Orosmoln på Bostonhimlen
Såna här scener behöver vi se fler av!

Orosmoln på Bostonhimlen

Det är grus i maskineriet som benämns Boston Bruins anno 24/25 såhär i starten av säsongen. Det är inte mycket som fungerar och det börjar synas på resultattavlan.

Colorado-Boston 3-5
Utah-Boston 2-1 efter förlängning
Nashville-Boston 4-0

Efter en tre matcher lång roadtrip så hopar sig orosmolnen över vårt lag. Mot Colorado gjorde vi nog vår bästa prestation hittills den här säsongen ska dock sägas så det började bra. Vi släppte in alla tre mål i boxplay och Korpisalo fick göra en riktigt fin match mellan stolparna där han fick ta sin första vinst i sin nya klubb. Fjärdekedjan fortsatte leverera och var den största bidragande orsaken till vinsten i Denver.

Men efter den skalpen så har det fastnat mycket grus i maskineriet och vi har inte fått dom svaren som vi har velat ha alls. Främst är det forwardssidan som går trögt där målskyttet stagnerat helt senaste två matcherna efter att ha varit en positiv sak förra veckan. Mot Utah såg det länge ut som att det skulle bli två poäng men i ärlighetens namn så var det bara en tidsfråga innan kvitteringen skulle komma och att det blev en poäng i den matchen får vi tacka Swayman för som gjorde en grym insats.

Mot Nashville kunde det faktiskt ha gått annorlunda om man ser nyktert på det såhär dagen efter. Pastrnak hade två frilägen i matchen som om dom hade gått in hade ändrat matchen helt förmodligen men istället räddade Saros båda två och istället för kontakt så kunde Nashville istället gå ifrån till en relativt enkel första seger för säsongen där siffrorna blev för stora sett till hur matchbilden såg ut även fast det var en rättvis seger rent objektivt med tanke på hur spelet såg ut.

Sammanfattning
Det som har funkat för oss är inte mycket tyvärr. Målvaktsspelet har varit bra, där kan man inte klaga på någonting egentligen utan båda målvakterna har gett oss chansen att vinna alla tre matcherna och att vi kommer ifrån dom här tre matcherna med tre poäng har vi Swayman och Korpisalo att tacka för till stor del.

Fjärdekedjan har ju varit kanon här i början men även dom har mattats nu sista två matcherna och när den inte har producerat framåt så har heller ingen annan gjort det tyvärr.

Inför nattens match testade man att ändra om i alla dom tre första kedjorna och även i alla backpar men det fick inte den effekten man hade hoppats på. Både Riley Tufte och Max Jones har gjort miserabla insatser när dom bytt av varandra och inatt var det Jones tur att ta ytterligare två onödiga utvsiningar där den ena ledde till baklängesmål.

Dom ledande spelarna framåt leder inte laget på det sätt som man kan hoppas på och det blir såklart oerhört svårt att vinna hockeymatcher om Pastrnak, Marchand, E. Lindholm, Zacha, Coyle, Frederic, Geekie, McAvoy och H. Lindholm inte producerar. Geekie har ju till och med blivit satt på läktaren vilket säger en hel del om hur prestationerna varit.

Det är mycket som behöver förbättras och frågan är om man redan nu ska kalla upp andra spelare från Providence. Det kan inte bli sämre än hur Tufte och Jones har startat tillsammans med Brazeau som inte alls fått det att stämma efter hans fina inhopp i slutet på förra säsongen som lovade så mycket mer.

Varför inte kalla upp offensiva spelare som Lysell och Merkulov som kan tarnsportera puck och öppna upp ytor? Absolut att det kan bli spelvändningar om dom tappar puckar i fel lägen men då försöker dom åtminstone göra något kreativt med den vilket inte är fallet nu med Tufte, Jones och Brazeau där vi ändå får samma resultat i slutändan.

Det finns en hel del att fundera kring och jag hoppas att Montgomery och gänget kan hitta rätt vägar framåt här för det gäller att hänga med i racet där många lag har börjat starkt i Atlantic Division.

Veckans tre rubriker
1. Nikita Zadorov
Han fortsätter att ta utvisningar och har nu fått sätta sig på botbänken i samtliga matcher i minst 2 minuter. Han skulle vara en hård jävel som tacklar motståndarna stenhårt och som sätter stopp i försvaret men istället har han allt som oftast hamnat på efterkälken och varit tvungen att ta utvisningar istället. En start som lämnar väldigt mycket i övrigt att önska från ryssen. Jag hoppas verkligen att han kommer förbättra sig och det illa kvickt.

