HIF förlorade Skånederbyt mot MFF klart och tydligt trots en överlag godkänd spelmässig insats.

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 13
Eleda Stadion, 5 augusti 2020, kl 1900:

Malmö FF-HIF 4-1 (2-1)
1-0 Jo Inge Berget (25, straff), 1-1 Anthony van den Hurk (36, straff), 2-1 Franz Brorsson (45), 3-1 Anel Ahmedhodzic (62, assist Ola Toivonen), 4-1 Isaac Kiese Thelin (90+4, assist
Publik: -

HIF (4-4-2): Alexander Nilsson – Anders Randrup, Mix Diskerud, Martin Olsson, Adam Eriksson – Brandur Hendriksson (Alex Timossi, 68), Armin Gigovic, Jakob Voelkerling Persson (Ludwig Carlius, 85), Max Svensson – Assad Al Hamlawi (Alhaji Gero, 85), Anthony van den Hurk (Rasmus Jönsson, 76).

Ej använda avbytare: Ian Pettersson (mv), Emil Hellman (b), Ravy Tsouka (b), Noel Mbo (fw).

Skadade/avstängda: Andreas Landgren (mf, knäskadad), Andreas Granqvist (b, ljumskskadad), Kalle Joelsson (mv, knäskadad), Erik Figueroa (b, skadad), Anders Lindegaard (mv, skadad), Mohammed Abubakari (mf, avstängd), Olof Mellberg (tränare, avstängd).

Övriga A-lagsspelare: Joseph Ceesay (b/mf), Casper Widell (b).

Malmö FF (4-2-3-1): Johan Dahlin – Erik Larsson, Anel Ahmedhodzic, Franz Brorsson, Jonas Knudsen (Behrang Safari, 81) – Erdal Rakip (Anders Christiansen, 45), Fouad Bachirou (Bonke Innocent, 68) – Amin Sarr (Adi Nalic, 68), Ola Toivonen, Jo Inge Berget – Isaac Kiese Thelin.

Ej använda avbytare: Marko Johansson (mv), Arnor Traustason (mf), Guillermo Molins (fw).

Före matchen:

Toppen mot botten i Skånederbyt: Serietvåan Malmö FF mot nästjumbon HIF. Det hårt skadedrabbade HIF saknade denna gång sex spelare – utöver den sedan länge skadade lagkaptenen Andreas Granqvist var exempelvis både Anders Lindegaard och Mohammed Abubakari borta. Dessutom var tränare Olof Mellberg avstängd och ej på plats i Malmö efter sitt röda kort senast mot Hammarby. HIF leddes därför av assisterande tränaren Thomas Gabrielsson.

Senaste matcher:
HIF spelade 1-1 hemma mot Hammarby i söndags. Max Svensson gav tidigt di röe ledningen, men Hammarby kvitterade på matchens sista spark i den 93:e minuten.

Malmö FF tog revansch för cupfinalförlusten förra veckan mot IFK Göteborg när man tre dagar senare krossade samma lag med 3-0 på bortaplan i allsvenskan. Malmö var ganska tillbakadragna och Göteborg dikterade spelet, men Malmö hade större kvalitet i de avgörande lägena.

Laguttagning:
Mohammed Abubakari var avstängd och precis som senast saknades förstamålvakten Anders Lindegaard på grund av skada. Med Kalle Joelsson knäskadad fick därför tredjemålvakten Alexander Nilsson för andra matchen i rad ta plats mellan stolparna.

Assad Al Hamlawi tog överraskande Rasmus Jönssons plats i anfallet bredvid Anthony van den Hurk. På det centrala mittfältet, där Abubakari och Brandur Hendriksson inledde senast mot Hammarby, gick Armin Gigovic och Jakob Voelkerling Persson in. Hendriksson fick istället börja på höger mittfält, där Alex Timossi figurerade senast.

Väder:
Det var cirka 23 grader och växlande molnighet i Malmö vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
Malmö gjorde två mål och HIF ett i en händelserik första halvlek. Under större delen av de första 45 hade hemmalaget det spelmässiga övertaget och HIF stod ofta lågt, men försvarade sig bra. Man lockade upp Malmö när man hade bollen och skapade sina anfall via längre bollar på starka och skickliga anfallsduon Al Hamlawi och Anthony van den Hurk, samt på kontringar när man med stundtals aggressivt försvarsspel lyckades sno åt sig bollen.

Van den Hurk gjorde också HIF:s mål i halvleken, på en kyligt slagen straff där han fintade bort Johan Dahlin helt och hållet. Då hade dock redan MFF också gjort mål på straff, genom Jo Inge Berget.

