Notizie da Bologna 2009-2019

Notizie da Bologna 2009-2019

Här hittar du korta nyheter från tidigare säsonger.

24 januari 2019 – Arenaplaner och Saputos steg tillbaka i Montreal
Ett glädjeämne i den annars jämngrå Bolognasäsongen är de positiva nyheterna på arenafronten och imorgon kommer projektet för första gången att presenteras för allmänheten (för övrigt på samma dag som minnet av Arpad Weisz högtidlighålls). Joey Saputo är redan på plats i Bologna och morgondagens presentation äger rum på just Dall’Ara. Stadens borgmästare Virginio Merola samt arkitekten Gino Zavanella kommer också att finnas på plats och presentationen direktsänds på klubbens Facebook-sida.
 
Apropå Joey Saputo så kom i tisdags nyheten att han lämnar presidentskapet i sin kanadensiska klubb Montreal Impact. Vad det innebär för Bologna återstår att se, men de som hoppas på en ökad Saputo-närvaro i Bologna kanske inte hoppas förgäves ändå…
 
14 januari 2019 – Ingen skräll i cupåttondelen
Lördagen bjöd alltså på en hemmamatch mot Juventus i den italienska cupens åttondelsfinal. Bologna, med nyförvärven Soriano och Sansone från start (godkända båda två), var som väntat numret mindre än sin Serie A-kollega, men trots Bernadeschis tidiga ledningsmål (bjudning av Da Costa…) var ändå känslan att det här faktiskt var en kväll då hemmalaget skulle kunna störa Juventus.
 
Keans 2-0-mål tidigt i den andra halvleken satte dock effektivt stopp för Bolognas drömmar om cupavancemang och det är väl egentligen inte så mycket att säga om det. Nu lägger vi istället fullt fokus på den kommande ligaomgången där SPAL på bortaplan står på programmet och det är som bekant en match som Bologna inte får förlora (vi vågar nog även påstå att Inzaghi ryker i händelse av en ny förlust).
 
Bologna-Juventus 0-2
 
0-1 Bernadeschi (9’)
0-2 Kean (49’)
 
Bologna (3-5-2):
Da Costa; Calabresi, Danilo, Helander; Mattiello (69’ Orsolini), Svanberg (61’ Donsah), Pulgar, Soriano, Dijks; Sansone, Destro (76’ Palacio)
Ej använda avbytare: Skorupski, Pirana, Corbo, De Maio, Gonzalez, Mbaye, Krejci, Falcinelli, Okwonkwo
 
Juventus (4-3-3):
Szczesny; De Sciglio, Bonucci, Chiellini, Spinazzola (80’ Sandro); Can, Pjanic, Khedira; Bernardeschi, Kean (61’ Ronaldo), Costa (76’ Dybala)
Ej använda avbytare: Perin, Pinsoglio, Benatia, Rugani, Bentancur, Matuidi
 
8 december 2018 – Cupavancemang och VAR-frågetecken
Efter dikeskörningen borta mot Sampdoria var det i tisdags dags för cupmatch hemma mot Crotone och väl där visade Riccardo Orsolini vägen när han med två mål och en målgivande passning såg till att skjuta Bologna vidare till en åttondelsfinal mot Juventus (den matchen kommer förmodligen att spelas den 13 januari).
 
Angående VAR så samlades domare och tränare under det senaste landslagsuppehållet för att diskutera och utvärdera användandet av videogranskningen. Domarbasen Nicola Rizzoli hade gått igenom VAR-besluten under säsongens tolv inledande omgångar och kommit fram till att sju av dessa varit felaktiga. Ingen uppseendeväckande siffra i sig kanske, men desto mer pikant var slutsatsen att Bologna ”drabbats” i två av dessa sju fall:
 
1 – Chievo-Bologna: Ingen granskning av handssituationen som resulterade i straff för Chievo, en felaktig sådan enligt Rizzoli.
2 – Bologna-Udinese: Ingen Bolognastraff efter att Mattias Svanberg rivits ned, detta trots videogranskning och enligt Rizzoli borde Manganiello ha pekat på straffpunkten.
 
Vi ska naturligtvis inte skylla Bolognas dåliga höstsäsong på dessa två situationer, men de är förstås ändå en påminnelse om hur lätt klubben väger i de fotbollspolitiska sammanhangen samt om misären som aldrig vill ta slut.
 
***
Bologna-Crotone 3-0
 
1-0 Orsolini (40’)
2-0 Falcinelli (56’)
3-0 Orsolini (67’)
 
Bologna (3-5-2): Da Costa; Calabresi, Gonzalez, Helander; Mbaye, Orsolini (69′ Dzemaili), Nagy, Poli, Dijks; Falcinelli (75′ Okwonkwo), Santander (46′ Palacio)
Ej använda avbytare: Santurro, Skorupski, Danilo, De Maio, Mattiello, Paz, Donsah, Pulgar, Krejci
 
Crotone (3-5-2): Cordaz; Sampirisi, Golemic, Marchizza (49′ Curado); Rohden, Zanellato, Aristoteles (56′ Tripicchio), Barberis, Martella; Firenze, Simy (66′ Budimir).
Ej använda avbytare: Figliuzzi, Cuomo, Faraoni, Valietti, Väisänen, Crociata, Molina, Spinelli, Stoian
 
30 augusti 2018 - Ny roll för Di Vaio och säsongskortsförsäljningen avslutad
Marco Di Vaio har sedan återkomsten från Montreal haft den något diffusa titeln Club Manager, men gårdagens nyhet är att den före detta skyttekungen klättrar i hierarkin och tar rollen som chefsscout istället. Detta sedan Riccardo Bigons tidigare medarbetare Maurizio Micheli (vice-Bigon) och Leonardo Mantovani (scout) under sommaren lämnat för Napoli. Bigon själv har ju ett kontrakt som sträcker sig fram till nästa sommar och det blir onekligen intressant att se om Di Vaio då är redo för ytterligare ett karriärsteg.

Vid sidan om denna lilla omorganisation har även säsongskortsförsäljningen avslutats och i år stannade antalet på 13 708 vilket innebär en liten, liten ökning jämfört med fjolårets siffra på 13 620. Med tanke på lagets prestationer under de senaste säsongerna är detta en stark siffra och apropå biljetter så ser det ut som att lördagens hemmamatch mot Inter kommer att bli fullsatt.

14 augusti 2018 – Avancemang i cupen
Bologna ställdes alltså mot Padova i den italienska cupens tredje omgång och inför knappt 13 000 åskådare bärgade laget en stabil 2-0-seger efter att Dzemaili (från straffpunkten) och nyförvärvet Dijks gjort varsitt mål i den andra halvleken. Motståndare i den fjärde omgången blir nu Crotone som i sin tur slog tillbaka Livorno och den matchen kommer att spelas i december.

Bologna-Padova 2-0

1-0 Dzemaili (70’)
2-0 Dijks (78’)

Bologna (3-5-2): Skorupski; Calabresi, Gonzalez, Helander; Mattiello, Poli, Pulgar (78’ Nagy), Dzemaili, Dijks (87’ Mbaye); Palacio, Falcinelli (77’ Santander)
Ej använda avbytare: Da Costa, Santurro, Corbo, Paz, Nagy, Kingsley, Svanberg, Valencia, Krejci, Orsolini
Padova (3-5-2): Merelli, Ravanelli, Capelli, Ceccaroni; Salviato (58’ Madonna), Mazzocco (58’ Contessa), Broh, Pulzetti (75’ Bonazzoli), Zambataro; Capello, Guidone
Ej använda avbytare: Perisan, Favaro, Cappelletti, Trevisan, Belingheri, Della Rocca, Minesso, Cisco, Marcandella

30 juli 2018 – Truppen till Kitzbühel samt säsongens tröjnummer
Bolognatruppen begav sig under gårdagen till österrikiska Kitzbühel där försäsongens andra träningsläger äger rum. Imorgon tisdag väntar en träningsmatch mot Huddersfield och Filippo Inzaghi har med sig följande spelare på resan:

Målvakter: Da Costa, Perucchini, Santurro, Skorupski
Försvarare: Brignani, Calabresi, De Maio, Dijks, Gonzalez, Helander, Krafth, Mbaye, Paz
Mittfältare: Donsah, Dzemaili, Kingsley, Krejci, Mattiello, Poli, Pulgar, Svanberg
Anfallare: Avenatti, Destro, Falcinelli, Falletti, Orsolini, Palacio, Santander

Vi noterar att den skadade duon Nagy och Okwonkwo stannar kvar i Bologna samt att Luca Rizzo och Bruno Petkovic helt enkelt har lämnats utanför truppen och det tyder väl snarast på att dessa spelare är på väg bort. Kring Rizzo har det emellertid varit ganska tyst (med avseende på tänkbara destinationer alltså) medan det för kroaten ryktas om Serie B (Perugia eller Ascoli) alternativt Dynamo Zagreb.

Under dagen har även säsongens tröjnummer presenterats och med hjälp av följande lista kan en och annan hierarki möjligen utläsas:

1 Da Costa
3 Gonzalez
4 De Maio
5 Pulgar
6 Paz
7 Falletti
8 Nagy
9 Santander
11 Krejci
12 Kingsley
13 Brignani
14 Mattiello
15 Mbaye
16 Poli
17 Donsah
18 Helander
19 Valencia
20 Avenatti
21 Orsolini
22 Destro
23 Perucchini
24 Palacio
26 Rizzo
28 Skorupski
29 Santurro
30 Okwonkwo
31 Dzemaili
32 Svanberg
33 Calabresi
35 Dijks
70 Petkovic
91 Falcinelli
99 Pirana

24 juli 2018 – Nya stolar, cuplottning och årets tredjetröja
I väntan på att det stora renoveringsprojektet ska presenteras fortsätter ansiktslyftningen av Stadio Renato Dall’Ara. Nu under sommaren har bland annat curvorna fått nya stolar och här kan ni se resultatet av det arbetet.

Vidare har den italienska cupen lottats. Bologna går som vanligt in i den tredje omgången (spelas den 12 augusti, plus/minus någon dag) och där ställs laget mot antingen Padova, Monza eller Matelica. Vem motståndaren blir avgörs den 5 augusti då Padova ställs mot vinnaren i mötet mellan Monza och Matelica.

Avslutningsvis har fjolårssäsongens säsongskortsinnehavare röstat fram årets tredjetröja och vinnaren blev till slut den blåa modellen som enligt uppgift kommer att släppas till försäljning i november (länk).
https://www.bolognafc.it/sara-blu-la-terza-maglia-del-bologna-2018-19/
 

https://www.zerocinquantuno.it/notizie/news/stadio-dallara-ormai-tutto-rossoblu-il-colpo-docchio-magnifico/

28 maj 2018 – Sommarens första nyförvärv klart
Under den intensiva förra veckan som bland annat innehöll Roberto Donadonis avsked samt Joey Saputos säsongssammanfattning har Bologna även hunnit med att presentera sommarens första nyförvärv.
 
Spelaren det handlar om är den 25-årige vänsterbacken Mitchell Dijks som närmast ansluter från Ajax efter att hans kontrakt med den nederländska huvudstadsklubben löpt ut. Tidigare i karriären har Dijks även representerat klubbar som Heerenveen, Willem II samt Norwich och det är väl inte osannolikt att denna värvning så småningom innebär att Adam Masina lämnar klubben. Masinas kontrakt går ut nästa sommar och den kvalificerade gissningen blir därför att Bologna väljer att sälja under det kommande tranferfönstret.

25 maj 2018 – Primaveralaget degraderat
Trots seger mot Fiorentina och ett kryss mot Inter i säsongens två sista matcher slutade säsongen med degradering för Bolognas primavera. Givetvis en besvikelse för Emanuele Troise och hans manskap, men det är ändå svårt att bedöma hur nedflyttningen påverkar chanserna att fostra framtida a-lagsspelare (Frabotta, Brignani och Kingsley bör i dagsläget var de spelare som ligger närmast en plats i a-truppen). Det återstår dock att se om den nuvarande ledarstaben där även Diego Perez och Gianluca Pagliuca ingår får förnyat förtroende.

2 februari 2018 – Simone Verdi borta en månad
Bolognas anfallsess Simone Verdi tvingades ju lämna planen redan efter ett par minuters spel i den senaste omgången mot Napoli. Bilderna sade förstås det mesta, men nu står det alltså klart att lårskadan kommer att hålla 25-åringen borta från spel i ungefär en månad.

11 november 2017 – Di Francesco borta i två månader
Bolognas säsongsinledning lovade gott, men efter fyra raka förluster, varav den senaste mot Crotone efter en nästintill oförklarlig kollaps, har entusiasmen och framtidstron återigen fått sig en rejäl törn (supportergrupperna i Curva Bulgarelli meddelade följande efter matchen: BASTA! La nostra pazienza è finita. Di chi sono le colpe non sta a noi deciderlo. Sappiate solo che da adesso in poi non saremo più disposti ad accettare inermi altre umiliazioni. SVEGLIATEVI TUTTI!).

Ett trist resultat av Crotone-matchen var även att Federico Di Francesco ådrog sig en knäskada som nu tvingar yttern till cirka två månaders frånvaro. Skadan öppnar dock upp för Ladislav Krejci och Cesar Falletti som nu får chansen att slå sig in i laget.
 
Apropå Crotone så pratas det nu om att deras 23-årige mittfältare Andrea Barberis intresserar Bologna. Vi får se om det händer något redan i januari, men mer troligt är kanske att ett salvezza-jagande Crotone skjuter på diskussionerna till sommaren.

5 augusti 2017 – Veckans träningsmatcher
Under veckan har Bologna spelat tre träningsmatcher och jämfört med det tidigare matchandet höjdes nu kvaliteten på motståndet med ett par nivåer.
 
I måndags stod Köln för motståndet i österrikiska Kitzbühel och i en match där Bologna blandade högt och lågt blev slutomdömet ändå ganska positivt. I mittförsvaret såg Sebastien De Maio förtroendeingivande ut och framåt gjorde Simone Verdi och Cesar Falletti bra ifrån sig.
 
