SHL är alldeles stor vilket gör det svårt för det hockeyallsvenskan laget att hålla sig kvar, ännu svårare med tanke på SHL:s omställningsbidrag till det laget som åker ut vilket ligger på 25% max 6 miljoner kr av den egentliga ersättningen från ligan som tas av den klubb som senast gick upp från Hockeyallsvenskan, med tanke på att en Hockeyallsvenskan klubb endast får 2 miljoner kronor i ersättning får det laget som åkt ur SHL en ännu större fördel medans laget som gått upp får en stor nackdel gentemot sitt nya ligamotstånd. Att sponsorer gynnar lagen i högsta serien är inte problemet, problemet är att förbundet aktivt gynnar SHL lagen mer än någon annan bland annat med denna fallskärmsregel, laget som åker ut SHL borde inte få ett ännu större försprång än vad de redan har.

Om jag nu ska kritisera SHL och Hockeyförbundet som jag gjort så tänker jag så tänker jag kort få ner alla förändringar som borde göras i de högsta serierna, först vill jag se öppnare serier. Lättaste sättet är kvalserie så att lag i Hockeyallsvenskan och Hockeyettan inte behöver totalt bränna ut sin ekonomi för att kunna gå upp där ett eventuellt misslyckande kan betyda konkurs. Sedan vill jag se en ändring i fallskärmsregeln så att det tidigare SHL laget inte får någon extra fördel i jakten på promotion. Sist vill jag bara allmänt att förbundet och klubbar slutar med sin plan att förändra svensk ishockey till något NHL trams, Svensk idrott har alltid varit för folkets underhållning och inte kommersiell vinning.
 

Oliver2023-04-06 09:00:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!