Lagbanner
Hockeyzons Expertpanel:<br>&#34;Challe Berglund ryker f&ouml;rst&#34;

Hockeyzons Expertpanel:
"Challe Berglund ryker först"

Den 50:e upplagan av Hockeyzons expertpanel kretsar bland annat kring vilken tränare i Elitserien som får sparken först, vilka Tre Kronor-spelare som imponerade i träningslandskamperna samt HockeyAllsvenskans serieupplägg.

Veckans expertpanel består av Hockeyzons bloggare Per Qvist, Modoredaktörern Isak Angerbjörn på The Heart, Malmöbloggaren Christian Winnberg på Höknästet, samt spelaragenten Gunnar Svensson.
Panelordförande är i vanlig ordning Tidningen HOCKEY:s redaktör Olof Wigren.



Upptaktsträffen till Elitserien har avverkats – men vilken tränare, om någon, tror du blir den första att få sparken under årets Elitserie?

Olof Wigren
– Känns aldrig kul att spekulera över detta, men det blir alltid någon som får det så... Jag tror att det kan sluta med att "Osten" Bergström ganska snart ställer sig själv i båset i Luleå. För norrbottningarna kan gå en tuff höst och vinter till mötes.

Per Qvist
– Jag tror att Challe Berglund ryker först. Timrå är inte lika bra som man har vant sig vid och riskerar att floppa totalt.

Isak Angerbjörn
– Det styrs helt och hållet av resultaten men rent sannolikhetsmässigt borde Dahlén och Samuelsson ligga illa till eftersom de företräder organisationer som gjort sig kända för att vara trigger happy i det här sammanhanget.

Christian Winnberg
– Det finns utan tvekan många heta kandidater. Tränarna i de tippade bottenlagen Luleå, Brynäs och Rögle riskerar naturligtvis att få gå tidigt. Jag har dock en viss känsla av att Timrå kommer att gå dåligt i år och därmed ligger Challe Berglund nära till hands, men samtidigt har klubben en historia bakom sig med stor kontinuitet på tränarsidan. Rögle ville göra sig av med Peter Johansson redan i somras och skulle det börja dåligt för RBK lär det vara lätt att be honom ta sitt pick och pack. Samtidigt har både Brynäs och Luleå ”utvecklats” till föreningar där vad som helst kan hända. Det känns väldigt öppet, men måste jag säga ett namn så blir det trots allt ”Piva”.

Gunnar Svensson
– Svår fråga. Kan ni återkomma när vi kollat in tabellen efter 25-30 matcher…? Många tippar firma Roger/Roger i Luleå. Men det vet i fan. Luleå är faktiskt den enda Elitklubben som aldrig sparkat en tränare under säsong. Det ”rekordet” tror jag Luleå vill behålla. Rekryteringen av Osten Bergström som sportchef borgar för att det inte sker denna säsong heller. Jag tror Osten kan tillföra klubben både kunnande och tilltro. Men i vanlig ordning kommer 3-4 tränare att sparkas under säsongen. Men jag passar på vem som får gå först.



Elitseriens överlägset mest utvisade spelare ifjol – Lance Ward med 212 minuter – har lämnat Sverige för spel i annat land. Andra retstickor och utvisningsmaskiner som försvunnit är Andreas Jämtin, Per Ledin, André Lakos och Per-Anton Lundström – vem vinner utvisningsligan den här säsongen?

Olof Wigren
– Gissar på HV71:s nye Ledin, finnen Teemu Laine. Eller en övertaggad Magnus Wernblom.

Per Qvist
– Om SSK-backen Kristian Kudroc får vara skadefri är jag övertygad om att han kommer att vinna utvisningsligan. Han spelar fysiskt och är lite halvgalen, och dessutom verkar hans storlek att domarna är extra hård mot honom.

Isak Angerbjörn
– Sergei Bautin skulle ha vunnit den om han hade gjort comeback i Luleåtröjan. I hans frånvaro blir det svårare. Elitserien känns inte som något uppsamlingsställe för råbarkade busar utifrån. Dessa brukar försvinna iväg innan man vet ordet av. Så när jag ska nominera blir det en helsvensk trio i form av Pär Styf, Andreas Pihl och David Petrasek. Skickliga men något orörliga defensiva backar som kan räkna med en hel del speltid och som spelar på gränsen till det otillåtna.