Under torsdagen var det sedan dags för ny match mot, denna gång mot de qatariska mästarna i Al Duhail. Roberto Donadoni valde att rotera en hel del jämfört med Kölnmatchen och segern satt till slut ganska hårt inne, men Krejci, Petkovic och Falco såg med varsitt mål till att Bologna ändå kunde vinna matchen.
 
Träningsmatchandet avslutades idag med en tuff uppgift mot Champions League-kvalande Hoffenheim på Rhein-Neckar-Arena och eftermiddagens tillställning blev tyvärr ingen rolig historia för ett svagt Bologna. Hoffenheim vann med klara 3-0 och för Donadonis manskap noterade vi dessutom ett rött kort på Torosidis samt en befarad knäskada på Falletti.
 
Härnäst, närmare bestämt imorgon, väntar en informell returmatch mot Hoffenheim och sedan står en internmatch mot primaveralaget uppe i Sestola på programmet innan tävlingssäsongen drar igång nästa lördag. Bologna tar sig då an vinnaren i mötet mellan Cittadella och Albinoleffe (matchen spelas imorgon) i den italienska cupens tredje omgång och matchen sparkas igång klockan 21.00.
 
Bologna-Köln 1-1
 
Målskytt: Petkovic, Zoller (K)
 
Bologna (4-2-3-1): Mirante (46’ Da Costa); Torosidis (63’ Mbaye), De Maio (61’ Gastaldello), Maietta (46’ Gonzalez), Masina (63’ Helander); Poli (63’ Crisetig), Pulgar (63’ Taider); Verdi (81’ Valencia), Falletti (63’ Okwonkwo), Di Francesco (63’ Krejci); Petkovic (63’ Destro)
 
Bologna-Al Duhail 3-2
 
Målskyttar: Msakni (AD), Krejci, El Arabi (AD), Petkovic, Falco
 
Bologna (4-2-3-1): Santurro; Torosidis (46’ Mounier), Gonzalez (46’ Maietta), Gastaldello, Helander; Crisetig (53’ Donsah), Taider (53’ Falco); Okwonkwo (53’ Falletti), Nagy, Krejci; Destro (46’ Petkovic)
 
Hoffenheim-Bologna 3-0
 
Målskyttar: Kaderabek (H), Rupp (H), Gnabry (H)
 
Bologna (4-2-3-1): Mirante; Torosidis, Gonzalez, De Maio, Masina (62′ Helander); Poli (70′ Donsah), Pulgar; Di Francesco (57′ Krejci), Falletti (10′ Nagy), Verdi; Destro (57′ Petkovic)

31 juli 2017 – Säsongens tröjnummer
Häromdagen presenterades säsongens tröjnummer och hela listan följer här:
 
1 Da Costa
2 Nagy
3 Gonzalez
4 Krafth
5 Pulgar
6 De Maio
7 Petkovic
8 Taider
9 Verdi
10 Destro
11 Krejci
12 Crisetig
13 Brignani
14 Di Francesco
15 Mbaye
16 Poli
17 Valencia
18 Helander
20 Maietta
21 Falletti
25 Masina
26 Mounier
28 Gastaldello
29 Santurro
30 Okwonkwo
34 Ravaglia
35 Torosidis
77 Donsah
83 Mirante
92 Falco
 
Försäljningen av säsongskort pågår också för fullt och klubben har hittills lyckats sälja 12 500 årskort. Förra året landade slutsiffran på drygt 13 500 så det finns all anledning att tro att den siffran överträffas i år.

25 juli 2017 – Segrar mot Südtirol och Trento
Ritiron i Castelrotto rullar vidare och är nu inne på sin näst sista dag (nästa läger, det i österrikiska Kitzbühel, inleds den 30 juli). I helgen avverkade Bologna två nya träningsmatcher och det blev på nytt två klara segrar mot Südtirol (Serie C) respektive Trento (Serie D).

Bland de spelare som imponerat mest så här långt hittar vi välkända namn som Simone Verdi och Federico Di Francesco, men även den Filippo Falco som spenderade fjolårssäsongen på lån i Benevento. Det är fortfarande något av en högoddsare, men om Falco lyckas bevara formen så kan han kanske spela till sig en plats i säsongens Bologna.

Bologna-Südtirol 3-0

Målskyttar: Masina, Di Francesco, Falco

Bologna (4-2-3-1): Da Costa (46’ Santurro); Torosidis (60’ Mbaye), Gastaldello (60’ Maietta), Helander (60’ De Maio), Masina (46’ Mounier); Taider (60’ Donsah), Nagy (60’ Crisetig); Verdi (60’ Krejci), Falletti (60’ Poli),
Di Francesco (46’ Falco); Petkovic (60’ Okwonkwo)

Bologna-Trento 5-0

Målskyttar: Krejci, Verdi, Pulgar, Petkovic, Falco

Bologna (4-2-3-1): Da Costa (46’ Ravaglia); Mbaye (46′ Brignani), De Maio (60′ Gastaldello), Maietta (60′ Helander), Torosidis (46′ Mounier); Pulgar (60′ Taider), Donsah (46′ Crisetig); Verdi (46′ Falco), Poli (46′ Valencia), Krejci (60′ Falletti); Petkovic (46’ Okwonkwo)

18 juli 2017 – Första träningsmatcherna avklarade
Bolognas trupp befinner sig sedan ett par dagar tillbaka i Castelrotto och följande spelare är med på lägret:
 
Målvakter:
Da Costa, Mirante, Ravaglia, Santurro.
 
Försvarare:
Brignani, De Maio, Gastaldello, Helander, Krafth, Maietta, Masina, Mbaye, Torosidis.
 
Mittfältare:
Crisetig, Donsah, Nagy, Poli, Pulgar, Taider, Valencia.
 
Anfallare:
Destro, Di Francesco, Falco, Falletti, Krejci, Mounier, Okwonkwo, Petkovic, Verdi.
 
I helgen spelade laget sina två första träningsmatcher, i lördags mot Sciliar och i söndags mot Virtus Acquaviva. Slutresultaten 9-1 och 17-0 speglar förstås att det var två amatörlag som stod för motståndet, men vi tolkar ändå Mattia Destros sju mål som ett tecken på att anfallaren är med redan från start den här säsongen.
 
Den kommande helgen väntar träningsmatcher mot FC Südtirol och AC Trento (truppen stannar i Castelrotto fram till den 26 juli) och matcherna kan ses på Bolognas officiella Facebook-sida.
 
Bologna-Sciliar 9-1
 
Målskyttar: Destro x 4, Di Francesco, Krejci, Petkovic, Pulgar, Verdi
 
Bologna (4-2-3-1): Mirante (46′ Ravaglia); Mbaye (46′ Maietta), Gastaldello (46′ De Maio), Helander (46′ Masina), Torosidis (30′ Brignani, 60′ Krafth); Poli (46′ Crisetig), Donsah (46′ Pulgar); Verdi (46′ Okwonkwo), Valencia (30′ Falco, 60′ Krejci), Di Francesco (46′ Falletti); Petkovic (46′ Destro)
 
Bologna-Virtus Acquaviva 17-0
 
Målskyttar: Destro x 3, Di Francesco x 3, Falco x 2, Krejci x 2, Petkovic x 2, Verdi x 2, Falletti, Nagy, Taider

Bologna (4-2-3-1): Da Costa (46′ Santurro); Krafth (46′ Torosidis), De Maio (46′ Gastaldello), Maietta (46′ Pulgar), Masina (46′ Mbaye); Taider (46′ Crisetig, 70′ Valencia), Nagy (46′ Donsah); Okwonkwo (12′ Falletti, 46′ Verdi), Falco (46′ Poli), Krejci (46′ Di Francesco); Destro (46′ Petkovic)

14 juni 2017 - Simone Verdi förlänger sitt kontrakt
Igår kom den glada nyheten att Bolognas Simone Verdi har skrivit på ett nytt kontrakt. Det nya avtalet sträcker sig fram till sommaren 2021 och Verdis nya lön uppges ligga på 600 000 euro per säsong (att jämföra med de 300 000 som det tidigare kontraktet gav honom).
 
23 februari 2017 – Arenanyheter
Vi har tidigare rapporterat om Bolognas planer på ett totalrenoverat Dall’Ara och nu ser klubben ut att ta ytterligare ett steg framåt i denna fråga. Det är i dagens upplaga av Corriere dello Sport - Stadio som det går att läsa att klubben har kommit överens med byggföretaget Maccaferri (baserat i Zola Predosa strax utanför Bologna) om hur arbetena ska utföras och dessutom ska man ha nått en överenskommelse med kommunen angående den mark som klubben/Saputo ska få i utbyte mot att ta den stora kostnaden för ombyggnationen (de så kallade aree compensative). Kommunen väntas i dagarna ta emot klubbens skrivelse som formellt inleder renoveringsprocessen och målet är att byggarbetena ska påbörjas sommaren 2019 efter att Dall’Ara stått värd för U21-EM.
 
18 januari 2017 – Bitterljuvt uttåg ur cupen
Ett ungt och relativt reservbetonat Bologna lyckades sånär ställa till med en riktig cupskräll i tisdagens åttondelsfinal. Uppförsbacken såg visserligen brant ut när Palacio sju minuter före pausvilan skickade in 2-0, men Blerim Dzemailis reducering kom snabbt och slog nytt liv i matchen. Bologna fortsatte att sedan att växa och även om laget tvingades spendera mycket tid på egen planhalva kunde Godfred Donsah kvittera med dryga kvarten kvar att spela.

I förlängningen hade Bologna sin kanske bästa period i matchen, men då kom förstås dråpslaget genom Candreva som via Marios Oikonomous ben gjorde hemmalagets tredje mål för kvällen. När domaren sedan efter 120 minuters spel inte på bjöd på någon tilläggstid var kvällen över och det gick alltså precis som i åttondelsfinalen för fyra år sedan då Inter också skakades om, men då som nu avgjorde hemmalaget med sitt 3-2-mål i förlängningen (Ranocchia segerskytt den gången).

Trots den tunga avslutningen på matchen fanns det många glädjeämnen och då inte minst att flera spelare som fått relativt snålt med speltid under hösten (Donsah, Federico Di Francesco, Luca Rizzo, Orji Okwonkwo och Erick Pulgar) visade att de blir att räkna med under våren.

Inter-Bologna 3-2

1-0 Murillo (33’)
2-0 Palacio (38’)
2-1 Dzemaili (42’)
2-2 Donsah (73’)
3-2 Candreva (98’)

Inter (4-2-3-1): Carrizo; D’Ambrosio, Medel, Murillo, Ansaldi; Gagliardini, Kondogbia; Eder (93’ Brozovic), Mario, Barbosa (72’ Candreva); Palacio (72’ Icardi)
Ej använda avbytare: Berni, Handanovic, Andreolli, Miangue, Nagatomo, Ranocchia, Santon, Gnoukouri, Biabiany
 
Bologna (4-3-3): Da Costa; Krafth, Oikonomou, Maietta, Masina; Pulgar, Donsah, Dzemaili (72’ Nagy); Rizzo (60’ Mounier), Destro (77’ Okwonkwo), Di Francesco
Ej använda avbytare: Mirante, Sarr, Bianconi, Brignani, Mbaye, Frabotta, Viviani, Floccari, Krejci
 
22 december 2016 – Nytt avtal med Macron och träningsanläggningen numera i klubbens ägo
Bologna är som bekant spelledigt denna vecka och träningen återupptas inte förrän den 27 december. Höstsäsongen avslutades ju annars på bästa sätt med 3-0-segern borta mot Pescara som även Joey Saputo bevittnade på plats. Under matchen bar laget för första gången det nya tredjeställ (bevittnas här) som presenterades under förra veckan och samtidigt offentliggjordes även klubbens nya treårsavtal med tröjleverantören Macron (det nya kontraktet löper ut 2020).
 
Vidare har klubben även köpt loss sin träningsanläggning som ligger i Casteldebole ungefär en mil utanför Bolognas stadskärna. Planerna på utbyggnad och modernisering har redan presenterats och köpet kom därför inte som någon större överraskning, men det är lika skönt varje gång som Saputo bekräftar att han menar allvar med sitt engagemang i klubben.
 
Arbetet med arenafrågan går också vidare, om än kanske inte med samma hastighet. En omfattande renovering av Dall’Ara är fortfarande huvudspåret och kommunen har gett sitt principiella godkännande, men detaljplaner och finansiering är ännu inte spikade. En av knäckfrågorna uppges vara de så kallade aree compensative, det vill säga mark som Saputo kommer att erbjudas av kommunen i utbyte mot att klubben/Saputo finansierar arenans ombyggnation. Lyckas man inte komma överens om en lösning här så ska vi inte utesluta att en nybyggnation också kan bli aktuell framöver.
 
Till sist kan vi rapportera att Ibrahima Mbaye och Saphir Taider har blivit uttagna till att representera Senegal respektive Algeriet i de afrikanska mästerskapen.
 
2 december 2016 – Avancemang i Cupen + Fler Kennet-hyllningar
Torsdagskvällens cupmatch mot Hellas Verona såg på förhand lite småknivig ut och mycket riktigt var det också gästerna som inledde bäst, men efter 20 minuters spel vaknade Bologna till liv. Federico Di Francesco öppnade målskyttet i matchminut 31 och ett par minuter före paus skickade Anthony Mounier (bänkad under i stort sett hela hösten) in tvåan.

Den andra halvleken utvecklade sig till en halvseg transportsträcka mot slutsignalen, men strax före full tid hettade det till igen när Mounier och Emil Krafth gjorde varsitt mål och såg till att slutsiffrorna skrevs till prydliga 4-0 (kanske något mål för mycket sett till matchbilden). I åttondelen som spelas i mitten av januari ställs nu Bologna mot Inter på bortaplan.

