Lagbanner
Låt oss bränna våra bengaler!
Bengaler kan skapa magisk stämning med leder ibland till kännbara straff

Låt oss bränna våra bengaler!

Bengaler ska inte tas bort från fotbollsläktarna. Enligt mig ska vi kunna använda bengaler under matchens gång. Bengaler gör en stor förändring i den svenska och den europeiska fotbollskulturen.  Nuförtiden är bengaler olagligt fast vi fans kommer kriga för att bengaler ska bli lagligt. 

Bengalanvändningen under och innan matchen blev olagligt år 1988 för att det var en risk för både de som brände fast även för dem som stod bredvid. För bengaler kan sprängas och skadas. Bengaler kan vara lite farligt för oss fans som andas in köket från dem för färgen är gjord av kemikalier. Fast det har aldrig hänt i svensk fotboll att någon bengal sprängdes och skadade någon så därför borde vi fans få använda bengaler. 
I helhet gör bengaler en sjuk stämning på läktaren. Det ser riktigt fint ut med de olika färgerna. Tänk er ett jättefint tifo och bengaler runt om - fan va snyggt det ser ut. Och tänk er vilken stämning det skapar på arenan när tifot åker upp och alla börjar bränna bengaler och alla på hela arenan börjar sjunga in march låten.  

Rimliga begränsningar
Det jag kan tycka är att bengaler borde få brännas av de personer som är över 18 år för att om något händer då är det på egen risk. Man borde ha bra utrustning till det också så som halsduk eller något som täcker munnen och näsan så att man inte får i sig det kemiska ämnet. Man borde även använda handskar för att inte bränna sig för det finns olika bengaler som blir varma efter en stund. Fast nu för tiden görs det bengaler som är mer säkra för användaren och dem blir inte lika varma som de gamla. 

På ett Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK brukar man bränna ca 150 bengaler.

Jag tycker inte att man borde bli straffad för att man bränner bengaler. Det finns situationer att det lag fick betala böter för att dess fans bränner bengaler. Eller något som är värre är att fans blir straffade på ett sätt där de inte får gå på flera matcher så det är helt tomt på läktaren och då få inte spelarna det stödet som de brukar få av fansen. 

Inga vapen direkt
Fast jag tycker att bengaler bara ska användas i klacken och för att göra en bra och god stämning. Inte att man använder bengaler som vapen både mot spelarna och motståndarlaget. Det var händelse där bengaler flög från en klack mot motståndarlagets familjeläktare och det kan vara riktigt farligt. Det kan även göra så att dem som sitter på familjeläktaren inte vill gå på match mer för dem blir ärrade av hämdelset.  

Så att jag tycker att bengaler borde bli lagligt för att fans kan stötta laget på ett speciellt sätt. Bengaler bygger upp en sjuk stämning. Och nu produceras det nya bengaler som är mindre farliga. Det är mindre risk för dem  att sprängs och dem blir mindre kemikalier. Och det är bra för personer runt om. Så det är därför vi fans vill att bengaler ska bli lagligt igen. 
 

Milosz2023-03-29 09:00:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!