Bägge straffarna var ganska hårt dömda – Malmös efter att Anders Randrup ansågs ha hållit i Isaac Kiese Thelin och HIF:s efter att Anthony van den Hurk dragits ned av Erdal Rakip i straffområdet på en hörna.

Bortsett från målet var HIF:s bästa möjlighet ett fint skott från Max Svensson, som tvingade Dahlin till en bra räddning – vilket ledde fram till den hörna där HIF fick straff.

Ola Toivonen hade flera bra möjligheter i straffområdet, men hans första skott gick utanför och hans andra täcktes framför mål av Adam Eriksson. Den sistnämnda möjligheten kom på en retur efter en Kiese Thelin-nick i stolpen. Utöver den möjligheten var HIF bra på att hålla rent framför eget mål när Malmö sökte inlägg mot storväxta trion Berget, Toivonen och Kiese Thelin.

Malmös 2-1 kom istället via mittbacken Franz Brorsson, i halvlekens sista minut. HIF och Armin Gigovic slarvade bort en kontringsmöjlighet med en felpassning, vilket ledde till ett snabbt MFF-anfall. Molins spelade fram Erik Larsson i farligt läge. Hans skott räddades dock starkt av Nilsson, men på returen kunde Brorsson raka in 2-1 från nära håll.

Andra halvlek:
HIF hade sin bästa period i matchen under den första kvarten av andra halvlek. Trots att Malmö bytte in sin kanske främste spelare Anders Christiansen, tog di röe över matchen, vann dueller över hela plan och kunde stundtals etablera ett tryck mot Malmös straffområde. Några riktiga målchanser kom man dock inte fram till, utan MFF kunde istället komma fram i en snabb kontring och Kiese Thelin kunde nicka ned bollen till Christiansen framför mål. Danskens avslut räddades dock skarpt av Nilsson och hans egen retur gick precis utanför stolpen. En minut senare kunde dock Anel Ahmedhodzic skicka in 3-1 efter att Ola Toivonen nickat fram en hörna till mittbacken, som slog in bollen från nära håll.

Målsituationen var lite kontroversiell då Brandur Hendriksson precis före att hörnan lades trycktes ned i samma yta varifrån bollen nickades fram till Ahmedhodzic av Toivonen. Ett par minuter före det hade dessutom Toivonen mycket fult stämplat Jakob Voelkerling Persson – utan åtgärd från domaren.

Efter detta kom HIF:s forcering av sig och man var egentligen aldrig nära att komma tillbaka till en kvittering. Man hade vissa perioder av tryck, men kom inte till några chanser och istället kunde Malmö kontra. Adi Nalic var nära ytterligare Malmömål i den 85:e minuten, men återigen var Nilsson i vägen med en bra räddning. Istället var det Kiese Thelin som fastställde slutresultatet till 4-1 med ett fint skott i slutminuten.

Summering:
– HIF stod upp bra mot Malmö matchen igenom, men var numret mindre än den nya serieledaren.

– Man hade en bra defensiv matchen igenom och en bra offensiv period under framför allt inledningen av andra halvlek – men då stack MFF upp och gjorde det mycket avgörande 3-1-målet.

– Malmö vann därmed sitt fjärde raka Skånederby.
.

Nästa match:
Nästa match spelas hemma mot IFK Norrköping på måndag den 10 augusti kl 1900.

Spelarbetyg:
ALEXANDER NILSSON, 7 (*)
Gjorde på nytt flera fina räddningar. Trots fyra insläppta mål en riktigt bra insats – igen.

ANDERS RANDRUP, 6,5
Fick hårt dömd straff emot sig. Stod upp bra i defensiva fajten mot Berget och andra.
MIX DISKERUD, 7
Ställdes mot individuellt starka spelare i sin nya mittbacksroll – och stod upp mycket bra. När han inte vann luftduellerna störde han åtminstone Kiese Thelin tillräckligt för att undvika farligheterna för Malmö. Bra med boll också.
MARTIN OLSSON (K), 7
Visade sin stora rutin och löste det mesta på ett liknande sätt som Diskerud. Klev också fram i offensiven, var nära att springa sig till ett friläge, men fick inte leverans den gången. Tog fysiska fajten med Toivonen och Kiese Thelin.
ADAM ERIKSSON, 5
Stod upp bra i defensiven i större delen av matchen, dock med bland annat undantag för 2-1-målet där han kanske borde varit framme och rensat. Tidigt uppe mot betydligt mer luftstarka spelare och störde. Förlorade duell i situationen som föregick Christiansens chans i 61:a.