För övrigt har väl ingen missat att Kennet Andersson befann sig i Bologna i samband med ligamatchen mot Atalanta i söndags, men för säkerhets skull kommer här två fina klipp:

https://www.bolognafc.it/bolognafctv/bfcatalanta-match-day-show-kennet-la-curva-bulgarelli-e-il-ricordo-di-klas/

https://www.bolognafc.it/bolognafctv/andersson-che-emozione-tornare-a-casteldebole-dopo-16-anni/

***
Bologna-Hellas Verona 4-0

1-0 Di Francesco (31')
2-0 Mounier (39')
3-0 Mounier (86')
4-0 Krafth (90')

Bologna (4-3-3): Gomis; Krafth, Oikonomou, Gastaldello, Mbaye; Donsah (66’ Dzemaili), Nagy, Pulgar (86’ Taider); Mounier, Destro, Di Francesco (76’ Okwonkwo)
Ej använda avbytare: Da Costa, Sarr, Maietta, Masina, Morleo, Torosidis, Viviani, Floccari, Krejci

Hellas Verona (4-1-4-1): Coppola; Zaccagni (73’ Caracciolo), Bianchetti, Boldor, Souprayen; Maresca; Troianiello, Valoti (66’ Luppi), Bessa (61’ Gomez); Fares; Ganz
Ej använda avbytare: Ferrari, Nicolas, Badan, Casale, Riccardi, Romulo, Stefanec, Zuculini, Cappelluzzo
 
24 november 2016 – Maietta, Ferrari och Mirante
Så här i hösttider börjar det bli dags att kika på de utgående kontrakten och för Bolognas del offentliggjordes den första förlängningen i tisdags när Domenico Maiettas nya avtal presenterades. Det nya kontraktet gäller till sommaren 2018 och innebär alltså en ettårig förlängning för mittbacken.
 
Näste man att förhandla uppges vara Alex Ferrari och den unge försvararen ska vara intresserat av ett längre kontrakt (det pratas om 2021 eller 2022 som nytt kontraktsslut).
 
Övriga spelare med utgående kontrakt är Alfred Gomis (lån), Archimede Morleo (ryktas till Hellas), Sergio Floccari, Robert Acquafresca, Saphir Taider och Umar Sadiq (lån).
 
Slutligen en glädjande nyhet som rör Antonio Mirante. Detaljerna kring målvaktens frånvaro är inte helt kända, men någon form av hjärtproblem (eller misstanke om) har hållit Mirante borta från spel sedan slutet av augusti. Nu har dock 33-åringen fått klartecken för spel igen och kanske blir det comeback redan i helgen mot Atalanta. Så här hälsades Mirante välkommen tillbaka av målvaktskollegorna i Serie A. 
 
14 september 2016 – Siffror, Dall’Ara och Mirante
Ett par omgångar in på den nya säsongen har ett par intressanta siffror redovisats. Vad gäller säsongskortsförsäljningen så landade den på 13 576 sålda årskort den här gången vilket kan jämföras med fjolårssiffran på 12 734 (+6,6%).
 
Serie A-klubbarnas lönelistor har också offentliggjorts och för Bolognas del ser den ut enligt följande (miljoner euro, kontraktets längd inom parantes):
 
Destro 1,8 (2020)
Dzemaili 1 (2020)
Mirante 0,9 (2019)
Gastaldello 0,9 (2018)
Acquafresca 0,9 (2017)
Taider 0,8 (2017)
Torosidis 0,7 (2018)
Maietta 0,6 (2017)
Nagy 0,5 (2021)
Donsah 0,5 (2020)
Mbaye 0,5 (2019)
Mounier 0,5 (2018)
Krejci 0,45 (2020)
Viviani 0,4 (2020)
Masina 0,4 (2020)
Floccari 0,4 (2017)
Morleo 0,4 (2017)
Di Francesco 0,35 (2021)
Oikonomou 0,35 (2020)
Rizzo 0,35 (2019)
Pulgar 0,35 (2019)
Da Costa 0,35 (2018)
Krafth 0,3 (2020)
Verdi 0,3 (2020)
Ferrari 0,3 (2017)
Sadiq 0,25 (2020)
Helander 0,25 (2019)
Gomis 0,2 (2018)
 
På klubbens lista över spelare som kan användas i säsongens tävlingsmatcher saknades Robert Acquafresca och Antonio Mirante. I Acquafrescas fall rör det sig om en ren och skär petning medan Mirante saknas på grund av de hälsoproblem som uppdagades efter bortamatchen mot Torino. Vi vet just nu inte exakt vad det rör sig om, men det har pratats om någon form av hjärtproblematik. Det har även kommit en del lugnande rapporter, men vi vet ännu inte när en comeback kan bli aktuell. Förmodligen ligger den någon månad bort, men klart är i alla fall att han då blir tillgänglig för spel direkt (särskilda regler gäller för just målvakter).
 
Avslutningsvis har Bologna kommit ett steg närmare en omfattande renovering av Stadio Renato Dall’Ara. De preliminära planerna har godkänts av kommunen och även om ett par smärre justeringar måste till pratas det om ett fall framåt. Nästa steg uppges beröra kommunens plan för de omkringliggande områdena samt finansieringen av denna.
 
21 augusti 2016 – Säsongens tröjnummer
Ligapremiären är bara ett par timmar bort och det är alltså nykomlingen Crotone som står för motståndet ikväll. Joey Saputo är på plats, presidenten kommer att följa matchen från läktaren, och Roberto Donadoni förväntas välja följande startelva:
 
Mirante; Krafth, Gastaldello, Maietta, Masina; Taider, Pulgar, Nagy; Verdi, Destro, Krejci
 
Klubben har även presenterat säsongens tröjnummer och de ser ut enligt följande:
 
1 Da Costa
2 Oikonomou
3 Morleo
4 Krafth
5 Pulgar
6 Crisetig
7 Mounier
8 Taider
9 Verdi
10 Destro
11 Krejcí
12 Cherubin
13 Rossettini
14 Di Francesco
15 Mbaye
16 Nagy
17 Donsah
20 Maietta
21 Diawara
22 Rizzo
23 Brienza
24 Ferrari
25 Masina
26 Floccari
28 Gastaldello
31 Dzemaili
77 Ceccarelli
83 Mirante
95 Boldor
97 Sarr
98 Tabacchi 
99 Acquafresca
 
13 augusti 2016 – Avancemang i cupen
Efter två år med tidiga uttåg ur cupen (förra året mot Pavia, året innan mot L’Aquila) bjöd fredagskvällen på ett välkommet trendbrott. Inför drygt 11 000 åskådare besegrade Bologna gästerna från Trapani med klara 2-0 och det generella omdömet så här dagen efter är att det såg stabilt ut. Krejci och Taider stod för målskyttet samtidigt som Emil Krafth gjorde 90 minuter till höger i backlinjen.
 
I den fjärde omgången ställs Bologna mot vinnaren i mötet mellan Verona och Crotone (den fjärde omgången spelas i slutet av november).
 
11 augusti 2016 – Tävlingsdebut mot Trapani
Försäsongen är i det närmaste över och igår generalrepeterade Bologna mot sitt primaveralag uppe i den klassiska ritiroorten Sestola. Matchen slutade med 3-1-seger för seniorerna efter mål av Destro (comeback ett par veckor tidigare än beräknat!), Brienza och Taider.
 
Sedan hade vi också lägret i Kitzbühel som avslutades för ett par dagar sedan och i Österrike noterades Bologna för ”seger” mot Al-Ain (matchen avbröts i förtid på grund av dåligt väder) samt knappa förluster mot Köln och Schalke.
 
Efter dessa övningar är det imorgon fredag alltså dags för säsongens första tävlingsmatch och det är Trapani i cupens tredje omgång som står på programmet. Matchen sparkas igång klockan 21.00 och Roberto Donadoni har tagit ut följande trupp:
 
Målvakter: Da Costa, Mirante, Sarr.
 
Försvarare: Cherubin, Gastaldello, Krafth, Maietta, Masina, Mbaye, Oikonomou, Rossettini
 
Mittfältare: Crisetig, Donsah, Krejci, Nagy, Pulgar, Rizzo, Taider
 
Anfallare: Brienza, Destro, Di Francesco, Mounier, Verdi
 
25 juli 2016 – Crotone i premiären
Serie A-säsongens spelschema presenterades ju häromdagen och för Bologna blir det Crotone på hemmaplan i premiären. Matchen spelas helgen den 20-21 augusti och i omgång två väntar sedan Torino på bortaplan innan en annan nykomling, Cagliari, gästar Bologna i omgång 3.
 
Vad gäller cupen så går Bologna in i den tredje omgången (spelas den 13 augusti) och där ställs man mot antingen Trapani, Padova eller Seregno (vinnaren i mötet mellan Padova och Seregno tar sig an Trapani i den andra omgången).
 
20 juli 2016 – Bortastället presenterat
Årets bortaställ blir ett gult sådant. Efter flera år med i huvudsak vita bortatröjor blir det i år helgult. Senast vi såg detta var väl under Kennet Anderssons dagar?! Stället kan beskådas här.

10 juni 2016 – Ett år senare
Igår var det på dagen ett år sedan Bologna tog steget upp till Serie A. Mycket har hänt sedan dess, men vi ska inte glömma att Pescara då besegrades med minsta möjliga marginal (oavgjort efter två matcher, Bologna vinnare tack vare bättre slutplacering i tabellen) och Melchiorris ribbträff på stopptid är fortfarande lätt ångestframkallande (hela matchen kan för övrigt beskådas här).  
 
Vi gratulerar även Pescara som under gårdagen revanscherade sig för fjolåret genom att finalbesegra Trapani och därmed kvalificera sig för den kommande Serie A-säsongen. Fira ordentligt!

8 maj 2016 – Kommande säsongs hemmaställ presenterat
Inför gårdagens hemmamatch mot Milan presenterade klubben den hemmatröja som kommer att användas under nästa säsong. I samband med en liten ceremoni lämnade dottern till Angelo Schiavio (klubbens meste målskytt genom tiderna) över tröjan till kapten Gastaldello och laget bar sedermera det nya stället under matchen. För er som missade hur det såg ut kan tröjan beskådas här.

18 oktober 2015 – Kontraktsförlängning för Oikonomou
Mitt i den bistra resultatraden kom häromdagen en liten positiv nyhet i alla fall. Nyheten rör Bolognas grekiske mittback Marios Oikonomou som har kritat på ett nytt kontrakt och det nya avtalet sträcker sig fram till juni 2020.

14 september 2015 – Cacia till Ascoli
Daniele Cacia fick som bekant inte plats i den trupp som Bologna registrerade för säsongens Serie A-spel och för ett par dagar sedan kom den ganska väntade nyheten att anfallaren (12 mål för Bologna i Serie B) har skrivit på ett tvåårskontrakt med Serie B-nykomlingen Ascoli.

22 augusti 2015 – Tröjnummer och premiärtruppen mot Lazio
Ligapremiären befinner sig nu bara ett par timmar bort och för Bolognas del väntar en tuff bortamatch mot fjolårstrean Lazio. Matchen sparkas alltså igång klockan 20.45 och Delio Rossi har tagit ut följande trupp till kvällens drabbning:
 
Da Costa, Mirante, Stojanovic - Ceccarelli, Ferrari, Maietta, Masina, Morleo, Oikonomou, Rossettini – Brighi, Crimi, Crisetig, Diawara, Pulgar, Silvestro – Acquafresca, Brienza, Destro, Falco, Mancosu
 
Tröjnumren för den kommande säsongen har också presenterats och på tal om matchtröjorna kommer det bolognesiska företagit FAAC att synas på framsidan. Avtalet är skrivet på ett år och uppges vara värt omkring en miljon euro (option på förlängning finns).
 
Säsongens tröjnummer:
 
1 Da Costa
2 Oikonomou
3 Morleo
4 Krafth
5 Pulgar
6 Crisetig
7 Falco
9 Cacia
10 Destro
11 Mancosu
13 Rossettini
14 Zuculini
15 Mbaye
17 Palomeque
18 Acquafresca
20 Maietta
21 Diawara
22 Rizzo
23 Brienza
24 Ferrari
25 Masina
28 Gastaldello
32 Stojanovic
33 Brighi
44 Silvestro
69 Cozzari
77 Ceccarelli
83 Mirante
90 Crimi
97 Sarr

16 augusti 2015 – Förlust i cupen
Precis som förra året inledde Bologna tävlingssäsongen med en förlust och även denna gång var det en Serie C-klubb som stod i vägen för avancemang i cupen. Pavia gjorde matchens enda mål på potatisåkern i Vicenza (!) och Bologna, med tio man på planen i en dryg halvlek, stod verkligen inte för någon minnesvärd insats. En liten ursäkt är väl att truppen fortfarande är långt ifrån komplett, men vi ska heller inte glömma att ligan inleds redan på lördag (för Bolognas del väntar Lazio på bortaplan). Det är bara att hoppas på bättring då.
 
Bologna-Pavia 0-1
 
0-1 Del Sante (35’)
 
Bologna (4-3-1-2): Mirante; Ferrari, Oikonomou, Rossettini, Masina; Brighi, Crisetig, Rizzo (46’ Diawara); Brienza; Acquafresca (46’ Mbaye), Cacia (75’ Mancosu). 
Ej använda avbytare: Da Costa, Stojanovic, Morleo, Ceccarelli, Maietta, Silvestro, Cozzari, Paponi
 
Pavia (3-5-2): Facchin; Malomo, Biasi, Marino; Ghiringhelli, Marchi (75’ Cristini), La Camera, Bellazzini (63’ Rosso), Martin (92’ Sabato); Cesarini, Del Sante. 
Ej använda avbytare: Fiory, Cardin, Soncin, Anastasia, Buongiorno, Angelotti, Carraro

30 juli 2015 – Nya tröjor, modernisering av Dall’Ara samt premiärmotståndare
För ungefär två veckor sedan presenterades Bolognas hemma- och bortaställ för den kommande säsongen. En härligt fläskig presentationsvideo finns här.
 