Christian Winnberg
– Mikael Gath vinner då han drar på sig minst två tvåminutare för diving per match. Men det kommer han aldrig att få även om han borde ha det. Kristian Kudroc känns annars som ett ganska hett alternativ. Han fanns dessutom med i toppen i fjol. Magnus Wernblom och Emil Kåberg är två andra som trivs ganska bra i fel bås. Men Toni Mäkiaho blir den som tar hand om förstaplatsen.

Gunnar Svensson
– Jag säger som gamle backen Peter Ekroth en gång sa ”man har väl byggd utvisningsbåsen för att det ska sitta någon där”. Jag gissar att Tony Mäkiaho/Timrå och SSK backen Kristian Kudroc är de som mest lever efter Ekroths devis. Vidare, Lance Ward vann utvisningsligan förra säsongen. Men jag tror att HV kommer att sakna honom väldigt mycket. Mentalt betydde han mycket.



I helgen spelade Tre Kronor sina första landskamper för säsongen. Vilka spelare förstärkte respektive försämrade sina aktier inför kommande landslagsnomineringar?

Olof Wigren
– Jag tror inte man kan och ska dra några slutsatser alls av tidiga träningslandskamper.

Per Qvist
– Det är lite svårt att säga hur B-Å Gustafsson tänker, men jag tycker att Calle Söderberg och Kristoffer Berglund visade att de håller landslagsklass, vilket ju kanske var lite tveksamt på förhand. Mathias Månsson och Per Hållberg måste ha försämrat sina aktier - de var besvikelser.

Isak Angerbjörn
– Bland de som stärkte sina aktier mest syns unga och relativt oprövade spelare såsom Kristoffer Berglund, Tobias Viklund, Johan Fransson och Carl Söderberg. Jimmie Ericsson stod därtill för en oväntat stark debut medan Karl Fabricius fortsätter att övertyga. Mindre bra gick det för spelare såsom Robin Jonsson, Mathias Månsson, Linus Videll och givetvis Fredrik Warg som råkade ut för en tidig skada. Mer etablerade spelare såsom Kenny Jönsson, Johan Davidsson och Richard Wallin imponerade heller inte men försämrade inte värdet på sina aktier ändå, då de värderas högt av förbundskaptenen. Till nästa landslagssamling hoppas jag att Bengt- Åke fortsätter att prova nya unga spelare samtidigt som han inser vilken duo han har i Niklas Persson och Mikael Johansson, en duo att satsa på till stundande VM.

Christian Winnberg
– Två spelare visade verkligen att man inte har i landslaget att göra – Fredrik Lindgren och Mathias Månsson. Varför Kenny Jönsson spelade helgens matcher förstår jag inte. Han är redan självskriven i Tre Kronor och borde istället ha varit med på Rögles försäsongsträning. På det positiva planet hittar vi utan tvekan Kristoffer Berglund – en personlig favorit. Han ska definitivt vara med i flera turneringar under säsongen. Carl Söderberg bör också ges fler chanser. Jimmie Eriksson gjorde också bra ifrån sig.

Gunnar Svensson
– Jag såg bara en av förra helgens landskamper. Därför svarar jag bara på vilka jag hoppas och tror har förstärkt sina chanser. Dessa är:
Jimmie Ölvestad. Jag gillar honom skarpt ! Energi, fart och genombrottsfarlig. Samtidigt tycker jag inte att han varit så bra de senaste säsongerna som han har kapacitet för. Men nu verkar han vara på gång.
Mattias Tjärnqvist. Om han är frisk och skadefri så blir han en injektion både för landslaget och Rögle.
Kristofer Berglund. Slår knappt ett enda felpass på en hel match.
Fredrik Lindgren. Tala om utveckling de senaste 2-3 åren ! Det är inte så länge sedan han inte platsade i Skellefteå och gick till Mörrum.



HockeyAllsvenskan ska banta serien från 16 till 14 lag – vad blir för- och nackdelarna med det upplägget – och är det bra eller dåligt?

Olof Wigren
– Tror det är rätt. Klassen på de sämsta lagen i HockeyAllsvenskan är helt enkelt för låg och det som sker redan mitt i serien är att flera lag hamnar i ingenmansland mitt i tabellen dessutom. 14 lag i HockeyAllsvenskan – och sedan 14 lag i Elitserien. Med Kvalserien kvar. Det vore perfekt!

Per Qvist
– Fördelarna är att lägstanivån i serien blir högre och att det förhoppningsvis inte finns några givna slagpåsar med urusel ekonomi som riskerar att gå i konkurs mitt under pågående säsong. Nackdelarna blir naturligtvis sämre täckning i landet på det sättet att färre städer/orter har lag i serien. Sedan är jag övertygad om att färre lag skulle betyda att betydligt färre unga spelare fick chansen i Allsvenskan, med tanke på att bottenlagen brukar ha så många unga killar i sina lag.

