La settimana romana: Stora personalnedskärningar, galen årskortsförsäljning och storsatsning på akademin
Lina Souloukou har fått i uppgift att skära ner på personalkostnaderna. Bild: asroma.it

La settimana romana: Stora personalnedskärningar, galen årskortsförsäljning och storsatsning på akademin

La settimana romana med högt och lågt kring Roma den senaste veckan.

Stora personalnedskärningar
Romas Ceo Lina Souloukou har fått öknamnet “tagliatrice di testa” (halshuggaren, bödeln) av de anställda på Trigoria. Grekinnan har fått uppdraget av Friedkin att skära ner på omkostnaderna utanför fotbollen.

Roma hade under Pallotta 700 anställda utanför fotbollen till en kostnad av 50 miljoner euro. Det är mer än vad de största lagen i Champions League har i utgifter enligt Corriere dello Sport. Vilket är en turnering Roma inte deltagit i sedan 2019.

Bara inom media hade Roma 50 anställda även efter nedläggningen av Roma TV och Roma Radio. 

De stora personalkostnaderna var något som familjen Friedkin lade märke till direkt och bara genom att stänga det andra kontoret i Eur har Roma sparat en miljon euro om året. Lina Souloukou är anställd av amerikanerna för att genomföra en stor rensning av personal på Trigoria och hittills har närmare 200 anställda blivit uppsagda och fler är troligtvis att vänta.

Det är en ny sheriff i stan och det känns som att ordningen sakta men säkert börjar återställas på Trigoria efter haveriet med Pallotta.

Rasande takt på årskortsförsäljningen - stängdes ner efter någon timme
Förra året sålde Roma 38 000 årskort och nästan alla valde att förnya till denna säsong. Klubben stängde den öppna försäljning av årskort bara efter någon timme eftersom de redan sålt 1000 årskortl. Den enda säsongen som slår årets försäljningssiffra  är 2001/02 efter att Roma vunnit "scudetton" då såldes cirka 43 000 årskort. Hade försäljningen av årskort varit öppen längre hade troligtvis det rekordet slagits. 
Klubben vill dock inte sälja för många årskort eftersom lösbiljetter ger mer intäkter per såld biljett. Vi kan nog dock räkna med att även nästa säsong få njuta av ett utsålt Olimpico i mer eller mindre varenda match. Hypen fortsätter trots uteblivna framgångar på planen och inga stjärnvärvningar. 

50 miljoner euro på akademin
Efter Italiens fiasko i EM rasar diskussionerna kring att det är för många utländska spelare i Serie A, vilket leder till att unga spelare inte får chansen. Men även akademierna kritiseras för att ta in för mycket utländska spelare.
I samband med det publicerade Corriere dello Sport en artikel där de redogjorde för att familjen Friedkin satsat 50 miljoner euro på Romas akademi. Ungdomslagen nådde fem av sex finaler i årets ligaspel och planen är att ge ungdomar från akademin mer utrymme i A-laget framöver.
Roma vill inte upprepa misstagen som gjordes med både Frattesi och Calafiori som släpptes vidare för tidigt och nu blommat ut till storspelare. 

Roma anordnar sommarläger för utsatta barn
För femte sommaren i rad kommer AS Roma att anordna ett sommarläger för barn i Rom som är ekonomiskt och socialt utsatta. På schemat kommer det vara två pass med fysisk aktivitet som hålls av tränare från AS Roma. Barnen serveras lunch varje dag samt kommer att få delta i workshops för att förebygga mobbning samt öka miljömedvetenheten hos barnen.

La ligameriterad 16-åring klar för Roma
Buba Sangaré är född 2007 i Elche, Spanien av föräldrar från Mali. Han spelar högerback och har redan en La Liga-match samt en match i Copa del Rey på sitt CV.

Världens bästa kickboxare hyllar Totti
Mattia Faraone försvarade i helgen sin världsmästartitel i kickboxning när han på hemmaplan i Rom vann över rumänen Danut Hurduc efter bedömning av en enhällig domarkår. Mattia som aldrig dålt sitt supporterskap till Roma tog tillfället i akt att äntra ringen i Roma-tröja med Totti 10 på ryggen. Även under prisceremonin hade Mattia på sig tröjan, bland annat framför ögonen på den specialinbjudna gästen Radja Nainggolan.


Mattia Faraone påväg mot ringen för att försvare sin värlsmästartitel i kickboxning.

Belotti lämnar
Andrea Belotti är nu officiellt klar för Serie A-nykomlingarna Como. Kan det göra att Roma lägger in ytterligare en växel för att rekrytera en anfallare?

Niclas Ekström2024-07-03 10:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?