Parallellt med den aningen sega mercaton fortsätter även moderniseringen av Dall’Ara. Nya stolar installeras samtidigt som ytorna bakom läktarna också får sig en ansiktslyftning (bilder här och här). Förhoppningsvis är allt färdigt till lördagen den 29 augusti då Sassuolo gästar för årets hemmapremiär (en vecka tidigare premiärspelar Bologna mot Lazio i Rom).

21 juni 2015 – Ett par ord om mercaton
Förutsättningarna för sommarens mercato börjar så smått klarna och häromdagen meddelade Claudio Fenucci att 15 miljoner euro står till sportchefen Pantaleo Corvinos förfogande den här gången (dessutom kan lönebudgeten ökas med 10 miljoner euro). Samtliga lagdelar behöver förstärkas, men just nu pratas det framförallt Marco Storari (Juventus), Luca Rossettini (Cagliari), Luca Cigarini (Atalanta), Giampaolo Pazzini (Milan, men snart klubblös) samt Grégoire Defrel (Cesena).
 
Den första konkreta nyheten rör dock klubbens lovande vänsterback Adam Masina som har förlängt sitt kontrakt till sommaren 2019. Förlängningen medför även en löneökning från 50 000 euro per säsong till omkring 250 000. 

14 juni 2015 – Serie A-avancemanget i bilder
 
Sammandrag Bologna-Pescara

Röster från firandet på Piazza Maggiore
 
Spelarbussen anländer till Piazza Maggiore
 
Presskonferens med Delio Rossi efter matchen

Presskonferens med Joey Saputo efter matchen

28 maj 2015 – Avellino väntar i playoffsemin
Avellino bjöd på en mindre skräll när laget i tisdags besegrade Spezia med 2-1 på bortaplan. Resultatet innebär att det är Avellino som Bologna ställs mot playoffsemifinalen. Dubbelmötet inleds imorgon kväll klockan 21 och returen spelas på tisdag (avspark 18.30).
 
I den andra semifinalen möts Vicenza och Pescara.

15 april 2015 – Poängavdragstombolan snurrar vidare
Se där, Bolognas överklagan gick till slut vägen. Igår kom nämligen beskedet att minuspoängen som Bologna tilldelades i mitten av februari återbördas till klubben. ”Pluspoängen” kommer lägligt, särskilt då helgens oavgjorda resultat borta mot Brescia (Bolognas trettonde oavgjorda resultat för säsongen) bidrog till att jagande Frosinone och Vicenza plockade in två poäng i jakten på direktuppflyttning (på lördag tar Bologna emot Spezia samtidigt som Frosinone och Vicenza möter Livorno respektive Cittadella).

8 april 2015 – Zuculini borta resten av säsongen
I Bolognas förlustmatch mot Carpi för en vecka sedan tvingades Franco Zuculini utgå i den 71:a matchminuten. Vad vi inte visste då var att argentinarens främre korsband var av och skadan innebär förstås att Zuculini missar resten av säsongen (det är andra gången i karriären som denna skada drabbar mittfältarens högra knä). Zuculini har varit säsongens kanske mest framstående Bolognaspelare och frånvaron är ingenting annat än ett rejält avbräck inför säsongsavslutningen (åtta omgångar återstår).
 
Bättre då att Nenad Krsticic, Matteo Mancosu (inhopp senast) samt Robert Acquafresca åter är tillgängliga för spel efter sina respektive skadebekymmer, inte minst då Karim Laribi och Daniele Cacia är avstängda i den kommande bortamatchen mot streckstridande Brescia (Laribi för det röda kortet senast, Cacia för en mindre klädsam Whatsup-konversation med agenten Gianluca Fiorini, läs den här).

17 februari 2015 – Minuspoängen blev till sist verklighet
Idag kom beskedet att Bologna förlorar en av sina ihopspelade poäng, detta på grund av försenade skatteinbetalningar sommaren 2014. Det var under klubbens tidigare president Albano Guaraldi som förseelsen ägde rum och det är alltså inte tal om någon ny ekonomisk kris i Bologna (poängavdraget har varit uppe på tapeten tidigare, men det slutgiltiga beskedet gavs först nu). Minuspoängen innebär att avståndet till tredjeplacerade Livorno är nere i en poäng samt att klubben numera ligger sju poäng bakom serieledande Carpi.
 
Bolognas AD (Amministratore Delegato) Claudio Fenucci meddelade samtidigt att klubben kommer att överklaga domen.

26 oktober 2014 – Tacopina-mania

http://www.youtube.com/watch?v=YDRs3io7dNU
 
http://www.youtube.com/watch?v=063f338lrY8
 
http://www.youtube.com/watch?v=fU17UhDj2tc

11 september 2014 – Tacopina på plats i Bologna
Ryktena kring ett eventuellt ägarskifte fortsätter att cirkulera och Joe Tacopina befinner sig just nu i Bologna. Så här långt verkar besöket mest ha handlat om diverse handskakande, men det ser onekligen ut som att den grupp som Tacopina företräder verkligen är intresserad av klubben. Förutom ett par rader som har publicerats på klubbens hemsida (som vanligt i ganska frän ton) är det däremot väldigt tyst från Albano Guaraldi och mötet med Tacopina har skjutits fram ett par dagar, närmare bestämt till på måndag.
 
Imorgon fredag väntar en tuff bortamatch mot Pescara, ett möte som Tacopina först hade tänkt se på plats. Nu heter det dock att han inte vill dra onödig uppmärksamhet till sig och att han därför kommer att stanna i Bologna.

7 september 2014 – Serie B-truppen registrerad
Transferfönstret har som bekant slagit igen för den här gången och för Bolognas del bjöd de sista mercatodagarna på två nyförvärv i form av Daniel Bessa och Riccardo Improta. Båda spelarna lånas in (från Inter respektive Genoa) och tanken var förmodligen att ge Diego Lopez lite fler offensiva alternativ (på grund av en fotskada förväntas dock inte Improta vara redo för spel förrän om en dryg månad).
 
Efter mercatons slut registrerade klubben en trupp innehållandes 29 namn hos Lega Serie B och noterbart är att Robert Acquafresca finns med på listan samtidigt som Michele Pazienza, Erik Friberg, Martì Riverola, Federico Rodriguez och Diego Perez saknas på densamma. Vad som händer med dessa spelare återstår att se, men kanske kan någon av dem hitta en ny klubb i ett av de länder där värvningar fortfarande går att genomföra.
 
Målvakter:
 
Ferdinando Coppola
Dejan Stojanovic
Matteo Malagoli
Filippo Lombardi
 
Försvarare:
 
Luca Ceccarelli
Alex Ferrari
Gyorgy Garics
Mathias Abero
Domenico Maietta
Adam Masina,
Archimede Morleo
Marios Oikonomou
Rafael Paez
Lorenzo Paramatti
Uros Radakovic
 
Mittfältare:
 
Daniel Bessa
Marcel Büchel
Federico Casarini
Karim Laribi
Francelino Matuzalem
Gennaro Troianiello
Franco Zuculini
 
Anfallare:
 
Riccardo Improta
Robert Acquafresca
Ruben Bentancourt
Daniele Cacia
Luca Giannone
Riccardo Pasi
Abdallah Yaisien

19 augusti 2014 – Förlust mot L’Aquila i cupen
Bolognas tävlingsdebut mot L’Aquila, till vardags hemmahörande i Lega Pro, blev inte vad vi hade hoppats på. De tiotusen som nyfiket hade letat sig till Dall’Ara (bra publiksiffra för övrigt) fick se ett trögt hemmalag som hamnade i tidigt underläge. I den andra halvleken utjämnade Luca Giannone, men i förlängningen var det bortalaget som ville mest och i den 103:e matchminuten nickade De Sousa L’Aquila vidare i cupen.
 
Inget vidare genrep inför ligapremiären borta mot Perugia om en dryg vecka alltså, men det är möjligt att vi bör invänta den matchen innan den stora motorsågen plockas fram.
 
Vid sidan om planen har en ny grupp som säger sig vara redo att köpa klubben presenterat sig och huruvida Albano Guaraldi verkligen är redo att sälja den här gången lär vi få anledning att återkomma till.
 
Bologna-L’Aquila 1-2
 
0-1 Perna (13’)
1-1 Giannone (69‘)
1-2 De Sousa (103‘)
 
Bologna (4-3-3):
Coppola; Garics, Ferrari, Oikonomou, Morleo; Casarini, Matuzalem (74’ Djokovic), Laribi; Troianiello (65’ Giannone), Cacia (96’ Bentancourt), Pasi.
Ej använda avbytare: Lombardi, Stojanovic, Abero, Ceccarelli, Masina, Radakovic, Zuculini
 
L’Aquila (4-4-1-1):
Zandrini; Pedrelli, Maccarone, Zaffagnini, Ligorio; Corepi, Perpetuini, Del Pinto, Sandomenico (20’ st De Sousa); Mancini (29’ st Zappacosta); Perna (35’ st De Francesco).
Ej använda avbytare: Cacchioli, Di Mercurio, Karkalis, Di Lollo, Di Stefano, Bernasoni

14 augusti 2014 – Träningsmatch, transfernytt och tröjnummer
Under onsdagskvällen genrepade Bologna inför söndagens cupmatch hemma mot L’Aquila. Rimini besegrades med 2-1 och snabbt sammanfattat kan man säga att den första halvleken var lika bra som den andra var dålig.
 
På transferfronten har försäljningen av Panagiotis Kone till Udinese slutligen gått i lås och Serie A-klubben betalar någonstans mellan fyra och fem miljoner euro för den grekiske landslagsmannen. Vidare lånas Jose Angel Crespo ut till spanska Còrdoba samtidigt som januarivärvningen Ibson flyttar hem till Recife.
 
Slutligen presenterades årets tröjnummer tidigare idag. Hela listan följer här:
 
1 Stojanovic
2 Oikonomou
3 Morleo
4 Radakovic
5 Matuzalem
6 Paez
7 Pasi
8 Garics
9 Cacia
10 Giannone
11 Friberg
12 Malagoli
13 Abero
14 Zuculini
15 Perez
16 Casarini
17 Bentancourt
18 Acquafresca
19 Troianiello
20 Maietta
21 Laribi
22 Lombardi
23 Djokovic
24 Ferrari
25 Masina
26 Yaisien
28 Riverola
30 Paramatti
31 Pazienza
32 Ceccarelli
34 Rodriguez
35 Coppola
 
***
Rimini-Bologna 1-2

0-1 Pasi (24’)
0-2 Cacia (40’)
1-2 Pera (55’)
 
Bologna (4-3-3): Coppola (46' Stojanovic); Ceccarelli (62' Garics), Radakovic, Ferrari, Morleo (78' Masina); Casarini (69' Djokovic), Matuzalem (78' Friberg), Laribi (62' Zuculini); Troianiello (57' Giannone), Cacia (57' Bentancourt), Pasi (57' Abero)

27 juli 2014 –Första träningsmatchen avklarad
Bologna befinner sig som bekant på försäsongsläger i Sestola och under gårdagen avverkades säsongens första träningsmatch. Laget hade förstås inte några problem med att besegra Zocca från den italienska sjundedivisionen, men matchen visade med all önskvärd tydlighet att laget är behov av en anfallare som garanterar i runda slängar 15 Serie B-mål (för att toppstrid ska vara möjlig det vill säga). Kontraktslöse Daniele Cacia uppges vara sportchefen Fuscos förstaval, men frågan är om Bolognas ekonomi tillåter en ny lönepost på i runda slängar 400 000 euro per säsong.
 
Klubbens senaste nyförvärv, mittbacken Domenico Maietta (32-åringen, senast i Verona, har skrivit på ett tvåårskontrakt med option på ett tredje år) och Luca Giannone (25-årig offensiv mittfältare som förra säsongen representerade Pro Patria och Crotone), deltog inte i matchen.
 
Noterbart var även att Albano Guaraldi inte uppmärksammades från läktarhåll, men däremot uppmanades både Rolando Bianchi (ej uttagen till ritiron) och Daniele Paponi att lämna klubben
 
Bologna-Zocca 4-0
 
1-0 Troianello
2-0 Pasi
3-0 Rodriguez
4-0 Rodriguez
 
Startelva första halvleken (4-3-3): Stojanovic; Garics, Oikonomou, Ferrari, Masina; Djokovic, Casarini, Zuculini; Troianiello (30’ Pasi), Paponi, Yaisien
 
Startelva andra halvleken (4-3-3): Coppola; Ceccarelli, Oikonomou, Ferrari, Abero; Riverola (?’ Friberg), Matuzalem, Laribi; Rodriguez, Acquafresca, Pasi

20 juli 2014 - Säsongens tröjor presenterade
Tidigare i veckan presenterade klubben säsongens matchtröjor. Hemmastället ser väl ungefär ut som vanligt samtidigt som bortatröjans utseende (tunna röda och blå ränder mot en vit bakgrund) är nytt. Tredjetröjan kommer däremot att visas upp vid ett senare tillfälle. Precis som förra säsongen har mobiltelefonbolaget NGM betalat för att synas på matchtröjorna.
 
Tröjorna (utan reklam) kan beskådas här.

8 juni 2014 – Zanetti säger nej till Bologna
Hoppet fanns där, men för ett par dagar sedan kom beskedet att Massimo Zanetti avstår från att öka sitt engagemang i klubben.
 
Så vad händer nu? Jo, Albano Guaraldi sitter åtminstone tills vidare kvar som president och han säger sig även ha lyckats få loss pengar så att klubben kan lösa betalningen av de löner och skatter som ska vara inne i slutet av juni. Samma pengar ska även räcka för att skriva in klubben i den kommande Serie B-säsongen. Var pengarna kommer ifrån är oklart, men förmodligen rör det sig om ett förskott på den ”fallskärm” som klubben har rätt till efter att ha åkt ur Serie A.
 
Centro Bologna Clubs och Futuro Rossoblù har återigen uttryckt sin oro över situationen, men Guaraldi vägrar alltså att ge upp och om nu klubben lyckas lösa Serie B-deltagandet så blir det av allt att döma en lågbudgetsatsning. Visserligen med en sportchef (någon renodlad sådan har inte funnits under de senaste säsongerna, nu är sannolikt Filippo Fusco den utvalde) och kanske Zdenek Zeman på tränarbänken, men truppen kommer förmodligen mest att bestå av inlånade spelare.
 