BRANDUR HENDRIKSSON (UT 68), 5
Delvis ny roll till höger på mittfältet. Hade en ganska jobbig match offensivt och stod för flera slarviga felpassningar. Såg lite trög ut och det var väntat att han blev förste HIF:are att bytas ut.
ARMIN GIGOVIC, 6
Som vanligt viktig framför egna backlinjen med sin kvickhet i att komma upp på motståndarna. Stod för ett dyrbart misstag när han slarvade bort en tre-mot-tre-situation vid en kontring i slutet av första halvlek, som istället för målchans för HIF ledde fram till Malmös 2-1.
JAKOB VOELKERLING PERSSON (UT 85) 7
Gjorde sin klart bästa allsvenska match. Kraftfull framför egna backlinjen och kunde dessutom hjälpa till som extra mittback när Olsson eller Diskerud följde med upp med ytterbackarna. Tog mycket stryk, fult stämplad av Toivonen och till sist utbytt med kramp.
MAX SVENSSON, 7
Följde upp en bra insats mot Hammarby med nytt formbesked. Var den som kunde bryta mönster och hota Malmö på sista tredjedelen med sina dribblingar. Giftigt skott som föregick kvitteringen.

ASSAD AL HAMLAWI (UT 85), 6,5
Överraskade säkert Malmöförsvaret en del med att vinna mycket dueller och hota. Fick sedan kanske inte riktigt till slutprodukten, men ny lovande insats i andra allsvenska starten.
ANTHONY VAN DEN HURK (UT 76), 6,5
Mycket kylig straff. Brottades bra med Malmös backar, men var för långt ifrån målet för ytterligare mål.

ALEX TIMOSSI (IN 68), 6
Gick in med kampvilja, utan att kunna göra någon större skillnad i ett läge där matchen i princip redan var avgjord. Fick bra läge att frispela Olsson, men höll i bollen för länge.

Rasmus Jönsson (In 76, matchen var i princip körd när han kom in) och Alhaji Gero (In 85, kort inhopp när Malmö mest hade bollen) och Ludwig Carlius (In 85, andra allsvenska inhoppet) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 6
Förlust 4-1, men HIF får godkänt betyg för en stark kampinsats och under långa perioder av matchen höll man jämna steg med Malmö. Knäcktes lite grand av 3-1 och sedan såg man klasskillnaden mellan lagen tydligt.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
9 min – AVSLUT, MFF: Högerhörna från Knudsen. Kiese Thelin avslutar direkt från 14 meter. Inga större problem för Nilsson.
15 min – AVSLUT, MFF: Toivonen skottfintar ned Gigovic utanför HIF:s straffområde innan han skjuter ur central position från 19 meter. Över.
17 min – AVSLUTSFÖRSÖK, MFF: Berget håller i bollen till höger i straffområdet efter flera korta passningar högt uppe på HIF:s planhalva. Han skjuter på Olsson och bollen går ut till hörna.
17 min – MÅLCHANS, MFF: Toivonen får skottchans efter undannickad hörna. Skjuter från 20 meter ur vänster innerposition. Strax utanför främre krysset. Hade den gått på mål hade Nilsson inte kunnat ta den.
20 min – AVSLUT, MFF: Randrup misslyckas med rensning efter att han snott bollen av Berget. Berget får istället bollen, går in i straffområdet från vänster och skjuter ur vänsterläge. Högt över.
22 min – AVSLUT, MFF: Toivonen skjuter från cirka 25 meter ur vänster innerposition. Nilsson räddar till hörna.
23 min – AVSLUT, HIF: Diskerud kommer fram från mittbacksposition och slår in bollen i straffområdet från höger. Al Hamlawi nickar till vänster. Inga problem för Dahlin.
24 min – STRAFF, MFF: Inlägg från höger. Randrup håller i Kiese Thelin vid bortre ytan. Denne faller. Domaren blåser för straff. Hårt dömt?
24 min – GULT KORT, HIF: Anders Randrup varnas för förseelsen ovan.
25 min – MÅL, MFF: Jo Inge Berget slår straffen till vänster. Nilsson går åt höger. 1-0.
30 min – GULT KORT, HIF: Martin Olsson varnas för protest.
32 min – GULT KORT, MFF: Anel Ahmedhodzic kommer in mycket sent i tackling på Al Hamlawi när HIF är på väg fram i kontring.
34 min – MÅLCHANS, HIF: Svensson dribblar förbi Rakip efter att ha brutit passning till vänster, högt på Malmös planhalva. Han skjuter sedan mot bortre hörnet från 20 meter ur vänster innerposition. Dahlin gör stark räddning till hörna.
35 min – STRAFF, HIF: Randrup slår högerhörna. Rakip knuffar till van den Hurk i straffområdet. Domaren blåser på nytt för straff – en slags kompensation för den hårt dömda straffen mot HIF tidigare?
36 min – MÅL, HIF: Anthony van den Hurk rullar kallt in 1-1 i nedre högra hörnet. Dahlin fintas bort och får sin tyngd åt andra hållet och kan inte slänga sig alls.
37 min – MÅLCHANS, MFF: Inlägg från vänster. Kiese Thelin nickar i stolpen.
37 min – MÅLCHANS, MFF: Returen når Toivonen till höger i straffområdet. Han avslutar från 6-7 meter. Eriksson täcker framför mål.
45 min – MÅLCHANS, MFF: Gigovic slår svag passning i kontring och Malmö kontrar. Molins spelar ut bollen till vänster till Knudsen, får tillbaka den, slår in bollen i straffområdet från vänster. Larsson skjuter i höger innerposition i boxen. Nilsson räddar starkt.
45 min – MÅL, MFF: Franz Brorsson, som följt med upp i anfallet efter bollvinsten, slår in 2-1 på returen av föregående situation.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 62%-38%. Avslut: 13-4. På mål: 5-3. Hörnor: 3-2.
Halvtid – BYTE, MFF: Anders Christiansen IN, Erdal Rakip UT.