Isak Angerbjörn
– Jag skulle föredra att man återetablerade systemet med en nordlig och en sydlig allsvenska istället och samtidigt utökade antalet lag. Det skulle innebära en ökad geografisk spridning och en möjlighet för klubbarna norröver att lyckas finansiera sin verksamhet då resekostnaderna förhoppningsvis inte blir totalt förödande.

Christian Winnberg
– Det bästa är att resekostnaderna sänks. Jag tycker man borde återgå till en norr- och en söderserie för att klubbarna inte ska behöva åka land och rike runt. De mindre klubbarna har inte råd med detta. I så fall får förbundet börja fördela pengarna med jämt mellan Elitserien och HockeyAllsvenskan. Det negativa med det nya upplägget är självklart att de blir två lag färre som får chansen att spela mot bättre lag.

Gunnar Svensson
– Jag har från början varit kritisk till att Allsvenskan ska vara en 16-lags riksserie. Som produkt kan aldrig Allsvenskan konkurrera med Elitserien. Speciellt inte ekonomiskt. Istället för att som man nu gör, minska lagen skulle jag vilja göra tvärtom. Två serier (nord och syd) med 12 lag i varje. Betyder att flera lag får Allsvensk status. Seriemakarna har de sista 8-10 åren urholkat svensk hockey. Då tänker jag inte minst på alla klubbar i Norrland.



Vem eller vad i Hockeysverige förtjänar att hyllas efter veckan som gått?

Olof Wigren
– TV4. Som kontrakterat Leffe Boork som expertkommentator. Tala om klipp! För med Boorken får de en man som sticker ut, som sluggar men som gör det med finess. Boorken i fyran och Wikegård i SVT. Yeah!

Per Qvist
– Invånarna i Ängelholm. Det tog 28 minuter innan premiärbiljetterna sålde slut - de har fattat att Rögle har gått upp i elitserien.

Isak Angerbjörn
– Alla de eldsjälar som arbetar dag och natt helt ideellt för den förening som de älskar medan storklubbarna rullar tummarna och spenderar 22 mille på en enda spelare. För att citera en viss chipsreklam: "Du måste ju dela med dig!"

Christian Winnberg
– Att både Elitserien och HockeyAllsvenskan äntligen drar igång nästa vecka.

Gunnar Svensson
– Hockeyn som sådan. Det stundar seriestart. Media har börjat skriva mera. Alla har sina förväntningar. Härligt !



Vem eller vad förtjänar en känga?

Olof Wigren
– Inte en känga, men långnäsa. Till dem som tippar LHC som svensk mästare. Och de är många. LHC blir inte svenska mästare. Det blir Frölunda eller Färjestad. Blir LHC svenska mästare ska jag avstå ost och vin i en hel månad.

Per Qvist
– Frölunda som tar tillbaka Oscar Ackeström, även om det bara är tillfälligt (?). Han har redan fått för många chanser där.

Isak Angerbjörn
– Alla de idrottsutövare, inom ishockeyn i synnerhet, som inte kan hantera alkohol på ett moraliskt försvarbart sätt utan beter sig smaklöst och infantilt. En så pass previligerad samhällsgrupp som ishockeyspelare borde vara tacksam för att de kommit dit de är och åtminstone betala tillbaka till samhället genom att bete sig föredömligt inför alla unga utövare runtom i landet. Jag tycker att det är genomruttet.

Christian Winnberg
– Att det fortfarande är enormt lång tid kvar till Kvalserien börjar.

Gunnar Svensson
– Alla som tycks ha fått hybris över ryska ligan. Visst, lönerna är overkliga. Men låt oss se hur det ser ut om 4-5 år… Ligan är uppbyggd på att ett fåtal personer och företag pumpar in olje- och gaspengar. Men i byggstenar som sponsorship och att ”sälja” matcherna är de långt efter. Förra säsongen hade ryska ligan ett publiksnitt på drygt 4 000 åskådare. Förra veckan spelade ett så pass bra lag som Magnitogorsk hemmamatch inför 1700 personer. Med andra ord är jag skeptisk till att ryssarna ska vara ett långsiktligt hot.

Jonas Gustavsson2008-09-12 12:45:00
Author

Fler artiklar om Malmö

Årets största smäll? - Sportchefen Liljander lämnar Malmö
Ingen press på Malmö Redhawks