7 februari 2014 – Diamanti till Kina
Så har det alltså hänt igen. Efter Viviano, Britos, Ramirez och Taider med flera föll nu lotten på Alessandro Diamanti vars flytt till Kina ger Bolognas sinande konton en ny injektion. En ny träningsanläggning ska ju byggas och löner måste som bekant betalas, därför är det förstås fullt logiskt att klubben säljer sin kapten efter att det italienska transferfönstret slagit igen. Att någon ersättare, av just denna anledning, ej kan hämtas in är såklart ett extra plus i sammanhanget och den pågående streckstriden är naturligtvis en bisak.
 
Guangzhou betalar 6,9 miljoner för Diamanti varav omkring sex miljoner hamnar på Bolognas konto. Samtidigt sparar Guaraldi omkring fyra miljoner euro på affären, pengar som annars var öronmärkta för Diamantis lön och bonustillägg. Kontraktet med den kinesiska klubben (tre år med option på ett fjärde) ger för övrigt Diamanti 3,5 miljoner euro per säsong. 
 
30 januari 2014 – Erik Friberg till Bologna
Bolognas första förstärkning under vintermercaton blev ingen mindre än den Erik Friberg som har spenderat de senaste två säsongerna i Malmö FF. Det har förekommit lite olika uppgifter om kontraktet, men enligt gazzettan rör det sig om ett halvårskontrakt med option på ytterligare två år som ger svensken 350 000 euro per säsong. Enligt samma källa får Bologna betala knappt 200 000 euro för svensken.
 
Samtidigt uppges klubben vara nära att slutföra värvningen av den 28-årige brasilianske mittfältaren Maicon från São Paulo.
 
En sammanfattning av detta trots allt ganska stillsamma transferfönster kommer att publiceras inom kort.
 
21 januari 2014 – Cherubin förlänger, Ballardini avstängd en match och curvan ”varnad”
Efter en tämligen segdragen process skrev Nicolò Cherubin idag på ett nytt fyraårskontrakt som ger honom 500 000 euro per säsong (det tidigare kontraktet hade löpt ut i sommar). Nyss tillbaka efter sin efterhängsna fotskada har Cherubin med besked visat att han är en spelare att räkna med framöver och nyheten om kontraktsförlängningen får vi tolka som en god sådan.
 
Poängen mot Napoli var givetvis också positiv, men det faktum att Davide Ballardini har stängts av en match på grund av alltför häftig domarkritik är inte fullt lika bra. Bolognatränaren nekar dock till anklagelserna och domen är överklagad.
 
Något som inte heller är helt lysande är att Curva Giacomo Bulgarelli (eller Andrea Costa om ni så vill) också riskerar ”avstängning”. Bakgrunden är de ord och banderoller som riktades mot Napolisupportrarna före och under matchen i söndags (det var det vanliga om Vesuvio, lava och så vidare) och man kan väl säga att det rör sig om en villkorlig dom på ett år. Det vill säga, om förseelserna upprepas under det närmaste året så stängs curvan under minst en hemmamatch.
 
19 december 2013 – Bagni återvänder
Dagarna efter förlusten mot Fiorentina har varit fyllda av rykten, rykten och åter rykten. Nederlaget i sig var förstås tillräckligt för att Stefano Piolis framtid återigen skulle börja diskuteras, men när sedan den veckoritiro som klubben och Pioli hade planerat ställdes in beskrevs situationen som ett myteri från spelarnas sida. Ett tränarbyte såg ut att vara nära förestående, men under tisdagen lugnade situationen ner sig och kanske var det så att spelarnas önskan om att få matchladda på hemmaplan helt enkelt hörsammades.
 
Pioli sitter alltså kvar, men tränarfrågan var sannolikt en av de hetare potatisarna under dagens styrelsemöte och hur man än vänder och vrider på det så är en seger mot Genoa nu på söndag förmodligen det enda som kan rädda Bolognatränarens jobb.
 
Dagens stora nyhet var annars att Salvatore Bagni återvänder till klubben och precis som senast kliver han in som mercatorådgivare. Hans förra sejour i klubben blev kortvarig (två månader under sommaren 2011), men nu ska problemen som ledde fram till uppbrottet vara lösta och förhoppningarna inför januarimercaton stiger därmed en aning. Senast hann ju Bagni med att plocka in spelare som Taider och Antonsson för en överkomlig peng och kanske är han mannen som med ytterst begränsade resurser kan spetsa truppen under det kommande transferfönstret.
 
13 december 2013 – Bologna-Juventus, entrata in campo
Sportsligt går det ju som bekant lite halvknackigt just nu och då får man gripa efter de halmstrån som trots allt finns i tillvaron, exempelvis genom att istället glädjas och drömma sig bort till det här.
 
3 december 2013 – Respass ur cupen
Tisdagens sextondelsfinal i cupen slutade inget vidare för Bologna och hemmalaget fick se sig besegrat av det Siena som i förlängningens sista skälvande sekunder lyckades peta in segermålet. Efter full tid var ställningen 1-1 (Valiani och Moscardelli målskyttar) och även förlängningen såg ut att sluta oavgjord när bortalagets Feddal nickade in Sienas andra mål för kvällen. Hemmalagets insats var slätstruken och det var väl egentligen bara Crespo och målskytten Moscardelli samt ungdomarna Radakovic, Ferrari och Yaisien som gladde en aning.
 
Bolognas startelva (3-4-1-2):
Stojanovic; Radakovic (80’ Alibec), Sörensen, Mantovani (60’ Ferrari); Crespo, Pazienza, Della Rocca, Cech; Christodoulopoulos (68’ Yaisien); Moscardelli, Acquafresca
 
14 november 2013 - Verklighetsflykt
Förlusten mot Atalanta känns fortfarande svårsmält och för en gångs skull är landslagsuppehållet ganska välkommet. I Bologna spekuleras det mest kring hur säkert Stefano Pioli egentligen sitter samt vilka spelare som kan tänkas lämna i januari och eftersom dessa diskussioner känns föga givande passar vi istället på att fly verkligheten för en stund. Först till de 500-600 supportrar som samlades på klubbens träningsanläggning inför matchen mot Livorno och som förtjänar något så oerhört mycket bättre (klicka här), sedan till San Remo-festivalen och låten som placerade sig på åttonde plats i 1972 års upplaga (klicka här). 
 
9 oktober 2013 – Silenzio stampa
Efter den tunga säsongsinledningen (för vilken gång i ordningen?) sluter sig Bologna inåt och från och med nu är det stängda träningar som gäller. Det sista vi hörde från klubben var president Albano Guaraldis försäkran om att Stefano Pioli sitter säkert, men nu blir det inga fler intervjuer på ett tag framöver.
 
Pioli har alltså fått minst ett landslagsuppehåll på sig att reda ut saker och ting och det mesta tyder på att vi i den kommande omgången, mot Sassuolo, får se en trebackslinje. Tyvärr har dock hela nio spelare försvunnit iväg på landslagsuppdrag och det gör såklart inte Bolognatränarens arbete lättare.
 
20 september 2013 – Panagiotis Kone förlänger sitt kontrakt
Bolognas grekiske landslagsmittfältare har skrivit på ett nytt kontrakt som gäller fram till och med juni 2017.
 
Näste spelare att förhandla om en kontraktsförlängning blir av allt att döma Nicolò Cherubin vars nuvarande avtal löper ut i juni 2014.
 
15 september 2013 – 13 295 sålda säsongskort
Försäljningen av årets säsongskort har avslutats och antalet sålda abonnemang uppgick till 13 295 vilket är marginellt fler än det antal som klubben sålde under fjolåret.
 
Snart Udinese…
 
17 augusti 2013 – Inför kvällens cupmatch mot Brescia
Ikväll är det alltså dags för säsongens första tävlingsmatch och för Bolognas del står en hemmamatch mot Brescia i den italienska cupens tredje omgång på programmet. Stefano Pioli förväntas ställa upp med ett så gott som ordinarie lag (Curci; Garics, Antonsson, Natali, Morleo; Taider, Della Rocca; Kone, Diamanti, Christodoulopoulos; Bianchi) och Brescia blir en bra värdemätare inför nästa veckas Serie A-premiär borta mot Napoli. Laget som går segrande ur kvällens drabbning ställs mot Livorno eller Siena i den fjärde omgången.

25 maj 2013 – Christodoulopoulos och Stojanovic förlänger sina kontrakt
Efter att ha avverkat tre välgörenhetsmatcher inom loppet av tre dagar avslutades igår Bolognas säsong och fram till den 8 juli är det nu semester som gäller (därefter ritiro i Andalo respektive Sestola samt eventuellt ett läger i Portugal).
 
Sommar är som bekant lika med mercatotider och i väntan på att Diego Perez ska ta ett beslut om sin framtid kan vi i alla fall berätta att Lazaros Christodoulopoulos och Dejan Stojanovic har förlängt sina kontrakt. Christodoulopolos har skrivit på ett treårigt avtal som ger honom 350 000 euro per säsong samtidigt som Stojanovic har förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år (kontraktet sträcker sig numera fram till och med juni 2015).
 
Avslutningsvis ännu en god nyhet. För snart tre år sedan sålde ju Bologna den nuvarande Romaanfallaren Osvaldo till Espanyol, men betalningen har dragit ut på tiden och Bologna väntar fortfarande på drygt två miljoner euro från den spanska klubben. Nu har dock Idrottens skiljedomstol i Lausanne sagt sitt och Espanyol har nu en månad på sig att betala den kvarvarande skulden. Friska mercatopengar är alltså på väg in och de kommer att behövas då Bologna har ett antal tunga delägarskap (Sörensen, Krhin och Kone) att lösa inom en inte alltför avlägsen framtid.

24 april 2013 – Kontraktsdiskussioner
Säsongen närmar sig som bekant sitt slut och i vanlig ordning finns det ett par spelare som sitter på utgående kontrakt. Bland dessa hittar vi år Mikael Antonsson och Diego Perez och för den svenske mittbacken verkar situationen vara tämligen okomplicerad. Efter söndagens match mot Sampdoria meddelade Antonsson att han endast är en underskrift från att förlänga sitt nuvarande kontrakt och det är givetvis en mycket god nyhet.
 
För Perez är dock situationen annorlunda. Uruguayanen är knappast opåverkad av locktonerna från det hårdsatsande Monaco, klubben som han representerade mellan 2004 och 2010, och just nu är en fortsättning i Bologna långt ifrån självklar (Inter, Fiorentina och Napoli är andra klubbar som uppges vara intresserade). Att klubben vill behålla honom råder det inget tvivel om och ett nytt kontraktsförslag kommer inom kort att lämnas över till spelarens agent, men frågan är förstås om inte mittfältaren redan är förlorad för Stefano Pioli.
 
Sist, men inte minst avhandlar vi den skada som tvingade Nicolò Cherubin att bryta matchen mot Sampdoria. Undersökningarna som följde visade att mittbacken har en fraktur i sin vänstra fot och den preliminära prognosen säger tyvärr att Cherubin blir borta i hela tre månader. 

20 april 2013 – Paponi till Montreal
Efter två säsonger utan egentlig speltid lånas Daniele Paponi ut till Montreal Impact (målet mot Palermo säsongen 2010-2011 glömmer vi dock inte i första taget!). I den kanadensiska klubben återförenas anfallaren med Marco Di Vaio och Andrea Pisanu och sedan tidigare finns även Matteo Ferrari och Alessandro Nesta i klubben.

12 april 2013 – Ett par ord inför Palermo borta
Någon utförlig inför-rapport hinns tyvärr inte med denna helg, men icke desto mindre tar sig Bologna an Palermo på bortaplan under den tidiga söndagseftermiddagen. Att det blir en tuff match råder inget tvivel om, Palermo har efter två raka segrar åter salvezzan inom räckhåll och den återvändande Sannino verkar onekligen ha fått lite bättre fason på söndagens hemmalag. Som om inte det vore nog är Bolognas Diego Perez fortfarande skadad och dessutom är även Alessandro Diamanti ett högst osäkert kort. Förutsättningarna kunde alltså vara bättre, men Bologna har överraskat förr och Stefano Pioli hyser säkert fortfarande vissa agg mot Palermos president Zamparini.
 
Avspark klockan 12.30.
 
Forza!

25 mars 2013 – Pioli förlänger sitt kontrakt!
Glada nyheter från Bologna denna måndag! Stefano Pioli, Bolognas fasta punkt i tillvaron, tog idag effektivt död på flyttryktena (Napoli, Roma) när han undertecknade en förlängning av sitt nuvarande kontrakt. Det nya avtalet sträcker sig över säsongen 2014-2015 och är i viss mån ett kvitto på att klubbens ekonomi trots allt är relativt stabil (dels för att Pioli kostar en hel del pengar och dels för att han knappast hade skrivit på om sommaren riskerade att utveckla sig till en utförsäljning modell större). Man bör som sagt vara medveten om att Pioli och hans stab är långt ifrån någon budgetlösning, men resultaten talar sitt tydliga språk och Bolognatränaren är utan tvekan värd vartenda öre.

Med Pioli kvar på sin plats och en salvezza som är så gott som klar finns det all anledning att återigen se något ljusare på framtiden.
 
Ett klipp från dagens presskonferens hittar ni här.

