Så ska Como klara sig kvar!

Skribenten ger sin obotligt optimistiska syn på Comos chanser att klara nytt kontrakt. Blir du också optimist av att läsa denna kalkyl?

Halva säsongen har gått och Como ligger jumbo, laget har endast mäktat med 7 poäng så här långt och har ännu inte vunnit i serie A. Hur skall då Como kunna klara sig kvar? Det är en befogad fråga och jag skall ge lite förutsättningar och optimistiska kalkyler.

De senaste åren har laget som slutat på plats 14, dvs precis ovanför nedflyttnings strecket skrapat ihop ca 40 poäng. Det vanligaste är att lag 14 slutar på en summa mellan 36-39, en gång har ett lag fått lämna serie A med hela 40 poäng. Det var Genoa som säsongen 1994/95 fick lämna högsta serien med 40 poäng efter playoff mot Foggia. Det lägsta poängskörd som något lag har klarat sig kvar på är 36 poäng (Vicenza 97/98). Det som är lite intressant att undersöka är hur tabellen sett ut efter 17 omgångar, jag har roat mig med att jämföra lite tabeller de senaste åren. Observera att alla tabeller som jag har undersökt är från säsongen 94/95 och framåt, detta av den enkla anledningen att det var då som tre poängare började delas ut.

De flesta av de lag som slutat på 14:e plats har haft 16-19 poäng efter 17 omgångar, några undantag finns dock. Vicenza som klarade sig på 36 poäng är ett undantag, dock inte åt det hållet man skulle kunna befara. De hade hela 21 efter 17 omgångar med det så låg de på en 11:e plats med till synes god marginal till strecket. Noterbart är att laget som slutat på 14:e plats efter 38 spelade matcher oftast spelat ihop fler poäng under de sista 17 matcherna än under de första 17. Vicenza är undantag säsongen 97/98, Udine som delade 14.e platsen med Brescia förra året på 40 poäng hade 21 efter halva serien.

Ruggigaste upphämtningen står nog Reggina för säsongen 00/01, efter 17 spelade hade man endast 13 poäng, efter samtliga omgångar hade man 37. Tyvärr för Regginas del räckte inte detta utan man åkte ut i Playoff mot Verona (14p efter 17matcher) och Lecce (21p efter 17matcher), samtliga dessa slutade på 37 men det blev Reggina som fick lämna serie A.

Min egna och högst personliga kalkyl för denna säsong visar då med hjälp av lite statistik att laget som slutar på 15:e plats, dvs nedflyttning denna säsong kommer att sluta på 30-33 poäng. Atalanta som ligger på 14:e plats just nu har 14 poäng, en nätt kalkyl ger en slutsumma runt 31 poäng.

Hur skall då Como klara sig kvar? Enligt mig kommer då Como att behöva 32-33 poäng för att klara sig kvar, det betyder att man på de kommande 17 matcherna skall spela ihop 25-26 poäng. Nu inser ju t o m jag som är väldigt partisk att detta blir extremt svårt för ett lag som vägrar att vinna, dock har vi sju matcher där vi inte förlorat. För att rimligtvis spela ihop 25-26 poäng så behöver nog Como vinna 7 eller 8 matcher, samt några oavgjorda. Vinsterna måste nog också komma mot ”rätt” lag, dvs de lag som man strider mot runt strecket. Av dessa lag så möter vi endast Torino på hemmaplan. Detta kan ses som en nackdel men jag väljer att vända på det, då har vi större chans att på hemmaplan vinna de fyra andra matcherna vi behöver vinna. Matcher som jag då kalkylerar med att Como kan vinna förutom de mot botten konkurrenterna är Empoli (b), Brescia (h), Bologna (h), Perugia (h), Udinese (b), Chievo (h), Modena (h). Seger i fyra av ovan nämnda matcher plus någon några oavgjorda och segrar mot botten konkurrenterna borde räcka för att stanna kvar. Detta är givetvis en högst personlig men kanske ändå realistisk kalkyl för hur många poäng som behövs, det är bara att hoppas att Como lyckas spela ihop tillräckligt många. Como har av tradition tagit fler poäng andra halvan av säsongen än första, möjligen kan det bero på att Como nästan alltid oavsett serie är ett ”lindansar” lag. Vare sig det har gällt uppflyttning eller degradering kan man räkna med att Como är inblandat i en streckstrid.

Många av er har säkert redan räknat bort Como från serie A nästa år, jag kan ju inte klandra dem som gör det. Dock skall ni ha i åtanke att det finns en chans till scenariot ovan, jag hoppas att spelarna i Como inser det också. För att det ens skall finnas en chans till detta scenario så måste laget börja göra mål, det har dock sett lite bättre ut anfalls mässigt sedan Caccia anslöt till klubben. Como måste givetvis få de berömda marginalerna på sin sida också, inte bara stolpe in utan även få lite domslut med sig. Det är något man sannerligen inte haft under den första delen av säsongen, något som Preziosi inte varit sen att informera allmänheten om. En snabb titt i backspegeln säger att Como fått 6 straffar emot sig och 1 med sig. Av dessa 6 straffar så har två (Brescia, Udinese) ansetts som horribla och helt felaktiga, två har varit solklara och följaktligen har två varit tveksamma. Notera att tre av straffarna kom i den avbrutna matchen mot Udinese, varav där var en av de felaktigt utdömda. Poäng har vi enligt min mening bara tappat i matchen mot Brescia på en felaktig straff, då kunde Baggio kvittera i 88:e min på en skitstraff. Även uteblivna domslut har varit objekt för Como presidentens vrede, framförallt mot Roma (som anser att alla domare är emot dem) och Bologna. Mot dessa var det solklara utvisningar som domaren struntade i. Hur många poäng Como förlorat på detta är omöjligt att säga och inte ens värt att diskutera, de poängen kommer man ändå aldrig att kunna få.

På lördag har du chans att se Como- Roma på Tv, ta den. Jag har inte tagit med Roma matchen i min kalkyl, anledningen är enkel – jag vill inte att min optimistiska kalkyl skall falla redan på lördag. Jag hoppas istället på lite ”bonus” poäng i den matchen. Det är kanske lättare att göra en bedömning när ni fått se en match med Como, men välkommen in att rösta på startsidan. Frågan är, Har du helt räknat bort Como från serie A? Välkommen att rösta och/eller diskutera på forumet.

It aint over until the fat lady sings!

Vai Lariani






Jonas Ivarsson2003-01-21 18:00:00

Fler artiklar om Como

Kungarna av Comosjön