Intervju: Om Europacomebackande Genoa
Zaragoza-gunstlingen Zapater (t.v.) - ny general i rödblått

Intervju: Om Europacomebackande Genoa

Vi fortsätter ta en koll på våra motståndare i Europa League och på torsdag väntar italienska Genoa som i år gör comeback ute i Europa. Är den forna storklubben på väg upp eller är det ett luftslottsbygge vi ser? Genoa-redaktören på SvenskaFans besvarar frågor inför det heta mötet.

Spanien mot Italien; Valencia mot Genoa. På Mestalla väntar något av ett tungviktsmöte i Europa League. Genoa gick segrande ur duellen med Slavia Praha i premiäromgången medan Valencia lite oturligt tappade en seger mot franska Lille.  

Svarar på frågorna gör GradinataNord från Genoa-redaktionen här på SvenskaFans och vi tackar givetvis för detta. Nu blickar vi framåt mot vad komma skall...


Genoa gjorde en uppmärksammad sommar på värvningsfronten, vad tycker du om utfallet hittills? Har försäljningarna och inköpen fallit väl ut och kan man då säga att de nya spelarna lyckats fylla luckorna (eller mer därtill)?

- Går det att ersätta Diego Milito, Thiago Motta och Matteo Ferrari för en klubb i Genoas storlek? Nja, det är ytterst tveksamt, men Mr Preziosi (lagets president) har gjort ett helt okej försök. Jag ger alla nya spelare godkänt hittills, med undantag för Kharja som var relativt dyr och sitter på en av truppens fetaste löner. Han måste prestera bättre. Vi är mycket vassa och konkurrenskraftiga framåt. Lite stabbigt mittfält, men med ett intressant och bra försvar (iallafall förra året).

Genoa är en klassisk gammal storklubb i Italien som verkar vara på uppgång igen. Är så verkligen fallet eller är det bara en tillfällig formtopp?

- Svårt att veta, men Preziosi har hittills hållit sina löften. Men visst blir det svårt att prestera bra på lång sikt, det är det för alla lag. Men jag tror att Genoa är i Serie A för att stanna under en lång tid framöver. Så stabila är vi. Mycket tack vara vår fantastiska hemmapublik.

Det var länge sedan Genoa skådade framgångar ute i Europa. Säsongen 91-92 lyckades man nå en semifinal i UEFA-cupen men förlorade den dubbla matchserien mot Ajax (som sedan tack vare ett mål av svenske Stefan Pettersson vann hela turneringen). Vad talar för att man lyckas gå minst lika långt i år nu när man är tillbaka ute i Europa igen?

- Europa League är Genoas stora mål i år och man kommer garanterat att ställa upp med bästa laget då Europa League är lagets högsta prioritet. Lite ovanligt då de flesta lagen som spelar i Italien förutom Inter prioriterar ligan mycket högt. Men går man inte vidare från gruppen är det en stor missräkning. Men man är också mycket medvetna om att man har ett lag som är mycket bra och en utav favoriterna till att vinna hela EL i sin grupp.

Efter att hyperviktiga Motta och Milito lämnat klubben bär nu andra spelare ett tungt ansvar. Vilka ser du som lagets verkliga nyckelspelare och varför?

- Spelarna som har visat framfötterna hittills är Alberto Zapater, en spelare som ni säkert känner till rätt så bra. Han har tagit över dirigentpinnen på Genoas mittfält nu när Motta är såld och Juric har varit skadad. Annars så brukar alltid någon av duon Hernan Crespo eller Sergio Floccari vara matchavgörande beroende på deras insatser. Marco Amelia är även en viktig spelare likt Mimmo Criscito. Ja, som du märker kan jag räkna upp många. Men Genoas styrka är inte den individuella skickligheten utan deras förmåga att spela som ETT lag.

Vi Valenciafans är givetvis också nyfinka på Genoafansens omdöme om Emiliano Morettis början i klubben. Upplys oss gärna om era åsikter kring denna försvarare!

- Han började säsongen lysande och är lagets ledare i mittförsvaret. Han är gjuten som mittback och har tränare Gasperinis fulla förtroende. Han har sett lugn och tryg gut med bollen och rett ut de flesta situationerna. Men han har på den senaste tiden gått ner lite i kvalité i sitt spel. Men förhoppningsvis är det bara en tillfällig svacka.

Slutligen om vår match; Hur tror du att matchen kommer se ut och hur går det?

- Genoa kommer säkerligen ha ett aggressivt försvarsspel, men kommer sannolikt att bli tillbakapressade under stora delar av matchen. Men man har hyperfarliga kontringsspelare som när de får lite ytor kan bli matchavgörande. Jag tror dock på förlust i en underhållande match. 2-1 kanske? 


Rickard Petersson2009-09-30 14:09:29
Author

Fler artiklar om Valencia