22 mars 2013 – Landslagsuppdatering
Den stundande helgen är som bekant spelledig och följande Bolognaspelare befinner sig just nu på landslagsläger:
 
- Alessandro Diamanti (Italien)
- Alberto Gilardino (Italien)
- Mikael Antonsson (Sverige)
- Manolo Gabbiadini (Italien U21)
- Panagiotis Kone (Grekland)
- Lazaros Christodoulopoulos (Grekland)
- Diego Perez (Uruguay)
- Rene Krhin (Slovenien)
- Gyorgy Garics (Österrike)
- Saphir Taider (Algeriet)

6 mars 2013 - Det dansande laget

http://youmedia.fanpage.it/video/ab/UTUMcOSwvhTBmk47

14 februari 2013 – Financial times
Idag fokuserar vi på de ekonomiska spörsmålen och konstaterar inledningsvis att spelarlönerna för november och december nu ska ha betalats ut. Det var ju i inför-rapporten senast som vi avhandlade de rykten som gjorde gällande att Bolognas ekonomi skulle vara rejält ansträngd, men om lönerna nu är utbetalade i tid så borde det inte röra sig om någon allvarlig kris och det kan ju om inte annat lugna en och annan orolig själ.
 
För ännu lite längre sedan, närmare bestämt i början december, talades det om att klubbens ägare skulle skjuta till friskt kapital inför vintermercaton. Några extra pengar till nyförvärv blev det dock inte och istället nämndes februari som månaden då kapitaltillskottet skulle ske. Nu befinner vi ju oss som bekant just i den månaden och med ett par dagar kvar till deadline står president Albano Guaraldi fortfarande ensam (majoriteten av de övriga delägarna ser inte ut att bidra). Oddsen för att det inte blir några pengar den här gången heller är därför inte jättehöga och som vanligt när sådana här saker händer börjar det viskas om en eventuell återkomst för Massimo Zanetti, klubbens näst största delägare som fortfarande lurar i vassen.
 
Avslutningsvis har klubbens förre president, den tragikomiske Sergio Porcedda, arresterats misstänkt för ekonomiska oegentligheter. Såvitt jag förstår ska Bologna inte vara inblandat i just den här affären, men med tanke på klubbens administrativa track record de senaste åren så ska vi nog inte ta ut något i förskott.

14 januari 2013 – Till Milano för kvartsfinal i cupen
Efter 4-0-segern mot Chievo varvar Bologna nu upp och den här veckan bjuder på hela två bortamatcher i Milano. På söndag står en ligamatch mot Milan på programmet och imorgon tisdag tar sig Bologna an Inter i den italienska cupens kvartsfinal.
 
Till skillnad från de tidigare cupmatcherna kommer Stefano Pioli den här gången att ställa upp med ett relativt ordinarie lag och förhandstipsen säger att både Alessandro Diamanti och Alberto Gilardino kommer att finnas med från start. Vad det räcker till återstår att se, men Bologna har naturligtvis inget att förlora och laget har imorgon en jättechans att förgylla en i övrigt ganska grå säsong.
 
Matchen startar klockan 21 och döms av Luca Banti. Det segrande laget kommer i semifinalen att ställas mot vinnaren i mötet mellan Fiorentina och Roma.

18 december 2012 – Napoli i cupåttondelen
Bologna reser imorgon tillbaka till Neapel där en ny match mot Walter Mazzarris manskap väntar (avspark klockan 21.00). Den här gången gäller det åttondelsfinalen i den italienska cupen och Stefano Pioli fortsätter att ge reserverna och ungdomarna chansen i cupspelet (Uros Radakovic och Martì Riverola förväntas till exempel starta och i truppen finns inte mindre än sex primavera-spelare).  
 
Utanför planen då? Jo, Massimo Zanetti skickade faktiskt en representant till dagens möte mellan klubbens delägare, men sammanträdet verkar inte ha resulterat i något revolutionerande och Bologna ser ut att få fortsätta vänta på Zanetti.

27 November 2012 – Cupmatch mot Livorno
Imorgon onsdag vankas det återigen cupfotboll på Dall’Ara och det är Serie B-tvåan Livorno som står för motståndet i vad som blir den fjärde omgången av årets Coppa Italia. Av förklarliga skäl ligger Bolognas huvudfokus just nu på ligaspelet, men den ungdomliga truppen bidrar ändå till att höja intresset kring matchen (bland de uttagna finns exempelvis Stojanovic, Radakovic, Maini, Riverola, Veratti, Capello och Benatti).
 
Avspark sker redan klockan 17.00.

13 oktober 2012 – Natali korsbandsskadad och Portanovas avstängning kortad
Skadorna fortsätter att hemsöka Bologna och den senaste i raden att drabbas är Cesare Natali som på grund av ett skadat korsband i det högra knäet tvingas till en minst fyra månader lång skadefrånvaro.

Natalis skada kommer synnerligen olägligt för Stefano Pioli som sedan tidigare saknar Daniele Portanova och Mikael Antonsson, men helt nattsvart är det dessbättre inte. Antonsson (inget landslagsspel för honom den här gången) bör trots allt ändå kunna medverka i den kommande helgens bortamatch mot Cagliari och under fredagen nåddes vi dessutom av beskedet att Portanovas avstängning kortas med två månader (comebacken förväntas nu ske i december).
 
Under det pågående landslagsuppehållet har ett reservbetonat Bologna även passat på att spela två träningsmatcher. De oavgjorda resultaten mot Cittadella (3-3) och Reggiana (1-1) skrämmer knappast slag på Serie A-konkurrenternamen kommer å andra sidan snart att vara glömda om laget lyckas ta poäng på Sardinien.

4 oktober 2012 - Skadeuppdatering
Segermatchen mot Catania skördade sina offer. Gianluca Curci, Mikael Antonsson och Diego Perez tvingades samtliga kliva av i förtid och dessutom var det med vissa problem som Federico Agliardi lyckades slutföra matchen.

I dagarna kom de medicinska domarna och vi kan dessvärre konstatera att Curci och Perez blir borta i ungefär en månad. Däremot är det inte lika illa ställt med Antonsson och Agliardi, även om svensken riskerar att missa söndagens match mot Fiorentina.

29 juni 2012 – Pavignani ny vicepresident, Setti till Verona
Det har legat i luften ett tag och för ett par dagar sedan blev det slutligen officiellt. Maurizio Setti lämnar Bologna (och posten som vicepresident) och tar istället över presidentposten i Hellas Verona där han är ny majoritetsägare.
 
Ny vicepresident i Bologna blir Marco Pavignani, delägaren som faktiskt hann sitta ett par månader som president innan Albano Guaraldi tog över rollen som nummer ett.

18 maj 2012 – Pioli förlänger
Bolognas hyllade tränare Stefano Pioli har skrivit på en förlängning som innebär att hans kontrakt numera gäller fram till den 30 juni 2014. En flytt till Fiorentina, Lazio eller vad det nu har viskats om kan därmed uteslutas. Möcke bra!

4 april 2012 – Säsongen över för Krhin
Rene Krhin tvingades lämna planen redan under den första halvleken i helgens hemmamatch mot Palermo med vad som senare visade sig vara ett avslitet korsband i mittfältarens vänstra knä. Rehabiliteringen väntas ta omkring fem månader och säsongen är därmed över för den 21-årige slovenen.

31 mars 2012 – Mikael Antonsson lårskadad
Bolognas svenske mittback får vila i tre till fyra veckor efter att han dragit på sig en lårskada under torsdagens träning.

14 mars 2012 – Garics skadad
Allas våran högerspringare Gyorgy Garics ådrog sig en fraktur i den vänstra armbågen under söndagens segermatch mot Lazio och österrikaren tvingas nu till ett cirka 30 dagar långt skadeuppehåll.

10 februari 2012 – Vintervädret håller i sig
Under helgen förväntas det falla uppemot 40 centimeter snö i Bologna och risken för att söndagens hemmamatch mot Juventus skjuts på framtiden är uppenbar. Den ursprungliga avsparkstiden var satt till 20.45, men det verkar som att det lika gärna kan bli spel klockan 15.00 eller inte alls.

5 februari 2012 - Nytt datum för matchen mot Fiorentina
Den uppskjutna matchen mot Fiorentina kommer att spelas tisdagen den 21 februari kl. 18.30.

22 december 2011 – ”Sei un bamboccio!”
Daniele Portanova fick ju syna det röda kortet under onsdagskvällens match mot Roma och enligt obekräftade källor ska det ha varit frasen ”Sei un bamboccio!” (ungefär ”du är ett knubbigt barn” alternativt ”din tokstålle”, välj själva…), riktad mot den assisterande domaren, som framkallade utvisningen.

2 december 2011 – Datum för åttondelsfinalen mot Juventus spikat
Åttondelsfinalen i cupen kommer att spelas torsdagen den 8 december kl. 21.00 i Turin.

12 november 2011 – Fortsatta kontraktsförhandlingar
För inte så länge sedan förlängde Gaston Ramirez sitt kontrakt med Bologna (se nedan) och nu har turen kommit till Archimede Morleo vars nya kontrakt gäller fram till och med juni 2015. Härnäst väntar samtal med Gaby Mudingayi och Diego Perez (i dagsläget under kontrakt t.o.m. juni 2012 respektive juni 2013).

3 november 2011 – ”Gastoncito” förlänger
Gaston ”Gastoncito” Ramirez har skrivit på ett nytt kontrakt som gäller fram till och med juni 2016 och vi får nog anta att det är den senaste tidens fina prestationer som har satt fart på Bolognas klubbledning.
 
Löneförhöjningen är rejäl, utöver grundlönen på 500 000 euro per säsong finns det bland annat två bonusar à 100 000 euro som faller ut om Bologna stannar kvar i Serie A och Ramirez spelar minst 20 matcher under året, och den nya lönen kan jämföras med de 220 000 euro per säsong som uruguayanen fick tidigare. Därmed kliver Ramirez upp på ungefär samma lönenivå som Marco Di Vaio.
 
En något kufig video som följer undertecknandet av kontraktet hittar ni här.

29 september 2011 – Gillet out
Bolognas förstemålvakt tvingades som bekant kliva av lördagens match mot Inter i förtid och trots att inget visade sig vara brutet, Gillet tog sig för nyckelbenet när han klev av planen, väntar nu en dryg månads vila för den belgiske burväktaren. Detsamma gäller även för José Angel Crespo som har drabbats av en bristning i sitt högra lår. Två tunga avbräck för det alltjämt segerlösa Bologna.

26 september 2011 – Försäljningen av årskort avslutad

Lite i skymundan av förra veckans intensiva matchande avslutades även försäljningen av årskort. Siffran stannade i år på 12 490 sålda abonnemang vilket kan jämföras med de 11 000 årskort som såldes inför fjolårssäsongen.

28 augusti 2011 – Skada på Cherubin
En lårskada tvingar Bolognas mittback Nicolò Cherubin till cirka fyra veckors ofrivillig vila.

23 augusti 2011 – Nytt kontrakt till Della Rocca
Bolognas mittfältare Francesco Della Rocca har skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till den 30 juni 2016.

19 augusti 2011 – Ny huvudsponsor och nya tröjor
Tre dagar före säsongens första tävlingsmatch, söndagens cupmatch mot Padova, hölls det igår en presskonferens där säsongens nya tröjor samt årets huvudsponsor New Generation Mobile (NGM) presenterades.
 
Årets tröjor (bild här) bjuder inte på några stilmässiga överraskningar, men den här säsongen slipper vi i alla fall fjolårets Genoakopia till bortaställ. Mest anmärkningsvärd är den ljusblå tredjetröjan som enligt klubben knyter an till Bolognas uruguayanska tradition (i dagens trupp finns det exempelvis fyra uruguayaner och under det framgångsrika 30-talet var det uruguayanska inslaget stort).

10 augusti 2011 – Årets tröjnummer
Under gårdagen presenterades årets tröjnummer. Hela listan följer nedan:
 
1 Jean Francois Gillet
3 Archimede Morleo
4 Rene Krhin
5 Mikael Antonsson
6 Saphir Taider
7 Francesco Della Rocca
8 Gyorgy Garics
9 Marco Di Vaio
10 Gaston Ramirez
11 Manuel Gavilan
13 Nico Pulzetti
14 Andrea Pisanu
15 Diego Perez
16 Federico Casarini
17 Daniele Vantaggiato
19 Luigi Vitale
21 Nicolò Cherubin
22 Cesare Rickler
23 Alessandro Diamanti
25 Federico Agliardi
26 Gaby Mudingayi
35 Daniele Paponi
44 Filippo Lombardi
52 Riccardo Pasi
75 José Angel Crespo
77 Henry Gimenez
88 Massimo Coda
90 Daniele Portanova
99 Robert Acquafresca

30 april 2011 – Carmine Longo lämnar
Bolognas sportchef, den 66-årige Carmine Longo, lämnar klubben med omedelbar verkan. Nyheten publicerades på Bolognas officiella hemsida under fredagskvällen och händelsen föregicks av att Longo meddelade att han inte är intresserad av att fortsätta i klubben. I samma uttalande sade han sig vara villig att stanna fram till säsongens slut, men Bolognas nya klubbledning med president Guaraldi och vicepresiden Setti i spetsen hade alltså inga liknande planer.
 
Vem som kommer att ersätta Longo är i dagsläget inte klart, men Rino Foschi (!) och Fabrizio Salvatori (Bolognas tidigare sportchef som lämnade klubben inför den pågående säsongen) är två personer som har nämnts i sammanhanget.

9 april 2011 – Ny president igen
Torsdagens styrelsemöte slutade med att klubbens tillförordnade president Marco Pavignani, som med kort varsel ersatte den flyktade Massimo Zanetti, lämnade sin post. Till
ny president valdes Albano Guaraldi som äger 17% av aktierna i klubben och Guaraldi blir därmed Bolognas femte president inom loppet av ett år.

7 februari 2011 – Garics, Ekdal och Romamatchen
Vi inleder med Bolognas högerback Gyorgy Garics som tvingades avbryta torsdagens träning efter att han fått problem med sitt högra knä. Vidare analyser avslöjade att det rörde sig om ett avslitet korsband och säsongen är därmed över för den österrikiske landslagsmannen.
 
Vidare tvingas Albin Ekdal till ett månadslångt skadeuppehåll efter den muskelbristning som han ådrog sig i det vänstra lårets baksida under söndagens segermatch mot Catania och landslagsdebuten skjuts därmed på framtiden ytterligare en gång (i höstas var det ju en avstängning från U21-kvalet som stoppade honom från att delta i A-landslagets samling inför EM-kvalmatchen mot San Marino).
 
