Ryskt fokus för Lightning i draften
Totalt 210 spelare har fått sina rättigheter uppknutna till en NHL-klubb efter helgen som gick, men bara åtta av dem var ryssar. Och än mer anmärkningsvärt är väl isåfall att Lightning stod för valen till tre av de åtta spelarna, allt enligt en förutbestämd strategi av ledningen bakom laget. Först ut att väljas - som 27:e totalt - var Vladislav Namestnikov.
Ryska spelare har gett NHL-managers en del huvudbry på senare år, allt eftersom den inhemska ligan KHL växt sig stark och blivit världens näst bästa liga. Där borta finns även de stora slantarna att tjäna, i vissa fall mer än vad liknande kompetens skulle innebära borta i NHL. Detta faktum verkar dock inte ha skrämt bort GM Yzerman och hans stab, som i en kommentar efter draften uttryckte det som att man följt sin strategi, att man såg chansen att välja just ryssar som skulle bortprioriteras p.g.a. ovan nämnda fakta av andra lag. Tänker man efter är det kanske inte heller helt förvånande när det gäller Yzerman, under hans karriär i Detroit fanns många högpresterande ryssar i hans sällskap (t.ex. Larionov, Fedorov, Kozlov, Datsyuk osv). Och de spelare man nu valde har man också stämt av med - de har verkligen en ambition av att vilja spela i NHL också. Lätt att säga nu förvisso, återstår väl att se om inte istiden ges och lönekuvertet blir därefter sen senare.
Nåväl, Namestnikov var det ju. Trots sitt ryska namn och hans påbrå flyttade han redan åtta månader gammal till Detroit, där han skolat sig till den han spelare han är idag. Den gångna säsongen har han tillbringat hos London Nights i OHL och prickat in 68 poäng på lika många matcher. Han beskrivs som en solid tvåvägs-center som har bra egenskaper överlag. Bra skridskoåkning, skott, ja - hela kittet. Det finns lite talang i släkten att falla tillbaka på som kan vara en förklaring, pappa Evgeny gjorde 43 NHL-matcher som back för bl.a. Canucks, pappans bror är dessutom ingen mindre än tidigare nämnde Slava Kozlov.
Lightning har ju på senare år vart bortskämda (om man nu ska se det så) med tidiga draftval, Steven Stamkos gick ju som etta 2008, Victor Hedman som tvåa 2009, två spelare som snabbt etablerat sig i laget. Kan ett 27:e-val bli något? Ja, ganska bra i alla fall. Historiska 27:e-val att notera är bl.a. Joe Niewendyk, Scott Mellanby, Scott Gomez och färskast med framång är väl John Carlson i Capitals. Så ja, nånting kan det bli, men listan innehåller också spelare som Mike Speer, Marc Moro, Ari Ahonen och Joe Finley, som nog inte så många har koll på. Vi får hoppas på något som liknar den förstnämnda kategorin.
Bolts två övriga ryska val i draften föll på två stycken Nikitas. Som 58:a totalt togs Nikita Kucherov, en liten och passningsskicklig forward som nu senast satte poängrekord i U18-VM med 21 poäng på sju matcher. 148:e valet utnyttjades till att tinga Nikita Nesterov, en back med bra framspelningar och stark skridskoåkning som främsta egenskaper.
För att förkovra sig lite ytterligare i det ryska fokuset då...
- Toppnoteringen för antal spelare därifrån i en draft kom 1992 med 45 spelare totalt, ganska stor skillnad från de åtta som valdes nu alltså.
- Yzerman må ha haft en fin tradition med ryssar i sitt Detroit, men hos Lightning finns väl inte riktigt samma historik. Två gånger tidigare har man valt ryssar i första rundan: Nikita Alexeev som 8:a totalt 2000 - han gjorde 144 matcher för Bolts utan att göra något riktigt intryck (35 poäng), och tog sedan vägen via Blackhawks hem till ryssland och KHL. Alexander Svitov som trea totalt 2001 - som hade ett liknande öde, 74 matcher för Bolts (11 poäng bara) och en sväng till Blue Jackets innan han nu spelar i KHL han också.
- Totalt har 17 ryssar representerat Lightning under lagets år i ligan. Mest minnesvärd är förstås Nikolai Khabibulin som hade stor del i lagets Stanley Cup-seger 2004 när han fortsatte göra rätt för sitt smeknamn "The Bulin Wall". En annan värd att notera är Ruslan Fedotenko, som även han var gubben i lådan 2004 med många viktiga mål, lite samma roll som Bergenheim haft i år. Tittar man längre tillbaka i arkivet hittar man Alexander Selivanov som hade ett par hyggliga säsonger i mitten av 90-talet. Totalt 304 matcher blev det för honom, med en toppnotering på 31 mål och 52 poäng från säsongen 95-96.
Hur blev det med resten då? Ja, de tre övriga valen föll på:
- Adam Wilcox (178 totalt), en amerikansk keeper som hade 2.20 och 92.2% under den gångna säsongen för Green Bay Gamblers i USHL. Inte särskilt stor, men snabb och rörlig.
- Matthew Peca (201 totalt), en kanadensisk liten (172 cm) och snabb forward som gjorde 26 mål och 46 assist för Pembroke Lumber Kings i CHL T1 under säsongen. Inte släkt med Michael Peca för den som undrar.
- Ondrej Palat (208 totalt), en storväxt tjeckisk 20-åring som inte draftats tidigare, men efter en stabil säsong med 96 poäng på 61 matcher för Drummondville Voltigeurs pockat på lite uppmärksamhet i alla fall.
Nu återstår att se om någon av dessa får chansen att ta en plats i laget redan till kommande säsong. Ingen av de spelare som draftades ifjol fick chansen under säsongen som gick, och bara Hedman har än så länge spelat från de året innan det. Så sannolikheten är baserat på den statistiken alltså ganska låg...