2002 summeras

Summering av 2002, ett framgångsrikt år trots allt. Como har nästan aldrig varit så framgångsrika som man var 2002.

Så har då 2002 blivit 2003 och vi kan summera ännu ett fotbolls år, för Comos del har detta år bestått av djupa dalar och höga toppar. Ser man till resultaten den senaste tiden så kan man kalla detta ett år av besvikelse, men det är precis tvärtom. 2002 går till historien som ett av Comos bästa fotbollsår någonsin, vi får gå långt tillbaka i historien för att hitta ett bättre. Året har också varit händelserikt i andra avseenden i staden, översvämmningar, avbruten match och en president som shoppar loss hårt på spelar marknaden.

Året inleddes som serietvåa i serie B efter Modena, ett otippat Como hade slagit många med häpnad med sin offensiva och roliga fotboll under tränare Dominssini. Det betalde sig bra i serie B och Como ångade på mot förstaplatsen. Como hade inte vunnit en serie sedan säsongen 79/80 då man tog hem serie B. Fansen var lyriska och det fortsatte att gå bra även på det nya året. Det slutade med seger i serie B och uppflyttning till serie A, första gången på 13 år som Como fansen skulle få se sina gunstlingar spela serie A fotboll. På de 20 matcher som spelades i serie B under 2002 så blev resultatet 10 vinster 6 oavgjorda och 4 förluster, en målskillnad på 27-19. Endast en hemmaförlust noterades och det mot Napoli den sjätte januari. Höjdpunkten på säsongen var naturligtvis 12:e maj då man hemmaslog Empoli med 2-0 och säkrade en uppflyttningsplats, en vecka senare var serie segern säkrad även fast man då förlorade borta mot Sampdoria. Till detta kan läggas att Como tog sig vidare till kvartsfinal i Italienska cupen, så långt har man bara tagit sig en endaste gång tidigare. I kvartfinalen blev det stopp mot serie A laget Brescia efter två hårda matcher, 2-2 blev det sammanlagda resultatet men Brescia gjorde mål på bortaplan och gick vidare till semifinal Roma. Så här långt in på året hade man kunnat räkna det som det näst bästa året i historien, vi får gå tillbaka till 1950 för att komma upp i liknande resultat.

När en försenad serie A fotboll så sparkade igång så hade Como nästan ett helt nytt lag på banan, endast 4 spelare var kvar från serie B fotbollen. Nyförvärven gick dock inte av för hackor och intressantast var nog värvningen av Benito Carbone. Como rankades tillsammans med Modena som bästa nykomlingar och många tippade att laget ska klara sig kvar. Tyvärr så lämnade skyttekungen Lulu Oliveira klubben bara dagar innan första matchen, detta har tyvärr satt sina spår. Klubben har endast mäktat med att ta fem poäng fram till nyår och målskyttet har uteblivit, endast 8 mål har man mäktat med och det är alldeles för lite. Orutinerade tränaren Dominissini fick lämna plats till den betydligt mer rutinerade Eugenio Fascetti på bänken, effekten har dock uteblivit i de första matcherna men det ser i alla fall lite bättre ut i spelet nu. Förklarningarna till de dåliga resultaten har varit otur med domare och att man helt enkelt har bytt för mycket spelare. Själv tycker jag att det mest beror på att man har bytt ut för stor del av truppen, visserligen har vi tappat poäng på horribla domslut men det är långt ifrån så många som vår president vill ha det till. Dessutom har nyförvärven inte kommit upp i den standard som man kunde önska av dem, det är endast Pecchia och Padalino som får godkänt än så länge. På topp har man gjort ett riktigt fel köp i Godeas, en pålitlig målskytt i serie B men på tok för dålig för serie A fotbollen. Nyförvärv har även droppat in under säsongen i form at Fonseca, han behöver dock lite mer tid innan han får en bedömning av mig. Det är heller ingen vild gissning att vi inom de närmsta dagarna kan räkna in fler nyförvärv. Det krävs en lika bra vårsäsong i serie A som man gjorde i serie B förra året för att klara nytt kontrakt, de senaste säsongerna har det behövts runt 40 poäng för att klara sig kvar.

På spelar fronten är det också toppar och dalar, den riktiga toppen är förstås flyktade Lulu Oliveira. Dalarna är hans ersättare Denis Godeas och i viss mån Sasa Bjelanovic. Oliveira producerade så många som 23 mål i serie B, av dessa gjorde han 13 under 2002. Den andra toppen är Ricky Allegretti, mittfältaren som går från klarhet till klarhet. Allegretti har utan tvekan varit Comos bästa spelare under tiden i serie A, det har visserligen inte krävts så mycket för att bli det men han har varit klart bäst. Från vårsäsongen så får även Carlo Taldo klart godkänt, anfallaren som numera spelar i Modena. Taldo gjorde några mycket viktiga mål under våren, b la det mot Modena som gav en 1-0 seger. Taldo låg även bakom ganska många av Oliveiras mål, oftast med sitt fina huvudspel. Pecchia har även han godkänt men skulle kunna få bättre betyg om han var jämnare, han är inte bara ojämn i match från match utan även under matcherna sjunker hans standard betydligt vissa perioder. I backlinjen har Padalino godkänt tillsammans med Stellini, den senare verkar ha fått en välbehövlig nytändning sedan Fascetti tillträdde och han har fått en libero roll. I anfallet är det underkänt för samtliga och kommentarer behövs egentligen inte, vi har bara gjort 8 mål och det under all kritik. Det är naturligtvis inte bara anfallarna som har del i den klena målskörden, men de har varit för dåligt för att vara i närheten av godkänt.

Vid summeringen av detta år så är jag ändå positiv, Como spelar i serie A och det är en stor framgång. Vi får hoppas att jag är positiv när jag summerar säsongen också. Hoppet är det sista som överger mig och chansen till serie A spel nästa år finns kvar, om än liten så finns den där. Det behövs en mäktig formtopp med start i januari för att det skall kunna gå, men kommer den och laget får kontakt så kan allt hända. Spelar materialet är nog annorlunda om en vecka än vad det är i skrivande stund, jag hoppas det i alla fall. Nu blickar vi framåt mot 2003 och hoppas att Como kan upprepa vad man gjorde i serie B under våren, 36 poäng tog man då och gör man det så är nog kontraktet klart. Det är givetvis mycket svårt att ta så många poäng, men det går.

Vai Lariani

Jonas Ivarsson2003-01-02 14:40:00

Fler artiklar om Como

Kungarna av Comosjön