Till sist kan vi meddela att den avbrutna matchen mot Roma kommer att spelas färdigt den 23 februari klockan 18.30.

14 januari 2011 – Nytt poängavdrag
Det italienska fotbollsförbundets disciplinära kommitté delade under torsdagen ut poängavdrag nummer två till Bologna. Den här gången straffas klubben för de försenade löneutbetalningarna under Sergio Porceddas tid som president och Alberto Malesanis manskap förlorar därmed två nya poäng (totalt tre den här säsongen). Förhoppningsvis behöver vi aldrig skriva en liknande rubrik igen.

11 januari 2011 – Carmine Longo kvar som sportchef
Efter söndagens segermatch mot Bari gjorde klubbens nye president Massimo Zanetti följande uttalande:
 
”Vi har inga som helst planer på att sälja någon av våra viktigaste spelare och därigenom försvaga laget. Nyförvärv kan däremot bli aktuella, men räkna inte med några större ekonomiska utsvävningar. Med tanke på den senaste tidens diskussioner kring Luca Baraldis vara eller icke vara vill jag bara klargöra att han har mitt fulla förtroende. Vad gäller vintermercaton så är det Carmine Longo som kommer att vara direkt ansvarig för denna och någon ny sportchef kommer inte att anställas.”
 
Bravo Zanetti, äntligen lite klarspråk! Att Longo sedan ser ut att bli kvar i klubben gör inte saken sämre.

29 december 2010 – Lönerna har betalats!
Steg för steg bockar klubbens nya ledning av sina åtaganden och idag betalade man de uppskjutna juli-, augusti- och septemberlönerna och övriga löner som ännu inte har betalats ut kommer att nå spelarna senast i februari (tidigare har Peñarol fått en del av ersättningen för sommarens försäljning av Gaston Ramirez).  
 
Det faktum att Luca Baraldi idag rensade luften med de spelare (bland annat Di Vaio, Viviano, Moras, Portanova och Mutarelli) som han hamnade på kollisionskurs med under sin förra sejour i klubben inger också ett visst hopp inför framtiden.

1 december 2010 – Nytt datum för Bologna-Chievo
Det står nu klart att söndagens uppskjutna match mellan Bologna och Chievo istället kommer att spelas onsdagen den 8 december kl. 15.00.  

20 november 2010 – Porcedda säljer?
På Bolognas flygplats Guglielmo Marconi gjorde Sergio Porcedda följande uttalande innan han steg på det plan som under gårdagskvällen tog honom tillbaka till Sardinien:
 
– Jag har pengarna som krävs för att jag ska kunna betala samtliga löner. Nästa vecka betalar jag allt och sedan säljer jag min del av klubben. 
 
Familjen Menarini hävdar dock att de fortfarande inte har tagit emot några pengar för sommarens försäljning så frågan är vad Porcedda egentligen har att sälja.

5 oktober 2010 – Landslagsuppdatering
Sex Bolognaspelare är kallade till sina respektive landslag under det ligauppehåll som vi just nu befinner oss i. Hela listan följer här:
 
Grekland:
Vangelis Moras
 
Italien:
Emiliano Viviano
 
Uruguay:
Diego Perez
Gaston Ramirez
 
Sverige U21:
Albin Ekdal
 
Slovenien U19:
Nemanja Mitrovic

13 september 2010 – Spelarbetyg
Redaktionen ger Bolognaspelarna följande betyg (betygsskala 1-10) efter söndagens match mot Lazio (betyg i premiären mot Inter inom parantes):

Emiliano Viviano 6 (8)

Andrea Esposito 5,5 (6,5)
Daniele Portanova 6 (7)
Miguel Britos 6 (6,5)

Gyorgy Garics 5,5 (6)
Diego Perez 6
Gaby Mudingayi 7 (7)
Federico Casarini 5,5 (6)
Matteo Rubin 6 (6,5)

Henry Gimenez 6 (6)
Marco Di Vaio 5,5 (6)

Daniele Paponi 5,5
Luca Siligardi 6
Riccardo Meggiorini spelade för kort tid för att betygsättas.

(Albin Ekdal och Francesco Della Rocca, som inte deltog i matchen mot Lazio, får en sexa för sina respektive insatser mot Inter)

När säsongen är färdigspelad kommer redaktionen att utse årets spelare och utnämningen kommer att baseras på dessa betyg (betygen kommer i fortsättningen att delas ut efter varje omgång).

8 september 2010 – Landslagsdebut för Viviano
Efter att under de två senaste landskamperna ha fått stå tillbaka för Salvatore Sirigu fick Bolognas Emiliano Viviano under onsdagen debutera i det italienska landslag som utan problem slog tillbaka Färöarna med 5-0.

Vid sidan av Vivianos landslagsdebut kommer det även rapporter från Bologna som säger att klubben är mycket nära en värvning av Eintracht Frankfurts tjeckiske landslagsanfallare Martin Fenin. Enligt Carmine Longo återstår det endast detaljer att lösa innan den 23-årige tjecken kan börja förbereda en flytt till Bologna i januari.

4 september 2010 – Ekdal till A-landslaget
Skadorna fortsätter att göra sig påminda i den svenska landslagstruppen och Albin Ekdal har nu blixtinkallats till tisdagens match mot San Marino. Om det blir något spel för Albin återstår dock att se.

22 juli 2010 – Sommarens träningsmatcher
Den nya klubbledningens lagbygge börjar så smått växa fram och truppen genomgår just nu en spännande föryngringsprocess. Spelare och ledare befinner sig för tillfället i trentinska Andalo och förutom en oläglig lårskada på Gaby Mudingayi (belgaren har återvänt till Bologna för rehabilitering och tvingas avstå den ordinarie träningen i minst tio dagar) är det endast positiva tongångar som strömmar ut från det lilla alpsamhället.

På söndag avslutas lägret i Andalo och tre dagar senare beger sig truppen till Saudiarabien där ”International Elite Tournament” står på programmet. För Bolognas del väntar ett gruppspel där saudiska Al-Shabab samt Africa Sports från Elfenbenskusten står för motståndet och i en eventuell semifinal väntar antingen brasilianska Santos, marockanska Wydad eller det andra ”hemmalaget” Al-Hilal (med Christian Wilhelmsson i truppen).

Förutom matcherna i Saudiarabien är sedan ytterligare två träningsmatcher inplanerade, den 8 augusti mot Napoli och den 11 augusti mot Sassuolo.

6 juli 20010 – Porcedda presenteras imorgon
Allting uppges nu vara klart med Sergio Porceddas övertagande av klubben och enligt flera källor kommer den officiella presentationen av Bolognas nya ledning att ske imorgon onsdag kl. 11.30.

24 juni 2010 – Nya namn i ledningen
Trots att Sergio Porceddas faktiska övertagande av klubben fortfarande ligger någon vecka bort har det redan börjat hända saker i klubbledningen. Den vakanta platsen som ”direttore generale” ser ut att gå till Silvino Marras, som tidigare har jobbat för Cagliari, och sida vid sida med sportchef Fabrizio Salvatori, med stort ansvar för mercaton, kommer Carmine Longo att arbeta. Just Longo har redan börjat uttala sig om sommarens spelaraffärer, men mer om det i den separata mercato-artikeln.

Däremot är det fortfarande inte bestämt om Porcedda själv tar rollen som president, dock tyder det mesta på att den nuvarande presidenten Francesca Menarini tar ett steg tillbaka.

1 juni 2010 – Bologna till Saudiarabien
Ett par ändringar i uppladdningen inför nästa säsong har nu bekräftats på Bolognas officiella hemsida. Mellan vistelserna i Andalo och Sestola klämmer klubben in en veckas träningsläger i den saudiska staden Abha (ligger på omkring 2 200 meters höjd nära gränsen till Jemen) och sommarens översiktliga program ser nu ut enligt följande (information om träningsmatcher kommer senare):

11-25 juli – Andalo, Trentino-Alto Adige
28 juli-6 augusti – Abha, Saudiarabien
9-14 augusti – Sestola, Emilia-Romagna

I övrigt fortsätter de ändlösa diskussionerna kring den fortfarande olösta ägarfrågan i klubben. Under de senaste dagarna har det spekulerats om att en försäljning till några ännu så länge okända arabiska intressenter skulle vara nära förestående (detta skulle onekligen passa väl ihop med träningslägret i Abha), men från klubbledningens sida har vi inte hört något som bekräftar dessa teorier.

30 Maj 2010 – Veckan som gått
Från den gångna veckan kan vi rapportera att klubben har kommit överens med den nuvarande tekniska sponsorn Macron om en fortsättning. Den tyska jätten Adidas låg tidigare närmast ett kontrakt, men Adidas-spåret var Luca Baraldis verk och när Baraldi lämnade klubben tog Macron återigen täten i förhandlingarna.

När vi ändå är inne på ledarsidan (någon ersättare till Baraldi är fortfarande inte utsedd) kan vi passa på att meddela att Massimo Tarantino (före detta spelare och team manager) ersätter Giancarlo Marocchi som ansvarig för ungdomssektionen och beträffande sommarens aktiviteter så har klubben förutom det sedvanliga lägret i Sestola (beläget cirka sex mil sydväst om Bologna) även planerat in ett träningsläger i Andalo uppe i Trentino-Alto Adige (äger rum den 17-31 juli, veckan efter reser laget till Sestola).

Till sist skickar vi ett grattis till lokalkonkurrenterna i Cesena som efter 20 års frånvaro äntligen är tillbaka i Serie A.

19 maj 2010 – Baraldi lämnar
Bolognas ”Direttore Generale”, Luca Baraldi, lämnar klubben då han inte har kommit överens med Renzo och Francesca Menarini om en fortsättning. För ungefär två månader sedan presenterade Baraldi sina framtidsplaner för Bologna, men uppenbarligen stämde inte dessa överens med Menarinis tankar om framtiden.

Brytningen känns något olycklig då Baraldi är en av få personer i klubbledningen som med en något sånär röd tråd har pratat om klubbens framtid och det blir onekligen intressant att se vem som kommer istället (någon av Moggis män månne?).

27 februari 2010 – Casarini till U21-landslaget
Bolognas 20-årige mittfältare Federico Casarini har blivit uttagen till Pierluigi Casiraghis italienska U21-landslag som på onsdag möter Ungern i Rieti.

15 februari 2010 – Di Vaio borta en månad
Söndagens segerskytt Marco Di Vaio tvingas vila i ungefär en månad efter den lårskada som anfallaren ådrog sig i gårdagens match mot Livorno. Samtidigt har klubbläkaren ordinerat Francesco Modesto, som även han tvingades bryta Livornomatchen i förtid (efter blott åtta minuter på planen), tre veckors rehabilitering av sin lårskada.

16 januari 2010 – Lönerna utbetalade
I veckan meddelades det att Bologna till slut har lyckats genomföra de löneutbetalningar som tidigare skjutits upp och dessutom ska finansieringen fram till sommaren vara säkerställd. Vad som händer då återstår att se, men en försäljning av klubben är precis som tidigare högst aktuell.

27 december 2009 – Nytt datum för Bologna-Atalanta fastställt
Den uppskjutna matchen mellan Bologna och Atalanta kommer att spelas klockan 18.00 onsdagen den 20 januari.

20 december 2009 – Team manager Maglione uppsagd
Under fredagskvällen meddelade klubben att man har avslutat samarbetet med team managern Francesco Maglione (anställdes så sent som i september) och till ersättare har den före detta verksamhetschefen Pier Giovanni Ricci utsetts.

Precis som redaktionen skrev inför den inställda matchen mot Atalanta så har det pågått någon slags konflikt mellan Maglione och den nye verksamhetschefen Luca Baraldi och meningsskiljaktigheterna resulterar nu i att den förstnämnde tvingas lämna klubben.

2 december 2009 – Luca Baraldi ny verksamhetschef
Förändringarna i klubbledningen fortsätter. I september offentliggjordes Francesco Maglione som klubbens nya team manager och under måndagen presenterades Bolognas nye verksamhetschef Luca Baraldi. 49-årige Baraldi efterträder därmed Pier Giovanni Ricci som kommer att tilldelas nya arbetsuppgifter.

Dessutom ryktas det om att en ny sportchef är på väg in och i detta fall rör det sig om Giorgio Perinetti som just nu arbetar för Serie A-konkurrenten Bari. Perinettis och Bolognas nuvarande sportchef Fabrizio Salvatoris kontrakt går dock inte ut förrän 2011 varför bytet kan bli en dyr historia för klubben.

11 november 2009 – Landslagsuttagningar
Bolognas mittback Vangelis Moras har blivit uttagen i den grekiska landslagstrupp som ska se till att Ukraina besegras i playoffspelet till Sydafrika-VM. Samtidigt kommer Stephen Appiah att representera det redan VM-klara Ghana i den avslutande kvalmatchen mot Mali samt nästa veckas träningsmatch mot Angola.

28 oktober 2009 – Stephen Appiah på ingång
Den ghanesiske landslagsmittfältaren Stephen Appiah uppges vara nära att skriva på för Bologna. 28-åringen, klubblös sedan sommaren 2008, har under de senaste åren haft enorma skadeproblem, men en frisk Appiah skulle definitivt göra mycket nytta på Bolognas mittfält.

Enligt zerocinquantuno.com kommer Appiah att presenteras under det kommande landslagsuppehållet.

19 oktober 2009 – Taci på väg tillbaka?
Rezart Taci, den albanske oljemagnaten som i somras drog sig ur ett köp av klubben i sista stund, återvände för ett par dagar sedan till Bologna. Enligt honom själv för att undersöka om staden och klubbens supportrar fortfarande kan tänka sig ett albanskt ägande av Bologna, men med tanke på Tacis kontakter med Milan och det till synes impulsiva avhoppet i augusti ska det nog mycket till för att en affär skulle kunna bli aktuell på nytt.