54 min – AVSLUT, HIF: I en andravåg efter en hörna tar Olsson ned en lång boll från Randrup utanför straffområdet. Gigovic skjuter från knappa 25 meter. Över.
61 min – AVSLUT, HIF: Eriksson spelar in bollen i straffområdet från vänster. Hendriksson skjuter ur vänster innerposition. Inga problem för Dahlin.
61 min – MÅLCHANS, MFF: Inlägg från vänster. Kiese Thelin nickar ned bollen till Christiansen framför mål. Nilsson kommer ut och räddar från nära håll.
61 min – MÅLCHANS, MFF: Christiansen petar bollen utanför från nära håll på sin egen retur.
62 min – MÅL, MFF: Hörna från höger. Toivonen nickar ned bollen i bortre ytan, till Anel Ahmedhodzic framför mål, som nickar in 3-1.
64 min – AVSLUT, HIF: Randrup slår högerinlägg. Al Hamlawi nickar över.
68 min – BYTE, MFF: Bonke Innocent IN, Fouad Bachirou UT.
68 min – BYTE, MFF: Adi Nalic IN, Amin Sarr UT.
68 min – BYTE, HIF: Alex Timossi IN, Brandur Hendriksson UT.
70 min – MÅLCHANS, MFF: Berget skjuter ur höger innerposition från 20 meter. Nilsson gör stark räddning i höjd med krysset.
72 min – AVSLUT, HIF: Svensson dribblar sig förbi Christiansen och kommer in till vänster i straffområdet. Skjuter högt över.
74 min – GULT KORT, MFF: Adi Nalic varnas efter att ha tacklat Eriksson efter att ha misslyckats med att ta sig förbi denne.
76 min – BYTE, HIF: Rasmus Jönsson IN, Anthony van den Hurk UT.
79 min – AVSLUT, MFF: Nalic skjuter oväntat skott ur höger ytterposition. Nilsson räddar.
80 min – AVSLUT, HIF: Olsson skjuter pressat skott från 27 meter ur vänster innerposition. Dahlin räddar till hörna.
81 min – BYTE, MFF: Behrang Safari IN, Jonas Knudsen UT.
84 min – MÅLCHANS, MFF: Nalic får chans till vänster vid straffområdeslinjen efter snabb kontring. Nilsson sträcker ut och räddar avslutet till hörna.
85 min – BYTE, HIF: Alhaji Gero IN, Assad Al Hamlawi UT.
85 min – BYTE, HIF: Ludwig Carlius IN, Jakob Voelkerling Persson UT.
90 min – AVSLUT, HIF: Diskerud skjuter över från 25 meter ur höger innerposition.
90+3 min – MÅLCHANS, MFF: Christiansen spelar djupledsboll till Kiese Thelin, som blir fri. Skjuter i stolpen.
90+4 min – MÅL, MFF: Isaac Kiese Thelin placerar snyggt in 4-1 från 19 meter ur central position.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 59%-41%. Avslut: 22-13. På mål: 11-5. Hörnor: 6-5.