2. Utvisningar överlag
Vi tar mest utvisningar i hela ligan och det är såklart inget som är gångbart i längden. Det sliter på spelare och tar man för många utvisningar så kommer det smälla till slut. Då räcker det inte att vi är relativt bra på att försvara oss för inget lag orkar stå emot i längden. Vi har fått försvara oss i 35 boxplay hittills, sammanlagt över 55 minuter effektiv speltid. Att jämföra med ligans "snällaste" lag Islanders som fått försvara sig 9 gånger och knappa 14 minuter. Vi måste verkligen bli bättre på att hålla oss ifrån botbänken helt enkelt.

3. Avancerad statistik
Det är ingen rolig läsning när man kollar den avancerade statistiken för att se om ögat har lurat en när man sett matcherna. Men nej, vi är inte ett spelförande lag som man vill vara än så länge. Faktum är att vi är i botten när det handlar om att skapa mer framåt jämfört med vad man släpper till bakåt vilket brukar (inte alltid) betyda att man kommer förlora mer matcher än man vinner mest sannolikt. Här behöver vi också förbättra oss avsevärt framöver då det ju säger sig självt att ju mer du skapar framåt desto troligare är det att man vinner matchen. Som ett exempel kan jag säga att vi ligger näst sist i ligan när det kommer till skillnaden mellan skott på mål framåt jämfört med skott emot bakåt där vi skjutit 244 skott och släppt till 325, en skillnad på 81 skott. Edmonton som ligger etta i den statistiken har skjutit 408 skott och släppt till 298 stycken vilket ger en skillnad på plus 110 skott. Just nu ligger vi före i tabellen men fortsätter det i samma stil så är det ju bara en tidsfråga innan dom och flera andra är förbi när dom väl ställer in siktet bättre.

Interna poängligan
Cole Koepke 6 (3+3)
David Pastrnak 5 (4+1)
Elias Lindholm 5 (2+3)
Mark Kastelic 5 (2+3)
John Beecher 5 (2+3)
Mason Lohrei 4 (1+3)
Brad Marchand 4 (0+4)
Charlie McAvoy 3 (2+1)
Hampus Lindholm 3 (1+2)
Brandon Carlo 3 (1+2)
Nikita Zadorov 3 (0+3)
Pavel Zacha 2 (1+1)
Andrew Peeke 2 (0+2)
Charlie Coyle 1 (1+0)
Trent Frederic 1 (1+0)
Justin Brazeau 1 (0+1)
Matthew Poitras 1 (0+1)


Målvaktsstatistik
Jeremy Swayman - 2 vinster på 5 starter, 91,1%, 2,77 GAA
Joonas Korpisalo - 1 vinst på 2 starter, 85,0%, 4,57 GAA


Kommande matcher
Natten mellan 24-25 oktober 01:05 Boston Bruins-Dallas Stars
Natten mellan 26-27 oktober 01:05 Boston Bruins-Toronto Maple Leafs
Natten mellan 29-30 oktober 01:05 Boston Bruins-Philadelphia Flyers


Tre matcher innan nästa uppdatering i form av en artikel kommer och det är två ruskigt tuffa matcher på förhand medans en får anses som enklare sett till hur säsongen har startat. Men Dallas kommer att bli en tuff nöt att knäcka med ett sylvasst målvaktsspel och en offensiv som levererar väldigt bra såhär långt. Fem vinster på sju matcher men där förlusterna kommit på bortaplan vilket kan vara en fördel för oss om vi kommer ut på rätt sätt.

På lördag natt är det rivalmöte när Toronto kommer på besök. Alltid tuffa matcher mellan lagen och efter ännu en batalj i slutspelet där vi gick segrande ur duellen ännu en gång lär dom vilja ha minirevansch på oss. Har börjat ganska knackigt även dom så förhoppningsvis kan vi utnyttja det och ge dom en rejäl match om poängen.

Vi avslutar en tre matcher lång hemmasvit med ett möte mot Philadelphia som har haft det rejält tungt här i början på säsongen. Bara tre inspelade poäng och ett av få glädjeämnen är rookien Matvei Michkov som leder interna poängligan på fem poäng i skrivande stund. I den här matchen vill jag verkligen se att vi för spelet i 60 minuter, för att vara riktigt nöjd vill jag se det i alla tre matcher som kommer här för då är vi verkligen på väg mot något bra istället för som nu där molnen hänger tunga och gråa över oss.

Vi får hoppas att jag får skriva en mycket mer positiv artikel nästa vecka helt enkelt!

Lets go Bruins!

Erik HanssonErikhanzzon@hotmail.se@Hanzzzon2024-10-23 18:32:41
Author

Fler artiklar om Boston

Preview 24/25 - Boston Bruins