För att röra till soppan ytterligare uppges även Livornos president Aldo Spinelli (för tredje eller fjärde gången) och Perugias före detta ägare Luciano Gaucci vara intresserade av att köpa in sig i klubben. Gaucci har uttryckt en önskan om att göra comeback inom fotbollen, men säger samtidigt att de enda klubbarna som lockar är Bologna och Hellas Verona.

Spåret med Virtusägaren Claudio Sabatini verkar däremot ha svalnat, ingenting nytt har hörts på den fronten sedan början av september.

6 September 2009 – Årets spelarlöner
Enligt La Gazzetta dello Sport ser Bolognas lönelista ut enligt följande:

Marco Di Vaio – 1,1 (miljoner euro per säsong)
Daniel Pablo Osvaldo – 0,9
Marcelo Zalayeta – 0,9
Adailton – 0,85
Massimo Marazzina – 0,8
Massimo Mutarelli – 0,8
Gaby Mudingayi – 0,7
Daniele Portanova – 0,6
Roberto Guana – 0,5
Nicola Mingazzini – 0,5
Giacomo Tedesco – 0,5
Vangelis Moras – 0,4
Luca Vigiani – 0,4
Cristian Zenoni – 0,4
Andrea Raggi – 0,35
Davide Bombardini – 0,3
Miguel Britos – 0,3
Salvatore Lanna – 0,3
Luigi Lavecchia – 0,3
Henry Gimenez – 0,3
Francesco Valiani – 0,3
Emiliano Viviano – 0,3
Roberto Colombo – 0,15
Rafael Santos – 0,15
Alessandro Bassoli – 0,05
(Filippo Spitoni och Riccardo Pasi saknades på listan)

Lägg gärna märke till Adailtons fjärdeplacering. Che pazzia!

4 september 2009 – Menarini diskuterar med Sabatini
Enligt lokaltidningen Il Resto Del Carlino har basketlaget Virtus ägare Clauido Sabatini träffat Bolognas nuvarande ägare Renzo Menarini för att diskutera en försäljning av klubben. Mycket återstår att lösa innan det kan bli aktuellt med en affär, men Sabatini låter hoppfull och parterna kommer att träffas igen inom kort. Hur stor del av klubben som Sabatini är intresserad av att köpa återstår att se.

14 juli 2009 – Fler träningsmatcher inplanerade
Sedan tidigare står det klart att Bologna kommer spela fyra träningsmatcher under lägret i Sestola (se nedan). Detta träningsspelande har nu utökats med följande matcher i augusti:

6/8 Ravenna-Bologna
9/8 Bologna-Espanyol
12/8 Bologna-L’Aquila

8 juli 2009 – Truppen till Sestolalägret uttagen
Följande spelare kommer att finnas på plats när försäsongslägret i Sestola inleds på lördag:

Målvakter: Colombo, Venturi

Försvarare: Bassoli, Britos, Lanna, Moras, Terzi, Zenoni

Mittfältare: Bombardini, Carrus, Casarini, Della Rocca, Lavecchia, Mingazzini, Mudingayi, Mutarelli, Pasi, Valiani, Guana

Anfallare: Adailton, Bernacci, Coda, Di Vaio, Marazzina, Osvaldo, Paonessa

3 Juli 2009 – Ingen ny delägare just nu
Någon ny delägare presenterades aldrig under onsdagen, även om flera källor uppger att Francesco Ceravolo i släptåg med den alltjämt avstängde Luciano Moggi ska ha varit nära en affär. Renzo Menarini, Bolognas ägare som under veckan har synts tillsammans med Moggi, dementerar dock att huvudpersonen i calciopoli skulle ha varit aktuell för Bologna. Detta kan man tro vad man vill om, men ryktet om Menarinis fotbollsmässiga kontakter med Moggi har i alla fall väckt det italienska fotbollsförbundets intresse som nu uppges vilja utreda saken närmare.

Nyheten om att Moggi var på väg in i klubben som ”rådgivare” slog ned som en bomb hos Bolognas supportrar. Protesterna lät inte vänta på sig och efter diverse spontana initiativ kommer nu en stor manifestation att äga rum på tisdag (missnöjet över Bolognas försiktiga inledning på mercaton kommer även det att vädras).

Någon försäljning blev det alltså inte denna gång, men en ny partner till familjen Menarini ska ändå inte uteslutas. Fler och fler rykten gör gällande att klubbens ekonomi är hårt ansträngd och det är ingen vild gissning att de tämligen misslyckade investeringarna under fjolårssäsongen (Bernacci, Osvaldo etc.) knappast underlättar situationen i dessa tuffa ekonomiska tider.

18 juni 2009 – Sommaren planerad
Den nya säsongen inleds den 8 juli med fystester hemma i Bologna innan laget tre dagar senare, precis som förra året, beger sig till Sestola, en pittoresk liten by vid Apenninernas fot cirka 70 kilometer söder om Modena. Laget stannar i Sestola fram till den 31 juli och förutom Papadopulos drillning är även fyra träningsmatcher inplanerade:

19/7 Bologna-Faro Gaggio Montano
22/7 Bologna-Ternana (alternativt Colligiana)
26/7 Bologna-Rumänskt Serie B-lag
29/7 Bologna-Sassuolo

Inga riktiga värdemätare kan tyckas, men sannolikt kommer ytterligare någon träningsmatch att genomföras under augusti efter att laget har återvänt till Bologna.
____________________________________________________

Beträffande Marco Di Vaios kontraktsstrul så verkar det nu som att en flytt från Bologna dessbättre kan uteslutas. Efter förra veckans uppståndelse där spelarens agent Pastorello påstod att Di Vaio var tillgänglig för andra klubbar tycks ett ostört telefonsamtal mellan Di Vaio själv (på semester på Sardinien) och Renzo Menarini ha löst de tidigare problemen.

För att tala klarspråk uppges klubben numera vara beredd att betala Di Vaio ungefär 1,2 miljoner euro per säsong istället för de knappa 800 000 euro som var klubbens första bud.

27 maj 2009 – Vangelis Moras borta en månad
Vangelis Moras knäproblem från i söndags visade sig vara en meniskskada i det högra knäet. Mittbacken tvingas på grund av detta till cirka en månads vila och säsongen är således över för den grekiske landslagsmannen. Med både Moras och Miguel Britos skadade lutar det åt att högerförsvararen Christian Zenoni får vikariera som mittback mot Catania på söndag.

Mer tråkiga nyheter; Bologna tvingas betala 10 000 euro i böter efter att ett antal personer på Bolognasektionen riktat apljud mot Chievos brasilianske mittfältare Eriberto under söndagens match i Verona. Domare Farina övervägde faktiskt att bryta matchen, men med hjälp av lagkapten Castellini och team manager Tarantino lyckades man till slut få tyst på idioterna och matchen kunde därefter fortsätta.

22 maj 2009 - Curva Giacomo Bulgarelli
Inför söndagens hemmamatch mot Lecce genomfördes ett officiellt namnbyte på Renato Dall’Aras norra läktare. Bolognasupportrarnas hemvist som tidigare hette ”Curva Andrea Costa” kallas nu istället ”Curva Giacomo Bulgarelli” efter den legendariske Bolognamittfältaren som avled i februari tidigare i år. Läktaren pryds numera av en plakett med texten ”Giacomo Bulgarelli – Eterna bandiera rossoblù” (läs mer om Stadio Renato Dall’Ara under rubriken "Dall'Ara" i vänstermenyn).

Övriga nyheter:

- Bologna spelade igår en träningsmatch mot det lokala laget Sasso Marconi. Matchen vanns med 5-0, men det mest anmärkningsvärda var att Marco Di Vaio stod över träningsspelandet. Anfallaren kände sig inte helt kurant och lagledningen tog därför det kloka beslutet att låta skyttekungen vila. Chievomatchen ska dock inte vara i fara.

- 3 900 Bolognasupportrar hade under torsdagen köpt biljett till söndagens bortamatch mot Chievo och Veronaklubben har nu beslutat om att ge Bologna ett utökat antal platser på läktaren.

- Marco Di Vaios mål mot Lecce var anfallarens 100:e Serie A-mål i karriären.

15 maj 2009 – Diverse
I ett försök att fylla läktarna under söndagens hemmamatch mot Lecce sänker klubben biljettpriserna (det rör sig om en sänkning på cirka 50%). Dessutom kommer samtliga säsongskortsinnehavare att kunna köpa fyra extra biljetter per person till ännu större rabatter. Hittills har drygt 7 000 lösbiljetter sålts och kanske, kanske kommer publiksiffran att överstiga 30 000 på söndag.

De senaste veckorna har det annars varit ganska oroligt i supporterleden och missnöjet över lagets prestationer har tagit stor plats både på och utanför läktarna. I Torino var dock 1 500 bolognesare på plats och majoriteten av lagets supportrar har nu bestämt sig för att vänta med ytterligare kritik tills säsongen är färdigspelad. Istället fokuserar man nu på att ge laget bästa möjliga stöd under de tre matcher som återstår.

En annan glädjande nyhet är att Gabriela Paonessa är tillbaka i full träning efter den allvarliga knäskada som 22-åringen drabbades av inför bortamatchen mot Genoa för snart sex månader sedan (en match i vilken det var tänkt att Paonessa skulle få göra Serie A-debut). Kanske får vi istället se den flyfotade ynglingen, som faktiskt har gjort mål mot Juventus (i Serie B under sin utlåning till Vicenza), debutera redan på söndag (rapporterna säger att en bänkplats ligger nära till hands)?

Desto tråkigare var torsdagens besked att Klas Ingesson, som under två säsonger i slutet av 90-talet med framgång representerade Bologna, har drabbats av myelom. En tuff behandling väntar nu den före detta mittfältaren, men förhoppningsvis kan viljan och beslutsamheten som på fotbollsplanen tog honom till både landslaget och proffsspel i Europa räcka lika långt i kampen mot sjukdomen.

Kämpa Klas!

7 maj 2009 – Orostider
Uppladdningen inför bortamatchen mot Torino på söndag hade kunnat vara betydligt mer harmonisk. Förutom den blytunga förlusten mot Reggina senast har två ”incidenter” gjort stämningen i Bolognalägret något infekterad.

Först och främst har förklaringen till varför Sergio Volpi följde Regginamatchen från läktaren nu kommit. Anledningen till mittfältarens frånvaro ska vara att Volpis fru i samband med ett affärsbesök under lördagen drabbades av vreden från två upprörda Bolognasupportrar som riktade en mängd förolämpningar mot hennes fotbollsspelande man. När Volpis fru sedan kom ut från affären upptäckte hon dessutom att däcket på hennes bil var punkterat (det bör dock sägas att det inte finns några bevis för att det var samma män som förstörde bildäcket). Efter denna händelse kom Volpi och lagledningen slutligen överens om att det vore bättre för Volpi att stå över matchen mot Reggina.

Anledningen till att just Volpi befinner sig i en något utsatt position uppges vara att Bolognamittfältaren i samband med ett restaurangbesök för ungefär två månader sedan uttalade sig negativt om klubben och laget. Oturligt nog (för Volpi alltså) var ett par Bolognasupportrar på plats och dessa uppfattade Volpis ord som ett hån mot både klubben och dess supportrar (Volpi menar i efterhand att det supportrarna hörde var ett par, förvisso opassande, skämt). Ryktet om mittfältarens nedsättande ord spred sig sedan som en löpeld på diverse internetforum och hela historien har kraftigt minskat Volpis popularitet inom vissa supporterkretsar.

Hela historien ska dock ha fått sin lösning när Volpi och ett antal representanter för klubbens supporterskap igår pratade ut om den uppkomna situationen på Bolognas träningsanläggning i Casteldebole. Enligt federossoblu.it har samtliga parter lagt händelsen bakom sig och nu fokuserar man tillsammans på säsongsavslutningen.

Som om inte Volpiaffären var tillräcklig har dock även Gaby Mudingayi hamnat i blåsväder. Belgaren ska efter en hetsig diskussion med en missnöjd Bolognasupporter ha hamnat i handgemäng. Något allvarligare slagsmål var det aldrig tal om, men händelsen har i alla fall föranlett ett enskilt samtal med tränare Papadopulo och sportchef Salvatori samt böter för den belgiske landslagsmannen.

Sammanfattningsvis kan man nog drista sig till att säga att Bolognas tredje raka ritiro, denna gång i Pavia, kommer lägligt (truppen kommer från och med idag att spendera tre dagar i den lombardiska staden). Beträffande Volpi och Mudingayi kan man kort konstatera att tid och kraft kunde ha lagts på betydligt vettigare saker än detta.

28 april 2009 – Först Coverciano, nu Forlì
Bologna fortsätter att ladda batterierna på annan ort och möjligen har det positiva resultatet mot Genoa efter vistelsen i Coverciano ett finger med i spelet. Imorgon reser truppen till Forlì (sju mil sydost om Bologna) där laget under torsdagen kommer att träna bakom stängda dörrar. Redan på fredag återvänder dock laget till Bologna för att göra de sista förberedelserna inför lördagens viktiga (närmast cupliknande) hemmamatch mot Reggina.

22 april 2009 – Ritiro
Bolognas spelartrupp lämnade idag Bologna för att istället bege sig till Coverciano där laget kommer att ägna de närmaste dagarna åt förberedelser inför söndagens hemmamatch mot Genoa. Beslutet att lämna Bologna togs av klubbledningen i samråd med lagets nye tränare Giuseppe Papadopulo och anledningen ska vara den tryckta stämning som för tillfället råder i Bologna.

Laget möttes av kraftiga protester när det återvände till Aeroporto G. Marconi efter förlusten mot Palermo och i Bologna blandas just nu ilska med uppgivenhet. För att råda bot på den negativa stämningen har klubbledningen gått ut med ett pressmeddelande där man ber om supportrarnas stöd under de avslutande omgångarna, men om detta har någon effekt får vi se först under söndagseftermiddagen.

Källor:
bolognafc.it
gazzetta.it
federossoblu.it

Mikael Mansjö2000-01-01 20:41:00
Author

Fler artiklar om Bologna