Sportskador - så påverkas psyket
En fysisk skada kan ibland påverka psyket

Sportskador - så påverkas psyket

Sportskador kan ha en betydande effekt på en persons psyke. Att uppleva en skada kan leda till en rad olika känslor, inklusive ångest, depression, frustration och ilska. Beroende på skadans allvar och omfattning kan det också påverka en persons självbild och självförtroende. Det har nog hänt med din favorit sportare eller dig själv, denna text kommer att gå djupare in i det.

Att vara aktiv inom sport kan vara en viktig del av en persons liv och självbild. När en idrottare drabbas av en skada kan det leda till en känsla av förlust och saknad av identitet. Det kan också leda till en rädsla för att inte kunna återvända till sporten på samma nivå som tidigare eller att helt enkelt inte kunna utöva sporten överhuvudtaget. För många idrottare kan en skada också påverka deras sociala liv. Att vara en del av ett idrottslag kan ge en känsla av tillhörighet och samhörighet. När en skada hindrar en person från att delta i träningar och tävlingar kan det leda till en känsla av isolering och utanförskap.

Att hantera en sportskada kräver en hel del psykologisk anpassning. Det kan innebära att man hanterar smärta och obehag, genomgår rehabilitering och återhämtning, och accepterar en eventuell längre frånvaro från sporten. Det kan också innebära att man hanterar känslor som ångest, depression och ilska. En viktig del av att hantera en sportskada är att ha ett starkt stödnätverk. Det kan vara vänner, familj, tränare och lagkamrater som kan erbjuda stöd och uppmuntran under rehabiliteringsprocessen. Det är också viktigt att ha tillgång till professionell hjälp från en psykolog eller en idrottsläkare som kan hjälpa till att hantera de psykologiska effekterna av skadan.

Jag själv har varit med om sådana typer av skador och just nu befinner mig inom en. Det är självklart väldigt tufft och jobbigt att behöva vara med om något sådant. Det största problemet jag har varit med om med skadat är hur mitt psyke effektueras på sätt jag aldrig kunnat tänka mig.  Jag har känt alla känslor som jag nämnde i början, det har varit i olika perioder av min skada och det kan fortfarande förekomma eftersom jag ännu inte läkt. Jag känner fortfarande räddas om att aldrig kunna återvända eller aldrig kunna spela som för. Jag själv har känt hur min skada påverkat mig genom alla aspekter inom mitt liv, Fysiskt, psykiskt och socialt mm. 

Men jag har lärt mig mycket, jag har lärt mig att anpassa till min skada och allmänt förbättra mig men något väldigt viktigt jag har lärt mig är att inte ta något förgivet när jag är frisk.  det viktiga är att ha personer runt dig som kan göra den tuffa situationen lite bättre. Tack för att ni läste!

Feliks2023-03-22 08:36:26
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!